search
top


San Bernardina

Ce-am mai întinerit azi...

Îşi începe orice conversaţie cu o întrebare critică: “Măi, tu de ce nu…?” Asta dovedeşte că nu te lasă să cazi în orice patimă: cafea cu moţ înalt de frişcă, havană cât lebărul, jacuzzi cu bere, bermude rozalii cu margarete galbene, secretară cu ani puţini da’ buni. Dacă ai căzut în dizgraţie, ţi se vor înşirui defectele şi vei merge pe sârmă până ţi-o da gândul cel salvator de a-i cumpăra ceva: nu oală minune, nu mătură cu coadă! Astea sunt pentru confortul casei, nu al ei.

Să presupunem că ai călcat un peek strâmb şi ai o entorsă la glezna comportamentală. Împăcarea vine cu barza reabilitării: o cutie de catifea cu fundiţă. Păstrează bonul pentru că va trebui să schimbi bijuteria necondiţionat. Tu i-ai luat cu piatră roşie, ea vroia cu verde, tu ai luat în considerare ovalul ca formă, ea ştie că există cu fazete octogonale. Cum te-ai oprit oare la ce-i mai insignifiant? Tu n-ai gust deloc? N-ai reţinut că anul acesta nu se mai poartă diamantele roz, ovale, în montură de platină? Cântă-i în strună, menajeaz-o asimetric, adică oferă-i când o seară de neuitat, când n-o uita seara…

Ştiu că ai vrea să fie rezistentă ca un TAB, să fie cu turela deschisă şi să scaneze praful, serviciul de manutanţă non-stop, mâncarea bună ca la popota pentru aviatori tineri şi în creştere. Fragilitatea ei, graţia cu care scapă cratiţa şi plânge o zi că nu mai poate, vaietul ca o muzică de fundal că o doare mâna “din umăr şi uite până aici, la baza unghiei, mă seacă, nu altăceva!”, că muşchii flexori nu-şi mai fac datoria de la atâta frământat pământul pe gresie şi pe parchet şi înapoi pe gresie. Toate aceste însuşiri te fac s-o alegi dintre sutele de colege care ar fi fost dispuse să-ţi facă o cafea, sau măcar să-ţi ia pixul ca să le buzunăreşti ca la intrarea în aeroport. Ce te-ai mai lăsa percheziţionat corporal de o zână zâmbitoare dintr-un aeroport ucrainian, de exemplu. Să piuie amalgamul plombelor până s-ar lămuri la cabină că n-ai nimic pe tine. În zilele noastre nu se poate, dar aşa existau şi liceele separate de băieţi şi fete, aşa existau şi costumele de baie mai lungi decât picioarele şi circumferinţa bustului doipier.

Îţi va redecora casa după gustul ei. Faţada n-ai decât s-o faci cum spune ea, dar în interior, pereţii vor fi după starea de spirit din dimineaţa zilei în care se hotărăşte. Are un deosebit simţ al esteticului, iar zugravii vor fi terorizaţi până găsesc nuanţa potrivită. Găseşte-ţi de treabă prin oraş, pleacă după un ciocan de scos tapetul, după un sistem de închiderea gurii vecinilor deranjaţi, după orice, numai nu contribui la alegerea nuanţelor. Dacă rămâi, a doua zi dimineaţă, după uscare, vei fi vinovat de virarea culorii în cu totul altă paletă. Nu-i aşa că-i o scumpă şi că dacă îţi doreşti un TAB care să plimbe aspiratorul ca pe Azorel te adresezi unei firme de profil, adică unitate militară?

Este absolutistă, dezamăgirile din partea cuiva drag putând s-o distrugă sufleteşte pentru mult timp. Un by-pass peste această tortură sentimentală suferită recent, lasă urme ca o ploaie acidă şi asta se vede în tristeţea ei cotidiană punctată de câte un zâmbet amărui, dulce doar dacă ţi-o aminteşti când te iubea cu pasiune. Te lăfăie între extreme: ori respect ori dezgust. Un strop din înşelarea aparenţelor de la începutul întâlnirilor voastre are efectul usturoiului din amandină. Eticheta convieţuirii cu ea cere să fii mereu îmbrăcat elegant, să eviţi a purta blugi la film sau chiar să ai şi pijama de blugi.

Stai să vezi cum strâmbă din nas când vede pantofii fetelor de la dansurile populare. Voi i-aţi văzut cum sunt? Negri, calapod mizerabil bombat la vârf, toc de mămaie şi o cordeluşă cu cataramă din tablă de burlan peste gleznă. Aceşti pantofi se transmit de generaţii între dansatoare şi au bocănit pe multe scene ale lumii. Se încumetă cineva să-i schimbe, să găsească un calapod delicat pentru o gleznă subţire de dansatoare? Ar jeli alături de tine pentru acest masacru al bunului gust, dar tu eşti mai mult atras de glezna subţire şi nu de calapodul cioplit din trunchi de copac.

La început, se poate extazia în faţa gropiţei din barbă, a frunţii înalte, a vocii şi chiar a mersului tău, după care se poate întoarce şi te va critica pentru tunsoarea ta, pentru cravata nepotrivită, pentru o şosetă de un fel şi alta de celălalt fel şi iar va avea clipe de admiraţie pentru curăţenia făcută în casă cât timp a fost şi ea un peek la manichiură. Nu fi dezamăgit! Este imprevizibilă, schimbătoare, când mâţâită când tăioasă, faci afacerea vieţii: ai două la preţ de una şi nu vei avea un trai sălciu cu astfel de condimente. Ai înţeles?

29 Responsesto “San Bernardina”

 1. lotusull says:

  ODLM, stii tu jocul acela : spune-mi cu ce animal te identifici ca sa-ti spun cine esti ?
  Na, eu mereu am raspuns ca sunt un ciobanesc. Unul caucazian. Poate ar merge si un Saint Bernard.
  Doar ca in capul meu acest caine se poarta parca diferit de ce ai descris tu aici cu atata umor :):)
  lotusull´s last blog post ..Timpul inimii mele

 2. @Lotusull- Saint Bernardul salvează oameni şi tu nu eşti departe de această însuşire rară, aşa că măcar aşa te identifici cu această splendidă rasă.

 3. @Lotusull- blogul tău respinge comentariile. Nu mi s-a mai întâmplat. Ai o setare în neregulă.

 4. lotusull says:

  ODLM, nu stiu ce bai ar putea fi. N-am modificat nimic la setari. Si vad ca unii au reusit sa posteze.
  Poate a fost o indispozitie temporara a wordpress-ului.
  lotusull´s last blog post ..Timpul inimii mele

 5. Odille says:

  ODLM, postarea ta este frumoasa ca intotdeauna, dar asa cum atunci cind la cite un filme incepe o scena trista, eu ma ascund dupa usa, asa si caracterul pe care l-ai prins tu asa de bine in aceasta postare, ma alunga.
  Am vazut ca ai scris ca tu l-ai alege din sute de alte persoane, eu nu as sti cum sa fug.

  Stiu ca exista, am si cunoscut asa un caracter, dar este foarte neplacut.
  Si asa cum am spus, tu il descrii perfect. 🙂

 6. @Odille- “te fac să o alegi dintre sute…” este scris la modul impersonal, deci nu am spus “mă fac s-o aleg…”, iar în al doilea rând ce ai cu omul dacă a avut ghinion în viaţă şi celelalte sute de colege au fost chiar insignifiante pentru el?
  Acesta a fost un caracter pe care l-am descris, are unele trăsături interesante, dar este şi tăioasă. Nu sunt estetician ca să înfrumuseţez ce mi se dă. Doar descriu pictural… A fost o joacă. Singurul care ştie cine-i şeful în casă este câinele meu.
  SmileyCentral.com

 7. Odille says:

  ODLM, probabil ca nu am scris corect. Nu am inteles de ce “cineva”, nu tu anume, ar vrea sa aleaga o fiinta asa descrisa de tine?

  Dar tu mi-ai dat explicatia. Daca celelalte sute de colege au fost “insignifiante pentru el”, sigur ca inteleg.
  Mai ales ca il vad leganindu-se asa frumos, cu ochii mari si zimbaret, fara o grija in lume, ma bucur mult pt el. 🙂

 8. @Odille- căile dragoştii sunt aşa de întortocheate încât multe nu-şi găsesc explicaţia în gesturi sau simţiri. Am minimalizat un peek impactul pretendentelor. Au fost mii care i s-or fi perindat prin faţa tronului şi el n-a avut mână bună în după-amiaza aceea fatidică. Eu aş şti care ar trebui aleasă dintre cele pe care le-am zugrăvit aici, dar poate viitorul va fi şi mai bun povăţuitor şi mi-o va indica pe una din cele ce urmează. Eu zic să nu ne grăbim, să-i lăsăm să se mai cunoască…
  SmileyCentral.com

 9. oachi says:

  ”ai două la preţ de una şi nu vei avea un trai sălciu cu astfel de condimente”.
  Cică până la o anumită vârstă, bărbații preferă 2 la preț de una, dar după acea vârstă ar prefera doar una …Hm ? Ce se face bernardina atunci ?
  Traiul n-o fi el sălciu, dar cum e când nu știi în care borcan e boiaua dulce și în care aia iute și mergi la plesneală și n-ai noroc să nimerești cam ce vroiai la gust ?? Ă ?
  oachi´s last blog post ..DUPĂ 20 DE ANI, ALTĂ POVESTE

 10. Odille says:

  ODLM, am crezut ca la voi a sunat clopotelul vacantei de primavara?

  Aici, saptamina aceasta a fost vacanta pt copii si au avut noroc de o vreme splendida. Astazi sunt 19 grade. As vrea sa ma laud la toata lumea. 🙂

  Nu stiu daca timpul ne face intotdeauna mai intelepti?
  Insa ne putem trimite oricind, dorinte catre stele, ca in melodia “When you wish upon a star” din “Pinocchio”. 🙂

  Weekend frumos!

 11. @Oachi- după o anumită vârstă, Bernardina ar trebui să înţeleagă că trebuie să se retragă în carapacea uneia singure şi să nu fie scorpie.
  Dacă nimereşti boiaua iute, te autosugestionezi că de fapt, pe aia ai vrut-o, deşi dacă era dulce dormeai mult mai liniştit.

 12. Tecoma says:

  ODLM, ce postare frumoasa, limpede, naturala…Ca o vita de vie. N-am citit comentariile vizitatoarelor, pentru ca inca sunt sub impresia lecturii. Frumos.

 13. @Odille- şi la noi se prefigurează 24 de grade. Mă aşteaptă multe prin curte…

 14. Odille says:

  Ce minunat ar fi ca fiecare dintre noi sa poata spune ca nu regreta nimic in viata!

  Edith Piaf – Non Je Ne Regrette Rien (Live)

  http://www.youtube.com/watch?v=8YGXsw3XK9I&feature=related

  ———
  ODLM, dar muncile de primavara din curte sunt o placere, fatza de lupta cu zapada.

  Plantezi flori, si poti sa incepi catzaratul pe acoperisul casei pt a o vedea pe Verduska. 🙂

 15. @Odille- nimeni nu poate spune că n-ar şterge unele secvenţe de viaţă sau să dorească a le prelungi pe cele de fericire.
  Verdushka a ieşit la plajă şi se vede asta printr-o ulucă de gard dată la o parte. De vânt…
  SmileyCentral.com

 16. Odille says:

  ODLM,
  “Odille- nimeni nu poate spune că n-ar şterge unele secvenţe de viaţă sau să dorească a le prelungi pe cele de fericire.”

  As fi vrut sa nu fiu “nimeni”, sa fiu “cineva” care nu are nimic de regretat. 🙂
  Probabil ca ai dreptate si ca toti suntem “nimeni”.

  Eu sunt tot timpul in competitie cu timpul. Dupa ce un specialist in computere mi-a luat computerul, a sters tot de pe el si mi l-a reincarcat, tot mi se pare ca nu este destul de rapid.
  Sau computerul s-a bosumflat de cit il admonestez si a intrat in greva slow-down! 🙂
  Asa ca astazi ma voi duce la magazin sa-mi iau alt modem. Sper sa nu ramin fara legatura pe Internet in weekend. 🙂
  Weekend frumos!

 17. @Odille- cine n-ar vrea să fie “cineva”…

  Dacă ai conexiune slow la internet, este modemul sau abonamentul de net de vină.
  Dacă offline computerul este slow, atunci probabil că doi ochi albaştri sunt de vină că nu cumpără unul nou.
  SmileyCentral.com

 18. Odille says:

  Draga ODLM, Dragilor,

  Astazi este St Patrick Day, zi asa de iubita de irlandezii de pretutindeni. Cei din Toronto o sarbatoresc si noi ne bucuram de bucuria lor.

  De ieri au inceput la TV filme despre si cu irlandezi.

  Si o melodie pe care am tot auzit-o astazi la radio, eu fiind prin oras dupa cumparaturi.

  Iubesc melodia acesta!

  🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=_EPsuOEH1fY

  The Unicorn Song

  Listen: LoFi | Download | Send-Card | Chords
  From: Songs of Ireland
  words and music Shel Silverstein, new verse Andrew McKee

  A long time ago, when the Earth was green
  There was more kinds of animals than you’ve ever seen
  They’d run around free while the Earth was being born
  And the loveliest of all was the unicorn

  There was green alligators and long-necked geese
  Some humpty backed camels and some chimpanzees
  Some cats and rats and elephants, but sure as you’re born
  The loveliest of all was the unicorn

  The Lord seen some sinning and it gave Him pain
  And He says, “Stand back, I’m going to make it rain”
  He says, “Hey Noah, I’ll tell you what to do
  Build me a floating zoo,
  and take some of those…

  Green alligators and long-necked geese
  Some humpty backed camels and some chimpanzees
  Some cats and rats and elephants, but sure as you’re born
  Don’t you forget My unicorns

  Old Noah was there to answer the call
  He finished up making the ark just as the rain started to fall
  He marched the animals two by two
  And he called out as they came through
  Hey Lord,

  I’ve got green alligators and long-necked geese
  Some humpty backed camels and some chimpanzees
  Some cats and rats and elephants, but Lord, I’m so forlorn
  I just can’t find no unicorns”

  And Noah looked out through the driving rain
  Them unicorns were hiding, playing silly games
  Kicking and splashing while the rain was falling
  Oh, them silly unicorns

  There was green alligators and long-necked geese
  Some humpty backed camels and some chimpanzees
  Noah cried, “Close the door because the rain is falling
  And we just can’t wait for no unicorns”

  The ark started moving, it drifted with the tide
  The unicorns looked up from the rocks and they cried
  And the waters came down and sort of floated them away
  That’s why you never see unicorns to this very day

  You’ll see green alligators and long-necked geese
  Some humpty backed camels and some chimpanzees
  Some cats and rats and elephants, but sure as you’re born
  You’re never gonna see no unicorns

  [New Lyrics]
  Now you might think this is the ending to the song,
  But I’ll have to tell you friends that in fact you’re wrong
  You see, Unicorns are magical, so when the rain started pouring,
  They grew themselves some wings and they took to soaring.

  You’ll see green alligators and long-necked geese
  Some humpty backed camels and some chimpanzees
  But if you’re looking for the unicorns, don’t be forlorn,
  The second star to the right and straight on until morning.

  KEY C

  verse/chorus:
  C Dm
  G C
  C Dm
  C Dm-G-C

  Background: Written by children’s author Shel Silverstein, this song was popularized by the Irish Rovers in the 60’s. We’ve added some our own additional lyrics to make it a wee bit more optimistic.

 19. Odille says:

  ODLM, m-am conectat cu modem-ul nou. Si
  merge! Ce bineeeee! 🙂
  M-am interesat daca magazinul este deschis si miine, numai sa fiu sigura.

  Abonamentul il am cu cea mai mare corporatie de TV si Internet din Ontario.
  Ar trebui sa am legatura buna.

  In privinta computerului….. nu ma pot desparti de el. Ii vorbesc, il alint, mai ma supar pe el, mai il cert, dar de despartit nu ma despart. Imi este drag si este al meu! 🙂

  Mi-a placut “It’s about time”. Chiar asa o fi? 🙂

 20. Odille says:

  Tot astazi, am auzit la radio un program despre ce au spus copiii cind au fost intrebati de ce s-a maritat mama lor cu tatal lor.
  O fetita a raspuns:
  “-My grandmother says that my mother didn’t have her Thinking cap on when she married my father!”

  Va dati seama cit de mult iubea mama soacra pe ginerele ei! 🙂

 21. @Odille- până la urmă tot n-am înţeles ce merge slow. Internetul din cauza modemului, sau laptopul de bătrâneţe? Văd că de modem te-ai dezbărat, iar dacă îţi iei laptop nou tot al tău va fi şi tot îl vei îndrăgi. Se găsesc şi cu carcasă roz…
  SmileyCentral.com

 22. Odille says:

  ODLM, nu stiu nici eu si nici specialistul IT de ce merge computerul meu asa de incet. Dupa ce mi-a reloaded computerul de la zero, a constatat ca era tot slow. Adica, de multe ori intru foarte greu pe un site, sau ramin stuck, si-mi apare acel mesaj “End NoW” si nu pot sa ies din el.Asa stress mai rar!

  Asa ca m-a sfatuit sa-mi iau un modem nou, ceea ce am facut astazi.
  Acum merge binisor, dar din cind in cind se mai impotmoleste.
  Aveam probleme, insa, si cu alte doua laptops legate prin wireless, din aceasta cauza schimbarea modemului parea rezolvarea problemei.
  Astazi si miine voi avea “liber” la folosirea computerului, pt ca trebuie sa-l testez. 🙂

  Nu am stiut ca se gasesc si cu carcasa roz! 🙂

 23. @Odille- repet: am avut un computer cu procesor de 3 Gb, 2Gb RAM, placă video 250Mb, Hard Disk 500 Gb şi în ultimul timp îngheţa de trebuia să-l altoiesc din buton. Aveam pe el ce poate aduna omul într-un an de zile… Am cumpărat unul nou cu procesor I 5, 4 Gb RAM, placă video 1 Gb, HD de 2 Tb. Merge impecabil. Nu mi s-a blocat niciodată. Am transferat toate pozele şi e-mailurile selectate pentru păstrare şi acum am şi uitat de cel vechi. Web-site-urile din ziua de azi sunt foarte stufoase şi cer resurse mari. Dacă nu ai un computer pe măsură, se îneacă. Este ca şi cum ai încerca să îndopi o balerină cu ceafă de porc.
  SmileyCentral.com

 24. Odille says:

  ODLM, apreciez mult ce mi-ai scris, si-ti multumesc.
  Si computerul meu are un RAM de 2 Gb, si eu trebuie sa-l inchid de multe ori din buton.
  Eu am tensiune foarte mica, chiar prea joasa, 9, dar cred ca mi se urca la 16, cind trebuie sa apas butonul la fiecare 15 – 20 minute.
  Dar am pe el Windows XP, si prefer acest software fata de W7.
  Ai dreptate, va trebui sa-mi cumpar un nou computer, si cred ca va fi roz. 🙂
  Noapte Buna si vise frumoase de tot!

 25. Odille says:

  “A indopa o balerina cu ceafa de porc”!
  🙂 🙂

 26. Odille says:

  ODLM,
  “Ce-am mai întinerit azi…”

  Sunt si alte declaratii care se pot face in fata oglinzii:

  -Mamaaaa, ce dulcica si scumpica sunt! 🙂

 27. @Odille- când postulatul “mamăăă, ce dulcică şi scumpică eşti!” este făcut de cel din spatele tău, uitându-se şi el în oglindă, atunci înseamnă că l-ai cucerit definitiv…

 28. lotusull says:

  ODLM,

  stiu ca sunt pe langa subiect, dar hai sa-ti zic ceva.
  Ieri m-am confruntat iar cu problema ce-ai avut-o si tu legata de blogul meu. Doua persoane au vrut sa posteze comentarii si n-au putut. Noroc cu F.B. ca asa am aflat ( nu ca m-as da eu pe branci dupa F.B dar asta e alta poveste).
  Se pare ca problema e una mult mai mare. Psi mi-a trimis un link spre o postare, iti las si tie linkul poate iti va fi util candva.
  http://mesterulmanole.wordpress.com/2012/03/16/logat/
  lotusull´s last blog post ..Primăvară. Pastel

 29. @Lotusull- mulţumesc pentru îndrumare. Nu-mi explic ce setare anapoda mă delogase de pe WordPress. Am reuşit să mă re-loghez şi iată-mă integru!

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: