search
top


Bia

Sunt ciopor la poarta lui Irinel

Când Mia desfăcea braţele spre cuprindere, călimara pasiunii îmi umplea cele mai ferite unghere, nu atât ale trupului cât ale minţii. Mă înlănţuia cu braţele subţiri şi drepte, pe care le-am folosit ca etalon mai târziu după lăsarea în urmă a etapelor de alegere cu ochii nu cu inima. Nu scotea vorbe de prisos, doar ofta imperceptibil, cu toată fiinţa, cât să mă prevină că se întâmplă ceva serios cu ataşamentul ei, straniu, abandon necondiţionat, nemaiîntâlnit până atunci.

Îngrijorarea că ne luam prea în serios, că ne-am fi putut dăuna nociv în cazul unei despărţiri dinafara voinţei noastre, îmi stârnea regretul că odată porniţi pe acestă cărare, avalanşa stârnită în urmă ne-ar fi împins spre decizii radicale, fără rătăciri, fără non-sensul unor ezitări ale vârstei. De un pragmatism megieş cu măgăria, Mircea mi-a descris succint schiţa trăită probabil de el cu liceeana aia a lui despre care nu vrea să vorbească, dar îmi injectează din când în când crâmpeie de comportament adaptat situaţiei:

– Fii răbdător, ai să întâlneşti, din priviri, zeci de Mii şi-o să ai chimirul doldora de experienţe cu cele patru culori bazice de păr. Includem şuviţele şi multicolorele, excludem cărunta şi ai toată paleta. Stai un pic până-i găseşti codul PIN şi după câteva reuşite, intensitatea se diminuează de la viteza izvorului la domolul râului. Suntem o tagmă de tărcaţi. În gena noastră, cei mai mulţi sunt marcaţi să sălăşuiască disipaţi pe mai multe fronturi, pe puncte cardinale şi, dacă e posibil, şi pe cele intermediare. Spărgătorii de cutume, cei ca tine, i-aş aşeza la panoul de onoare la intrarea în Rai, numai că n-o să ajung eu niciodată acolo. Ia cu tine o poză de-a mea şi lipeşte-o măcar pentru un sfert de oră. Până să mi-o rupă Nea Petre, vor fi deja câteva mii care să se crucească. Deocamdată, am aici o garsonieră în Balta Blanca şi ştii şi tu, am pereţii tapetaţi cu fotografii tip paşaport rânduite în funcţie de ţara destinatară: unele au plecat în Franţa, altele în Italia şi tot aşa. O ştii pe Cordeluşa, justa născătoare de pasiuni! Ei, este în Japonia acum. Mi-a scris pe Mess. Face reverse striptease. Vine dezbrăcată de la început şi se îmbracă pe muzică. Este o tradiţie la japonezi, încetăţenită din raţiuni pur practice. Cei însuraţi văd ce este de văzut şi pleacă grăbiţi acasă ca să aibă timp să-şi găsească soţia încă trează. Rămân burlacii, asupra cărora, lenjeria intimă are un impact devastator, mult mai puternic decât nonlenjeria. După ce Cordeluşa se îmbracă, în Camera de Ceai, aşteaptă fetele tinere care doresc să-şi construiască o relaţie solidă pe o perioadă ce începe de la o zi, până la divorţ. Se închide barul şi Cordeluşa intră pe Mess cu mine. Dacă mint eu, minte şi ea…

– Mircea, zic să n-o sfătuieşti pe Cordeluşa să se ducă în Mexic. La cât minte ea, ar îngheţa şi Popocatepetl în plină activitate.

Mircea era un inadaptabil. Lungile nopţi nedormite îl marcau constant. Participarea lui la timp la o întrunire era la fel de improbabilă ca a unui vizitiu la şedinţa cu caii. De aia l-am şi poreclit Vizitiul. Venea împleticit cu ceaşca de cafea când deja eram la concluzii, se ridica după câteva minute şi se scuza că a uitat să pună zahăr. Dispărea şi apărea mai încolo, cu capul pe birou. Într-o astfel de ipostază, mi-a vorbit ca prin somn:

– Las-o mă pe Mia în pace! Nu vezi că maică-sa nu te vrea? Secretul unei relaţii solid covârşitoare este să dai peste o soacră bazată. Socrul n-are putere. Puterea lui constă în a scoate apa din fântână, a muta mobila prin casă la indicaţiile ei, a citi şi îndeplini lista de târguieli, a înjura primarul. Încearcă să stai o noapte acolo motivând că n-are cine mâna maşina pentru că ai băut un pahar. Să vezi tu c-o să te puie să dormi pe colţarul din bucătărie, fără pernă şi în mârâit de frigider. Să nu-mi spui tu mie Vizitiul dacă nu ţi-o instala şi o cratiţă în uşă, că dacă te calcă plezneala să ieşi la o Mie, s-o zdroncăni atât de tare încât să-l scoli pe Parsifal şi să te hămăie şi el şi Mama Mia. Să vezi atunci ce o să-ţi sară ţie cheful de a te da Confucius. Bondăreşte fiule, nu fi statornic, disipează-te! Mai ai până să întâlneşti unica alinare.

Cuvintele lui Vizi îmi răsturnau semnificativ sentimentele de atunci. Înciudat, mi-am luat un fluier de arbitru şi ori de câte ori Vizi lua bondarul ca etalon, fluieram scurt pentru a tăia din scutece continuarea. Darabana cu două degeţele mici şi scumpe pe fluier ajunsese să confirme reflexul condiţionat al lui Pavlov. Până şi Parsifal nu mai lătra. Am încercat să mă uit ca disipatul la un grup de tinere adunate ca din întâmplare la poarta lui Irinel. Nu aveau scânteierea şi degetele delicate ale Miei.

Nu i-am spus niciodată Miei semnificaţia fluierului. Îl vedea atârnat de gâtul meu, dar nu m-a întrebat de ce-l port. Când iubeşti, nu întrebi niciodată un nebun de ce-i nebun. Îl dădea la o parte ca să poată pune capul pe pieptul meu. Dormeam singur şi cu fluierul pe noptieră. Visam bondari pe care trebuia să-i alung de pe teren.

A avut dreptate Vizi. Am zdrăngănit o cratiţă într-o noapte şi de atunci n-am mai avut viză de intrare. A priceput Mama Mia că mă duceam like a bullet la fie-sa.

Am văzut-o anul trecut pe Mia pe stradă. Altcineva îi găsise codul PIN. Era ca un Kinder cu surprize. Are o fetiţă. O cheamă Bia.

 

29 Responsesto “Bia”

 1. Odille says:

  ODLM, frumoasa postare, ca intotdeauna.

  Mi s-au cam lipit de suflet Mircea si Mia lui.

  Povestea din postarea ta este un piculet ca viata, cu bucurii care ar fi trebuit sa fie si cu tristeti care nu ar fi trebuit sa aiba loc.

  “A avut dreptate Vizi. Am zdrăngănit o cratiţă într-o noapte şi de atunci n-am mai avut viză de intrare.”

  As avea o nedumerire, cit de mare a fost cratita, si cit de zgomotos “zdranganitul”, pt a pierde “viza de intrare”? Probabil ca a fost ca un intreg sistem de clopote de la Mitropolie?

  Mi-am adus aminte de o noapte de Inviere. Eram in vizita intr-un orasel din Romania si asteptam cu mare drag si nerabdare slujba Invierii in tara mea. In jurul hotelului erau trei biserici, care, abia atunci am aflat, erau in concurenta. Cu vreo 10 minute inainte de 12 noaptea, Biserica nr 1 a inceput slujba.

  Preotii au dat lumina si toata lumea a inceput sa cinte. Cei de la Biserica 2 au inceput sa bata clopotele cu toata puterea pt a-i acoperi pe cei de la Biserica 1. (Aveau clopotele cele mai mari din oras.) Atunci, a inceput si Biserica 1 sa bate clopotele cind cintau cei de la 2. Biserica 3 fiind mai modesta, batea si ea clopotele, dar nu erau asa de puternice ca sa acopere cintatul credinciosilor de la 1 si 2.

  Eu le-as fi luat vizele. 🙂

 2. Odille says:

  ODLM,

  “Vine dezbrăcată de la început şi se îmbracă pe muzică. Este o tradiţie la japonezi, încetăţenită din raţiuni pur practice. ”

  Cred ca si Jane Fonda a fost crescuta in traditie japoneza. 🙂 Cred ca am mai scris pe blog despre cit de mult m-a amuzat un comentariu facut de Roger Vadim despre Jane Fonda, in autobiografia lui. Colaborau pt prima oara la un film si de pe platou au aterizat rapid intr-o camera de hotel. Jane Fonda, in citeva secunde, a aparut complet dezbracatzica. Pina si Vadim, care nu era un timid, rusinos, el gasindu-se in biografiile multor actrite celebre si a multor ne-actrite, s-a blocat, atit de socat a fost. Nu tu o dantelutza, un brizbriz, sau macar o brosha! Nimic! 🙂

 3. @Odille- nu zgomotul a fost cauza abolirii vizei, ci intenţia vădită de a traversa holul şi a merge la camera Miei.

 4. @Odille- când eşti “complet dezbrăcăţică” o broshă cam doare.

 5. Odille says:

  ODLM, Buna Dimineata to you! Si Buna Dimineata vizitatorilor tai!

  Oh, am inteles acum ce s-a intimplat cu viza. 🙂

  ODLM, macar o brosa foarte, foarte mica, si putea sa fie si lipita. 🙂

  Aseara am vazut “Mad Men”. Cred ca abia acum inteleg ca voi trebuie sa download acest serial, si ca nu-l primiti in Romania.

  January Jones isi joaca impecabil rolul. Insa doua scene foarte scurte au fost destul ca sa-mi spuna din nou ce devastatoare, pt toti cei din jur, este rautatea unui om. Am cam inghetat in fotoliu. Bine ca nu eram de partea celalata a televizorului. 🙂

  Pe mai tirziu!

 6. CristinaC says:

  Buna dragilor….
  Mia, Bia… Irinel… talentul omului…

  Cred ca s-a hotarat vara sa vina pe langa lacul ontario… tare n-as vrea sa o sperii. E soare si frumos afara!

  Odille… eu recunosc ca sunt codasa la Mad Men pentru ca nu pot sa ma uit doar la un episod o data. Asa ca mai astetp putin… si ma voi uita o zi intreaga… cand va ploua…
  Va urez o saptamana minunata!

 7. Odille says:

  Cristina, eu iti multumesc pt urare. O saptamina minunata si cu vara si tie.

  Poate este mai bine sa astepti pt ca “in real time” au extrem de multe reclame. Insa nu pot sa nu spun ca abia astept sa vina Duminica seara. 🙂

  Cristina, ce bine ca ai venit, va simteam lipsa. Oachi pe unde o fi?
  O imbratisare pt toti! 🙂

 8. @Odille- am ajuns la episodul 7 din “Mad Men”. Nu trebuie să le descărcăm. Sunt pe V-Play streaming live. Avantajul este că sunt fără reclame

 9. @CristinaC- mă bucur că ai revenit. Zile frumoase în toată Canada, vă doresc.

 10. Odille says:

  Dragilor, Buna Dimineata!

  ODLM, ce bine ca tii pasul cu “Mad Men”, in felul acesta vom putea comenta scenele de maxima intensitate! 🙂

  Pe noi, astazi, ne va rasfata din nou vara, sunt fericita pt citeva clipe, sau chiar zile.

  Sa aveti o zi minunata!
  🙂

 11. @Odille- am văzut şi ep. 7. Mă uimeşte ce îndrăzneţe sunt franţuzoaicele canadiene. La noi s-a făcut deja mai rece. Sunt 22 grade acum.

 12. Odille says:

  ODLM, am intrat pe blog fara aprobare, asa ca voi fi prea scurta pt mine. 🙂
  “My To Do List” este asa de mare incit se intinde pe citeva pagini bleu si galbui, culoare fiind aleasa dupa importanta sarcinilor. 🙂
  “22” inseamna “mai rece”? 🙂 La noi la 22 pornim aerul conditionat in masina si ne perpelim de caldura. Dar ne perpelim placut si dulcel. 🙂

  Ai spus:
  “Mă uimeşte ce îndrăzneţe sunt franţuzoaicele canadiene”

  “Indraznete”? Nu le-ai vazut pe americance si pe canadiencele anglo-saxone? Este pacat sa te nasti barbat daca trebuie sa ai asa niste partenere de viata.
  Bine… eu ma refer la barbatii care apreciaza feminitatea, gingasia, sensibilitatea, umorul inteligent si alte milioane de calitati pe care le au femeile. 🙂 🙂 Glumim, glumim, dar este adevarat. Ma refer la calitati. 🙂 (Si as lipi aici, daca as avea, un semn de sfiala si unul de modestie.)

 13. Odille says:

  ODLM, daca vreodata va veti gindi sa emigrati, cred ca tot Canada este cea mai buna. Ma uit ce agitatie este in SUA, in Europa. In Canada este o liniste ireala, as putea spune.
  Este adevarat, vara vine ceva mai tirziu decit in Romania, dar astazi avem 23 de grade.

  Referitor la “Mad Men”, sunt asa de multe reclame, incit pierd sirul povestii. A fost mult mai placut cind le-am inchiriat pe DVD.

 14. CristinaC says:

  Sa stii Omule ca eu sunt prezenta….mai tot timpul dau un ochi pe la voi rpin curte. Sunt cam tracasata la lucru…acum trebuie sa fac trainig unui nou coleg si asta se intampla” life” adica cu clientul la mine la birou, ceea ce este stresant pentru toti trei.

  Ma bucur ca e cald afara si reusesc sa mai dichisesc cate putin mini gradina mea. Sa speram ca tine mai mult vremea asta buna. In Canada urmeaza weekend lung,Victoria Day, sau ziua regalitatii. Prilej bun de ” fugit” putin in sud…adica la vecinii americani.

 15. @Odille- am văzut şi ep.9. N-aş considera chiar o cruzime faptul că Betty i-a spus fiicei sale despre prima soţie a lui Don. Poate un pic faptul că nu mai era cazul să se amestece ea în trecutul ex-soţului.
  Mi s-a confirmat regula că o soţie înşelată acţionează în proporţie de 90% la fel cum a reacţionat soţia lui Howard când l-a întâlnit pe Pete pentru prima oară. Este în primul rând o dorinţă de confirmare a statutului de femeie încă dorită şi apoi un gust dulce al răzbunării. Nimic pasional, nimic romantic, fără sentiment, automatism robotic, dorinţă franjurată, diluată ca o apă cu 0,1% plăcere.
  Jane, soţia lui Roger, este o evreică superbă, senzuală şi care ştie să-şi facă rost de un apartament doar cu acceptarea unei invitaţii la un dineu de business. Unii bărbaţi se plictisesc şi de prea mult frumos şi bine.
  SmileyCentral.com

 16. Odille says:

  Dragilor, O Zi Minunata!

  ODLM, sper ca furtuna din Bucuresti nu ti-a adus nicio suparare. M-au ingrijorat un pic stirile de aseara.

  Oh, Betty! Eu cred ca adultii, daca doresc sa se lupte intre ei, ar fi frumos sa nu implice si copiii si sa le le lase sufletelele fara traume.
  De fapt acest lucru este foarte important pt mine. Cruzimea a fost fata de propria ei fetita, care s-a indoit de sinceritatea si afectiunea tatalui ei, s-a indoiat de prietenia cu Megan.
  Jane m-a luat prin surprindere. Suferinta mare, care insa, se pare, ca mai trecea, cu cite un apartament. 🙂

 17. @Odille- furtuna a trecut. Nu-i ca dragostea 🙂 Acum, avioane de luptă fac demonstraţii pe un cer albastru.
  Cruzimea a fost că nu a continuat să-i spună că n-a fost o căsătorie din iubire, ci din interes.
  Jane arată bine de tot. Mai are de primit apartamente.

 18. Odille says:

  ODLM, am sosit un pic piculet pe blog, desi inca mai am mult de lucru la lista “To DO”.

  Daca furtuna ar tine cit dragostea nu ar mai ramine fir de iarba pe planeta. 🙂

  Sotia lui Howard! Trist!
  Ce minunata este o relatie bazata pe dragoste, cind toate inimioarele sunt desenate de cei doi numai intre ei si pt ei.

  Dupa ce challenges aveau in industria de reclame, si eu cred ca Jane va mai primi citeva apartmente. S-ar numi, cred, “constructive unhappiness!”.
  Deja Jane a declarat ca este nefericita si in acest nou apartament. 🙂 🙂

  Cristinuta si Oachi, sper sa va facem curioase si sa va uitati si voi la “Mad Men”. Un bonus sunt rochitele lui Megan, o nebunie. 🙂

  Sper sa mai pot intra pe blog astazi, daca nu, va voi vedea miine, cu bine si cu voiosie.
  Ginduri bune tuturor!
  Si un hug. 🙂

 19. Oachi says:

  Draga Odille, sunt pe-aici, chiar daca nu vorbesc mereu ;). Am o piedica la limba si nu o mai lasa sa fie libera chiar ca inainte. O sa se topeasca, cu timpul….

  Am vazut cateva episoade din seria de inceput din Mad Man, dar zic si eu ca si Cristina ca nu-mi place sa le vad cate unul. O sa astept sa vad mai multe deodata si voi sti si eu despre ce vorbiti :).

  Ganduri bune tuturor !
  Oachi´s last blog post ..CUVINTE RARE ȘI PREȚIOASE

 20. Oachi says:

  Am uitat sa adaug la “ganduri bune tuturor” continuarea “si de la mine” :)….
  Oachi´s last blog post ..CUVINTE RARE ȘI PREȚIOASE

 21. Odille says:

  Dragilor, Buna Dimineata!

  Oachi, tu fiind o reprezentanta a Semnului Gemeni, acea “piedica la limbutza” nu se poate sa dureze mult.
  Eu ma voi bucura sa te aud voioasa, cit de curind.

  Sa aveti o zi delicioasa!

 22. @Oachi “Mad Men” are până acum 61 de episoade şi dacă ai sta să le urmăreşti non-stop ar dura 91 de ore, deci aproape 4 zile. Tu să lipseşti atâta de la apel? Nu se poate!

 23. @Odille- o zi bună vouă, canadienilor. Noi am sfârşit-o deja şi ne culcăm

 24. Odille says:

  Dragilor, weekend frumos!

  🙂

 25. Mulţumesc Odille. Să te hodineşti după ce termini lista cu trebi. Un WE minunat
  SmileyCentral.com

 26. Odille says:

  Cunoasteti colonia “Juicy Couture:? Eu abia acum am descoperit-o. Jucausa, usoara, dar si glamorous. Juicy Couture este vesela ca primavara. 🙂

  Am facut un search pe Internet si contine esente de mandarine, floarea pasiunii si un pic de pepene.

  Va dati seama ce deceptionata am fost cind am constatat ca are o viata extrem de scurta, maximum 15 minute, dupa aceea nu se mai simte.

  S-au schimbat vremurile rau. 🙂 Unde este pasiunea care dura o viata? 🙂

  O Duminica frumoasa tuturor!

 27. Odille says:

  ODLM, Chelsea a invins! Au jucat asa de oribil de violent incit dupa citeva minute nu m-am mai uitat pina la loviturile libere. Imi pare rau ca au cistigat pt ca ceea ce fac ei nu mai este sport, este un joc urit.

  Ar trebui ca cei care joaca violent sa fie obligati sa joace in costume de balet, gratioase si feminine, fustite de tul, coronite de margaritare in par, etc. 🙂

 28. CristinaC says:

  Salutari calduroase din Pennsylvania!

 29. Crăieselor, am fost foarte ocupat zilele acestea. Am plouat întruna
  SmileyCentral.com

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: