search
top


Musette

Cu pălăria începe eleganţa

Opincuţele sunt extrem de dăunătoare. Bărbaţii poartă toată viaţa pantofi fără toc ( cu excepţia lui Napoleon şi Sarkozy) şi uitaţi-vă cât de dăunători sunt!

Târlicii sunt o expresie consacrată a ineleganţei. Chiar şi denumirea opincuţelor te duce cu gândul la străbabele lor opincile, doar că le-au dispărut obielele. Degeaba se numesc şi balerini, pentru că balerinii sunt pentru balerine. Cine vrea să mearagă pe poante n-are decât, dar să nu odihnească călcâiul la sol, că a trecut pragul eleganţei şi a sărit pârleazul în ograda cu cişmea şi raţe. Piciorul unei femei trebuie să se termine în toc ascuţit, altfel, este ca un creion luat de la librărie cu care n-ai ce face decât dacă-i ascuţi vârful pentru a-i crea utilitatea.

Larisa, o fostă verişoară, găsise două bilete la un spectacol care era foarte căutat. În ziua respectivă m-am prezentat la interfonul ei. Ea, fiind foarte fricoasă, stabilisem o parolă “sunt Trompi. O caut pe Musette”. Am aşteptat-o jos, în stradă. A coborât în opincuţe.  M-am strâmbat odată ca o pareză stânga, şi-a adus aminte de meteahna mea şi s-a întors singură să-şi ia nişte oricare pantofi cu toc. Când am ajuns la sală, a constatat că biletele erau în poşeta care se asorta cu târlicii. Ca să te descotoroseşti de o vină ce te apasă, trebuie să găseşti, pe cât posibil în vecinătatea ta, pe cineva asupra căruia să cadă vina. Eu eram cel mai la îndemână. Spălarea de păcate a avut loc la restaurant. Larisa avea un pardesiu bleumarin, sugrumat pe talie. De abia vorbea. Când i-am dat drumul la cordon şi-a dat şi ea drumul la vorbă. A început cu clasa a IV-a:

– Se pregătea serbarea de sfârşitul şcolii  primare. Învăţătoarea distribuia rolurile pentru piesa pe care urma s-o jucăm. A început cu una cam durdulică. Ana. Ea trebuia să fie Primăvara. I-a distribuit şi doi băieţi care aveau rolul bondarilor. Numită şefă pe neaşteptate, Ana a început să-i strunescă pe cei doi bondari şi o lună, cât au durat repetiţiile, bondarii nici n-au mai bâzâit şi nici nu mi-au mai mâncat sandvişurile. Pe Viorica a desemnat-o să fie Vara. I-au dat o fată care să fie Ploaia şi un băiat, Fulgerică. Băiatul şi-a intrat repede în rol. A adus o cutie de chibrituri de menaj şi i-a dat foc în clasă, chiar pe banca mea şi mi-a fost foarte frică.

– Larisa, de aia mi-ai pus tu parolă la interfon? Aşa de tare te-ai speriat?

– Tu nu eşti Fulgerică. Tu eşti trăsnet…

Cât timp mi-a fost verişoară, Larisa a fost pentru mine cea mai frumoasă fată din sistemul solar. Chiar o numisem “Miss Opt Planete”, însă forţa gravitaţională a unui Jupiter a înglobat-o în orbita sa şi şi-a făcut-o satelit.

– A venit şi rândul Toamnei. Rolul l-a luat Rada. Băieţii îi spuneau Radar, pentru că stătea totdeauna în uşa Cancelariei şi ea ne anunţa când vine învăţătoarea. Ne fluiera scurt, golăneşte, ca un arbitru. I-au dat două fete, una roşcată şi una blondă, care trebuiau să fie frunzele. În fine, Ancuţei i-au dat să fie Iarna şi au căptuşit-o cu un ren şi un Moş Crăciun. Ăsta era cel mai mare din clasă şi profita de forţa lui şi ne aştepta după uşă ca să ne pupe. De atunci, de câte ori venea Moş Crăciun la mine, o rugam pe mama să ia cadoul. Am început să plâng. Eu eram premianta clasei, toate cele patru anotimpuri primiseră rolul, iar eu rămăsesem mofluză. Piesa era în versuri şi unele trebuiau şi cântate. Ştiam că nu aveam ureche muzicală, dar să fiu socotită chiar tâmpiţică că nu puteam să învăţ nişte versuri, asta era peste poate! Am ieşit din clasă cu lacrimi în ochi. Abia atunci m-a văzut învăţătoarea şi a ieşit repede după mine. M-a prezentat în faţa colegilor drept Crăiasa Anotimpurilor. Era rolul cel mai complex, cu balet, cu recitat de versuri şi cântat. Eram în al noulea cer. Anotimpurile, bondarii, frunzele, ploaia, fulgerul, toţi veneau la mine şi mă ridicau în slăvi, nu numai în recreaţie, dar şi în piesă.

Cred că n-am prins toată povestea. Larisa mi-a recitat şi nişte versuri din piesă, dar mie mi-a atras atenţia o jacheţică de-a ei beige, căreia îi căzuse un nasture chiar în farfurie.

-Larisa, am avut o vecină, o chivuţă, care a purtat ani întregi o jantilică maro. Se decolorase atât de mult încât pe spate şi pe piept a devenit beige. Pe la poale era maro şi urca în degrade. Atât de neculoare este beige-ul încât îmi aminteşte de chivuţa din vecini. Te rog să nu mai porţi niciodată ceva beige.

I-am aruncat sintagma cu “tânără şi frumoasă”, la care numai o babă rezistă şi i-am scos jacheţica şi aşezat-o pe spătarul scaunului. Nu ştiu dacă Larisa, în mod intenţionat sau nu, a uitat-o acolo, dar pentru mine, pot băga mâna în foc că am făcut-o înadins

I-am cumpărat una turquoise, dar am rămas cu ea, pentru că Jupiter îi luase una fucsia, care s-a dovedit a fi culoarea ei preferată.

Acum eu o port prin grădină ca să nu mă murdăresc de la gazon. S-a decolorat, dar în niciun caz nu-i beige.

 

29 Responsesto “Musette”

 1. Odille says:

  ODLM, delicioasa poveste! Voi reveni miine cu mai multe comentarii.
  Acum ma duc sa-mi ascut toate tocurile pantofilor, chiar si pe cei foarte ascutiti. 🙂 🙂

 2. Odille says:

  ODLM, ce dulceata de poveste ai scris si ce personaje incintatoare!
  Am sarit de la Istoria Siciliei la Fulgerica, Ploaia, Anotimpurile, si in rolurile principale “Musette” si “Trasnel- zis Trompi”.
  “Miss 8 Planete”! 🙂 Ce nazdravana imaginatie! 🙂
  Absolut delicioasa!
  ODLM, Larisa avea inima buna daca nu te-ai dus la spectacol singurel dupa ce ti-ai aratat dezaprobarea. Barbatii ar trebui sa fie constienti de faptul ca o fata gindeste ca in ochii iubitului trebuie sa fie perfecta, macar la inceput. 🙂
  Cred ca barbatii ar trebui sa fie supusi unor teste de acest fel. 🙂

  Am si eu o amintire, dar din clasa a VII-a. Ar fi trebuit sa joc intr-o piesa si sa am rolul principal “Arina”. La sfirsitul piesei trebuia ca alesul inimii mele sa ma ia de mina. Cum la virsta aceea nu concepeam ca un baiat sa ma ia de mina, am refuzat rolul.
  Asa s-a terminat cariera mea de actrita. 🙂

 3. CristinaC says:

  Ok…am inteles…maine pun pantofi cu toc….Credeti ca va ajuta la spectacolul aproape zilnic?
  Inteleg eu ca nu prea va plac opincutele/balerinii da sunt asa de comozi…si nici nu vreau sa impresionez pe nimeni….

  Odille…pe mine ma tinea de mana colegul meu de banca in clasa a treia….

 4. Odille says:

  ODLM, foarte dragi imi sunt personajele “Fulgerica”, “Trasnel”, “Trompi”. Sunt prietenii mei. 🙂

  Cu personajul “SFARMA VISE” nu prea stiu ce sa fac. 🙂
  “cunoştinţele tale, vântul nu-l poate lua pe sus pe bărbatul de pe balcon, dar o siluetă potrivită mi ţi-l ia iureş cu tot cu talonul de pensie, iar dacă se sforţează îl ia şi cu medicul de familie pentru că-i umblă la orgoliu şi atunci când unui bărbat îi zgâlţâi orgoliul târăşte cu el tot ce-a acumulat. Zănatici!”

 5. Odille says:

  Cristina, ma pui pe ginduri. Uite cum am pierdut o cariera in teatru. 🙂 🙂
  Cred ca eu am crescut mai greu. In clasa a VII-a inca ma jucam in curtea bunicilor, intr-o casuta decor din “Madalina si Cei Trei Ursuleti”.

 6. psi says:

  turqoise cu toc? 😆 cu siguranţă că fucsia era cu opincuţe! de fapt ce spun, am văzut cu ochii mei!

  ce ţi-e şi cu fostele verişoare!
  psi´s last blog post ..noduri şi frânghii

 7. oachi says:

  Eu tocmai mi-am lasat pantofii cu toc pe ziua de azi, nu-i mai pun si pace, nici chiar de dragul tau, Omule 🙂 !
  Dar mi-am pus in schimb un zambet roz natural ( nici chiar fucsia !) si defilez cu el prin toata casa ! Se accepta ? De la citire mi se trage ;).

  P.S. Nici babele nu prea mai rezista la sintagma ”tanara si frumoasa” 😉 !
  oachi´s last blog post ..THE PIANO GUYS

 8. oachi says:

  P.P.S. Cum poti sa te murdaresti pe jacheta de la gazon ??? Doar daca nu faci cumva pe cercetasul, sa cercetezi peluza vecinei Verduschka printre garduri 😀 ???
  oachi´s last blog post ..CUVINTE RARE ȘI PREȚIOASE

 9. @Odille- personajul Sfarmă Vise este ameninţător prin definiţie. Apare când stai cu nasul în căsnicie şi zici că te ocupă cartea, dar zumzăie diafan şi ţi se aşează pe o pagină de nu mai vezi să citeşti nici titlurile de o şchioapă. Are nişte triluri de acoperă şi croncănitul de cioară.
  SmileyCentral.com

 10. @Psi- fostele verişoare sunt amintiri crocante până pui placă, apoi pui placa şi o asculţi până adormi.

 11. @Oachi- o vecină are 15 pisici plus Verdushka cu o pisică. Toate se culcuşesc în gazonul meu iar produsul intră la helicopterizare, deci bluză turqoise şi cizme colhoznice.

 12. Odille says:

  Personajul “Sfarma Vise” a inceput sa-mi fie chiar simpaticut daca trezeste asa niste amintiri. 🙂
  Pt mine amintirile sunt ca bomboanele, toata ziulica sunt cu gindul la ele. 🙂

  Cred ca mi-ar place ca toate cartile sa aiba paginile colorate bleu-ciel ca sa ne aducem aminte de cerul din timpul plimbarilor perechilor de indragostiti.

  ODLM,

  Aseara m-am uitat la “Mad Men”, dar in pauze am vazut si picaturi dintr-un alt film. M-a impresionat placut o idee, aceea ca in realitate sunt 5 anotimpuri, Primavara, Vara, Toamna, Iarna si Anotimpul Iubirii (Love Season). Acest al cincilea anotimp nu este cunoscut de toata lumea, el se afla numai in inima unor oameni.

  Ce spuneti, dragilor, ce frumos?

 13. Odille says:

  Cristina, tu chiar ai vrut adresa lui McEwan? Iti dau site-ul acelei plaze si telefonul magazinului.

  http://www.shopsatdonmills.ca/en/Directory/Stores/Pages/McEwan_L002.aspx

 14. Odille says:

  ODLM, avem o vreme oribila. Toata ziua a turnat. O ploaie rece.

  Cred ca voi intra in hibernare daca si Mai va fi la fel.
  Sfirsit de Aprilie si inca mai fug din masina in mall, asa de rece este. Asta ma face sa stau mai mult in magazine ca sa ma incalzesc un pic. 🙂

 15. CristinaC says:

  Odille multumesc. Astept sa se faca vara, sau macar primavara sa vin la Toronto si sa vizitez magazinul. Ploua urat pe aici….nici de pantofi cu toc nu mai imi arde…

 16. @Odille- eu, cu câteva episoade în urmă am asimilat femeia cu cel de-al cincilea anotimp şi fără să văd filmul despre care nici nu ştiu cum se numeşte, doar printre picături. Pentru mine, “Anotimpul Iubirii” sau cel de-al cincilea anotimp “Femeia” sunt acelaşi lucru. Totul este să nu sară niciunul din concept pentru că altfel se instaurează “Anotimpul Amintirilor”

 17. Azi s-au anunţat 32 de grade afară şi multe în capul meu, doar o plimbare cu bicicleta ce m-ar mai răcori. Apropo, eu chiar ies şi azi să mă uit la defilarea zânelor în parcul unde nu miroase a mici şi bere.
  SmileyCentral.com

 18. Odille says:

  ODLM, un site despre Megan din “Mad Men”.

  Nu voi comenta pt a nu te influenta. 🙂

  http://ca.omg.yahoo.com/blogs/north-stars/see-jessica-pare-mad-men-star-without-makeup-135234027.html

  ———
  Sper ca pe zine le vei vedea din mersul bicicletei, pt o foarte buna intelegere in familie. 🙂

 19. Odille says:

  M-am intrebat cum de in Romania, tocmai de 1 Mai s-a declarat un weekend de 4 zile. Noi nu avem nici de Craciun asa un weekend lung.
  Dar am inteles. “Munca” este simbolul Romaniei, este Zeita ei.
  🙂

  Sa aveti o zi superba!

 20. @Odille- la 29 de ani şi eu aveam tenul ei şi nu-mi dădeam cu miere. Doar cu roua tinereţii…
  SmileyCentral.com

 21. @Odille- luni, 30 aprilie a fost o punte făcută doar pentru bugetari, zi pe care o vor recupera într-o sâmbătă. Noi, particularii, am muncit şi azi, zi pe care n-o mai recuperăm niciodată.
  SmileyCentral.com

 22. Odille says:

  ODLM, si in Canada functionarii de stat au vreo doua zile libere in plus fata de muritorii de rind. Insa marea diferenta este la vacante, pensii, si mai ales la siguranta jobului.
  Eu am refuzat job la guvern pt ca am vrut sa cresc, sa invat, si am ales sectorul privat. 🙂
  Nu este singura greseala din viata mea! 🙂

 23. CristinaC says:

  1 Mai… imi amintesc cand defilam imbracata in pioniera…chiar si cand ploua afara…

  Odille, federalul reduce joburi masiv…siguranta jobului nu mai exista nici pe aici. Eu abia astept primul weekend lung de ziua Victoriei. ( 1 Mai canadian) Poate se mai incalzeste si pe aici…

 24. Odille says:

  ODLM, ce nu stie Jessica Pare este faptul ca noi nu mai stim ce mincam. 🙂

  Asa cum capsunile modificate genetic contin gene ale unui peste Arctic, pt a fi mai rezistente la frig, tot asa fructele, vegetalele, pot sa contina gene de purcel. 🙂

  Starbucks, in urma revoltei populatiei, a declarat ca nu va mai folosi praf de gindacei in diferite produse care aveau etichete ca ar contine capsuni. Dar nu vor folosi nici capsuni, ci o culoare luata din rosii. 🙂

 25. Odille says:

  Cristina, eu astept caldura si sper sa vina repede pt ca incep sa-mi pierd speranta.

  In privinta joburilor de guvern, cunosc persoane care lucreaza la Ontario Hydro si parca ar trai in Rai. Ei/ele nu trebuie sa-si ia vacanate pe cont propriu, se pare ca toate conferintele se tin in alte tari. Ca urmare toti participantii (nu ma refer numai la directori, sau mari manageri) sunt trimisi pe banii statului, in Germania, Franta, Japonia, Italia, etc.
  Nu am auzit inca de o conferinta in Bangladesh, spre exemplu.

 26. Odille says:

  Cred ca vremea asta mi-a cam papat din energia pozitiva. Niste bomboane vegetariene din ciocolata cred ca sunt absolut necesare. 🙂

  Noapte Buna Dragilor!

 27. @Odille- cum sunt bomboanele vegetariene? Fără carne? Noapte bună, drago!

 28. @Odille- este şi normal ca toatre conferinţele să se ţină în ţările dezvoltate şi frumoase care au apă strunită de stăvilare. Salariaţii de la Ontario Hydro n-au ce învăţa în Sahara, în schimb, cred că cei din Silicon Valley ar avea material de studiat. 🙂

 29. @Odille- n-am apucat încă să văd ultimele 3 episoade din “Mad Men”, dar Jessica Pare stârneşte controverse în mine. Când este dulce, fiind canadiană, când este tenace, fiind femeie. Vameşii noştri au oprit la graniţă un container cu gene de neamţ, invocând că sunt “Made in China” întrucât aveau fişa semnată de Jimmy Choo. Le-au luat ungurii.
  SmileyCentral.com

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: