search
top


Rupe foaia !

Are you lonesome, deer?

Din punct de vedere bastonaşe, părinţii se împart în două categorii antagonice:

a) parinţi care nu rup foaia

b) părinţi care o rup

A) Părinţii care nu rup foaia– se înmulţesc pe zi ce trece, pentru că şi şcoala pe bani este tot mai prezentă. Îl lasă pe copil să facă bastonaşele când cu cârligul în sus, când cu el în jos- pe aceeaşi pagină!!- fără spaţii între ele, fără linia de margine stângă, fără noimă… Părinţii au o afacere, o firmă de tomate care nu numai că aduce profit, dar şi o linişte sufletească pentru delăsarea pogorâtă asupra copilului. El este medic şi a terminat o universitate particulară de 6 luni “Felcerus Perpetuum” şi ea, de asemenea, Universitatea de “Managementul Situaţiei de Criză Boc & Boc”. La şedinţele cu părinţii este trimis fratele de 16 ani, pentru care frate-su “mamă, merge ca uns!”  în urma unei convenţii secrete ” tu nu mă spui că am note mici şi eu nu te spun că aduci fete în casă, plus 100 lei pocket money, ne-am înţeles?” Ăla micu’ este mai pragmatic, spre deosebire de ‘ăl mare care a mai apucat primii ani de incertitudini după marea vânzoleală. Uneori este trimis şi un client care pare om citit după felul cum ţine ochelarii şi după cum drămuieşte fiece bănuţ. Fost profesor care, pentru un bonus la tomate, mai dă pe la şcoală, dar vechea gardă, profesori unul şi unul, au alte activităţi, mai omenoase. Unul are o casă de catering, altul are un magazinaş cu second, altul are o grădiniţă, altul o farmacie…

Foile rămân intacte ani întregi, iar prima compunere cu tema “Ce mi-ar place să fac în viaţă”, rezumată doar la câteva cuvinte “bani fără efort”, rămâne necitită aşa cum rămân nedescifrate zbaterile unui copil care n-a buchisit la viaţa lui decât Abecedarul. Se înfiripă o generaţie care nu se mai joacă, doar joacă la PC…

B) Părinţi care rup foaia – nu se înmulţesc, doar se perpetuează. Părinţi care rămân în sufletul copilului tocmai pentru că au fost  severi atunci şi nu acum. Bastonaşele îmi ieşeau strâmbe, parcă nu eram stăpân pe mână, parcă învăţam să merg pe caiet. Chiar şi eu acum, mi-aş fi rupt foaia cu toată linia de stânga paginii, pe care învăţasem s-o trag drept, de la nord la sud, nu de la NV la SE. Mama era calmă, se uita în altă parte pentru a nu-mi citi deznădejdea din priviri şi rupea foaia împreună cu sora ei geamănă de la sfârşitul caietului. Urma repriza de lacrimi pentru timpul de joacă scurtat:

– Eu nu mai o scriu o dată, ceee, ai să vezi că am să iau 4 datorită ţie, aşa luasesem un 5 măcar!

– Corect este “eu nu o mai scriu o dată, ceee este pentru colegii tăi, nu pentru mine, nu datorită ci din cauza ta şi, aşa aş fi luat, nu luasesem, pe care nu ştiu de unde l-ai scos, că în casa noastră nu se vorbeşte malgaşa asta a ta !”

Tata trecea la şters lacrimile, la potolit sughiţul şi-mi explica că şi bunicul îi rupea lui foaia şi-i înjumătăţea joaca cu cercul, poate aşa, fraţi de suferinţă, durerea ar fi fost pe din două. Pentru o disipare a ranchiunei, a doua zi, era tata cel care-mi rupea foaia şi mama mă acoperea de sărutări cu disperarea unei mame care-şi ţintuieşte puiul pentru o injecţie, spre binele lui etern.

Încă mai răsar copii cu foaia ruptă, sculaţi de dimineaţă şi duşi de bunici la bazin sau la tenis înainte de şcoală, la o meditaţie scurtă după orele de clasă, lecţii, un joc pe calculator, cina, nani. Sâmbăta şi duminica, dezmăţ! Nu fac nimic, decât citesc o carte.

Aşa am fost crescut eu, ca s-o merit pe cea mai frumoasă de pe Pământ. Aievea…

25 Responsesto “Rupe foaia !”

 1. Odille says:

  @Omuldelamunte, imi este imposibil sa nu comentez. Trebuie sa spun ca eu am fost asa de cuminte si sirguincioasa incit nu mi-a rupt niciodata foaia, nici mama si nici bunica. O singura data am primit nota mica la desen pentru ca bunicul meu imi desenase litere cu rigla si ar fi trebuit scrise de mina! 🙂

 2. Odille says:

  @Omuldelamunte, imi cer scuze pentru lungimea mesajului, insa ceea ce se intimpla in Romania, acum, pare o copie a ceea ce s-a intimplat in Canada/America cu 25 de ani in urma. A fost o nebunie in privinta cresterii copiilor. Toti parintii vroiau sa adopte Metoda Doctorului Benjamin Spock. Nimic nu se putea face fara cartea scrisa de el. Metoda lui consta in primul rind in a arata copilului ca-l iubesti, lucru minunat, dar ca parinte nu aveai voie sa-l disciplinezi pt a nu-i ingradi personalitatea. Pina si clantele de la usi trebuiau montate cit mai jos in asa fel incit orice copil sa poata deschida orice usa, oricind dorea el.
  Dupa foarte multi ani, Dr Spock a inceput sa dea interviuri spunind ca a gresit teribil, ca metoda lui este un faliment si ca familia lui a fost distrusa din cauza lipsei de disciplina fata de copiii lui.

 3. Odille says:

  @Omuldelamunte, “Aşa am fost crescut eu, ca s-o merit pe cea mai frumoasă de pe Pământ. Aievea…”?

  You Lucky Ducky, You! 🙂 🙂

  De fapt, sunteti amindoi niste Lucky Ducky! 🙂

 4. Marina says:

  Eu am fost crescuta asa , cu teama de a mi se rupe foaia . Am incercat tot timpul sa fac lucrurile cat mai bine si sa nu trebuiasca sa vina cineva sa imi rupa foaia . Si cred ca am reusit chiar daca macar cu guma sau pic-ul mai trebuia sa intervin pe ici pe colo .
  Odille , ma bucur sa te gasesc aici !

 5. Odille says:

  Marina si eu ma bucur sa te vad si sa te citesc. Cred ca si tu ai fost o fetita cuminte. 🙂

 6. @Odille- Tu vezi că şi Marina zice bine de Armenia şi Azerbaidjan? Gata! E clar! Ele amândouă, era musai să se afle în frunte! Norvegia, la Mister Univers cu el!

 7. @Marina- La mine, guma şi PIC-ul nu erau admise! Dobândisem o îndemânare în a şterge cu lama numai stratul superficial, elegant, fără maltratări ale hârtiei, până într-o zi când tata a simţit că lama nu mai taie cum tăia ieri. Foaia de caiet a fost ţinută în zare, pe sticla ferestrei şi subţirimea ei s-a văzut în toată splendoarea soarelui de vară. De atunci, am început să le rup singur folosind teoria lui Pavlov.

 8. @Odille- Ce bine că numai 25 de ani ne mai despart de Canada ! La mine ieşeau câteva sute…

 9. Odille says:

  @Omuldelamunte, gratzios, admit ca am vazut lista Marinei si atunci va trebui sa accept.:)
  Numai ca Armenia era prima pe lista Marinei.

  Ma inclin in fata voastra, dar totusi, cea din Azerbaijan, cinta un pic pe nas, ca Mihalache, dascalul pe care-l stiu eu.:)

 10. @Odille- Şi eu am fost cuminte şi sârguincios, da’ bastonaşele tot nu-mi ieşeau din prima! Era totuşi vădită o grabă de a ieşi la joacă pentru că, ale naibii lecţii, se nimereau exact când joaca era în toi pe strada mea! Copiii mă strigau, eu eram ca Ulisse chemat de sirene, sau ca muncitorii lui Vasile Roaită chemaţi tot de sirenă, sau ca Tatae care a venit seara răpit tare de-o sirenă.

 11. Odille says:

  @Omuldelamunte, cit de frumoasa a fost copilaria, daca mi s-ar oferi shansa sa aleg de unde sa re-incep viata, as alege virsta de 18 ani. Nu as vrea sa mai trec prin toata scoala, mai ales cea din Romania de astazi.

 12. CristinaC says:

  Mie , recunosc ca mi s-au rupt multe foi din caiet… eu la randul meu am rupt ( probabil mai multe decat mi s-au rupt mie… n-am fost conformista am facut scoala in felul meu, am invatat bine dar foarte bine la obiectele care imi placeau si la restul luam note bune ca citeam in pauza dinaintea orei…
  Am avut mereu o placere nebuna de aincerca sa fac ce nu era voie…o fac si acum… Parca v-am mai spus ca nu imi este frica ( nici cand ar trebui).
  Daca as mai fi la scoala… as invata la fel… numai ce imi place si cu siguranta nu as mai face facultatea pe care am facut-o… din intamplare.
  Foile rupte au si ele meritul lor…chiar daca ne-au invatat sa facem bine ceea ce facem si nimic mai mult

 13. Odille says:

  Buna dimineata tuturor!

  @Omul de la munte, am citit dialogul Firea-Boureanu. Ma intreb ce fel de bastonase au pictat Doamna Firea si Domnul Boureanu cind erau mici? 🙂

 14. @Odille- Văz că eşti la curent cu tot ce se întâmplă peste noapte la noi!

 15. Odille says:

  @Omuldelamunte, urmaresc cu speranta ca va fi din ce in ce mai bine si ca voi putea veni in vacanta intr-o tara normala, cu oameni fericiti.
  Dar de data asta televiziunea “reached a new low”.

 16. CristinaC says:

  Odille m-ai facut curioasa si am “google” ca sa vad despre ce e vorba. Sunt ingrozita! Eu cred ca au sarit peste multe clase acesti oameni… betisoare nu cred ca au scris. Trist.

 17. Odille says:

  Cristina C, trist si inspaimintator!

 18. tania says:

  si unghiutzele scurte, aproape patrate si batista…. shi….. penarul si foile de dictando si de matematica, dar mai ales penarul. deci, imi este dor sa-mi fie foile rupte si sa-mi inchid penarul cu magnet, sa tot aud click-ul acela argintiu, semn ca mi-am teminat temele. rupte. 🙂
  omule, cati copii pe aici. 🙂 si eu printre ei. 🙂 frumos. ca mai mereu.

 19. Oachi says:

  Odille, un stimabil intelept roman care nu mai e printre noi a spus asa :” Imi iubesc tara atunci cand nu ma uit la televizor si cand nu merg pe strada” – O.Paler.
  Nu stiu cand va fi tara asa cum iti doresti tu (daca va fi ), dar daca n-o sa te mai uiti totusi la televizor o sa te anuntam noi ! Daca mai prindem 🙂 …
  Dar daca te risti sa vii in tara , iti pot sugera niste locuri minunate, nu stiu daca cu oameni fericiti, oricum minunati, departe de marile orase…

 20. @Tania- Click! Ţi-ai făcut temele? Acum poţi să te distrezi şi să arunci nişte linkuri. Credeam că nu mai vii pe aici pe la şcoală şi era să trimit secretara după tine.

 21. tania says:

  sa arunc niste linkuri? din ce sa fie, omule?

 22. @Tania- Linkuri de savurat.

 23. tania says:

  well, daca sunt melodii de care ma pot indragosti, una dintre ele suna cam asha:

  http://www.youtube.com/watch?v=BmiAuCl8j1o

  o stiu de vreun an si, desi am zapacit-o reascultand-o la infinit, parca o ascult pentru prima data. foarte putine melodii dau senzatia asta, nu-i asha?

 24. tania says:

  de va place, va mai recomand din aceeasi gama:

  http://www.youtube.com/watch?v=HJ29Oywu9k8&feature=PlayList&p=AD881B9EF9C5531D&playnext_from=PL&playnext=1

  versurile sunt dementiale. iubesc live-ul asta.

 25. @Tania -Amândouă superbe.Le-am tocit şi eu…

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: