search
top


101 fire de tuberoze

Trandafiri care nu seamănă cu tuberozele şi o Ilincă

Ilinca zâmbeşte cald, emană bunătatea până şi atunci când priveşte un hoţ de buzunare urecheat de mulţimea pensionarilor din autobuz. Am vrut odată, ba chiar eram pornit să mă supăr pe ea, pentru că mi-a ascuns mătura cu care fac curat prin curte. Mi-a zis:

– Nuferaş ( aşa-mi spune ea când am curtea curată) vreau să stau mai mult cu tine decât mătura aia (aici  se referă la vecina nepieptănată cu care am eu conversaţii peste pârleaz, despre seminţe, răsaduri, flori, perioada optimă de răsădire, dăunători, tundere şi când spune tundere, imită o foarfecă prin părul ei, care, ciudat, este atras de Lună).

Îmi zâmbeşte cald şi-mi scoate la iveală mătura adevărată, semn că trebuie răsplătită în natură, adică ieşit la cumpărături pentru o rochiţă şi o poşetuţă.

Într-un 8 Martie, m-am dus la ea la birou încărcat cu flori pentru toate fetele-i din preajmă. Am cules mulţumiri şi pupăturile însoţitoare, dar când am ajuns la ea mi s-au terminat florile.

– Ilinca, ţie nu ţi-am luat pentru că toată lumea ştie că vei fi a mea şi n-are nici un rost să vin cu artificii care să cimenteze relaţia noastră.

Am avut revelaţia monumentalei Fontana di Trevi care nu se opreşte decât pentru întreţinere, noaptea. Lacrimile au izvorât ca acţionate de o manetă a sufletului împovărat de o discreditare, fie ea şi temporară. Pfuaaai! Am ieşit ca din tun afară pentru a-i aduce buchetul de tuberoze ascuns de mine după caloriferul din hol. Caloriferul era. Tuberozele nu. M-am uitat cu suspans în cele patru orizonturi, chiar şi la parchet şi la bec, deci am scrutat cele six dimensions. Am văzut în cele din urmă, printr-o uşa întredeschisă, un individ- după burtă părea şef- care oferea buchetul meu mult dezbrăcatei lui secretare. Am bătut la uşă pentru a o opri pe secretară să scape şi de jenantul sutien şi mi-am luat florile care ajunseseră aruncate neglijent pe un birou. Nu am scos niciun cuvânt şi nici el. Probabil că a scăpat numai cu un colier.

Când m-am întors în birou, deja tastatura ei era în apă, colegele o mângâiau la unison, pe păr- părul ăla al ei blond, drept, cu firul gros, care astăzi mirosea a tuberoze- şi toate florile îi umpluseră biroul. Când m-a văzut în cadrul uşii, cu florile în mână şi răvăşit de remuşcări, a mai avut două suspine, şi-a făcut loc cu mâinile şi mi-a sărit în braţe, exact ca-n filmele ruseşti în care războiul se termină, nemţii se retrag şi domneşte pacea între cupluri..M-a sărutat. Ce dulce-sărată era! Erau 101 fire de tuberoze. Atât aveam de gând să trăiesc cu ea.

Am reîmpărţit florile colegelor cu repetarea mulţumirilor şi pupăturilor pe obraji. Bine, a fost una care a vrut să mă pupe pe buze, dar eu m-am jenat şi atunci am pupat-o eu. Sper ca Ilinca să nu citească… Sunt un măgar cu patent la OSIM. Am luat-o acasă (pe Ilinca). Tot drumul în maşină a tăcut. Mirosea florile şi-mi zâmbea. Cald.

Eu nu ţin niciodată mărunt, cash, la mine. Am un card de debit, pe persoană istorică, din care debitez gogomănii, ca în cele ce urmează a-ţi fi înfăţişate.

I-am cerut Ilincăi, la cumpărături fiind şi cu mine împingând la un cărucior plin, din supermarket, nişte mărunţi pentru un pachet de ţigări. Nu pentru mine, că eu m-am lăsat, ci pentru câinele meu care se bucură nespus când mă vede fumând. Deci, pentru plăcerea lui Jambon fac orice. Mă strâmb când sunt drept, mă dau cu cremă neagră şi-n costum de camuflaj îl stimulez să caute grenade sub formă de mingi, mă transform pentru câteva minute în om normal, îi dau un pet cu lapte pe care-l sparge la comanda “cine-i mic şi bea lăptic?”, you name it!

Ilinca s-a căutat în poşetă şi mi-a înmânat o sumă modică. Am început să mă răstesc:

– Bine cucoană, eu car la cărucioru’ ăsta al matale de un ceas şi matale vii cu o astfel de mizerie de bani. Io te las aici şi mă duc într-ale mele cât ai clipi. Ilinca nu ştia ce să facă : să suplimenteze suma pentru a mă reduce la tăcere, sau să dea drumul la Fontana di Trevi. A ales varianta doi. Asistenţa era formată din 14 babe jumate. Asta pentru că o băbuţă era surdă, dar ochii-i jucau în cap, semn că sesizase ea ceva, dacă toată asistenţa lăsase coşurile pe jos şi făcuse cerc în jurul magarului cu patent OSIM. Mai târziu, la casă, am trecut pe cardul meu toate cumpărăturile băbuţei tare de urechi. Azi eram bun, în ciuda aparenţelor.

Un tânăr din asistenţă îmi facea cu ochiul. Mi-am dat seama că e cel care era cu ochii după frumoasa Ilinca şi  văzuse că, printre rafturi de birotică şi papetărie, îi furasem un sărut Ilincăi. El ştia că ea este cu mine, dar ceea ce nu ştia era că eu nu mă săturasem de pupat. Am mângâiat-o, spre surprinderea asistenţei care a început să aplaude. Încurajat, am şi sărutat-o. Era din nou, dulce-sărată.

Magazinul a făcut şi un videoclip care rulează acum pe toate ecranele mele. Rămâne pentru puterea exemplului de a iubi fără margini…

PS. Am ales Fontana di Trevi pentru că este singura fântână care nu mi-a cerut drepturi de autor, fiind mort. Ba mi-a propus şi 30% din monezile aruncate de turişti, până a fi furate de români. Am încercat întâi cu Fântâna Mioriţa, însă Primăria mi-a cerut royalties cât pentru toate Mioarele României, aşa cum un câine fotografiat şi publicat pe blogul unei Juztine i-a cerut royalties şi fiind refuzat, a muşcat-o rău. Ea zice că iubitul ei, numai că un iubit nu muşcă de picior. Am văzut eu bine… Sau , mai ştii?

25 Responsesto “101 fire de tuberoze”

 1. meninne says:

  ce frumos scrii! 🙂

 2. Este vorba despre tuberozele oferite de 1 Martie, nu de 8 Martie. Cine stabileşte florile cu ghinion? Cine oferă plante otrăvitoare iubitei, nu soacrei?

 3. Mulţumesc Meninne

 4. all blacks says:

  “Într-un 8 Martie, m-am dus la ea la birou încărcat cu flori pentru toate fetele-i din preajmă. Am cules mulţumiri şi pupăturile însoţitoare, dar când am ajuns la ea mi s-au terminat florile.”
  Eu incercam sa te ajut sa-i intelegi lacrimile…iar tu se pare ca ma ajuti sa invat sa citesc 🙂
  oricum, scrii frumos, desi in comment uri esti cam cutter 🙂

 5. Am presupus că vrei să-mi atragi atenţia să nu ofer tuberoze pentru că aduc ghinion, dar eu nu înţeleg cine stabileşte nominalizarea florilor la bune şi rele. Lacrimile au fost pentru că ea a crezut că nu i-am luat nicio floare, nu că-i luasem tuberoze, care, dacă nu sunt mătrăgună, eu zic că-s frumoase purtătoare de parfum.
  Imi place când nu plânge din cauza mea. Vine şi se ghemuieşte la pieptul meu şi trebuie măngâiată şi îmbărbătată.
  Nu eu am început cu Juztine. În general, sunt urs care-şi vede de zmeura lui, dar reacţionez la colţi scoşi. Nu am atacat pe nimeni la Simona pe blog şi pretind acelaşi lucru, sau, în cel mai rău caz, o tragere de atenţie civilizată. Eu am invitat-o să discutăm pe blogul meu sau al ei. Eu, pe blogul Simonei, după căteva replici scurte şi tăioase, am atins-o vital şi am şi încheiat conversaţia cu ea.
  Mulţumesc pentru apreciere. Chiar îmi face bine.

 6. meninne says:

  te salut all blacks, ma bucur sa te gasesc aici.

  iar tu munteanule…scrii nu numai frumos dar si bine. tine-o tot asa! 😉

  la simona pe blog isi baga coada multi oameni pusi pe hartza, frustrati si pierduti prin viata care isi ofera un strop de energie atunci cand noroiesc in jur…pe blog ca si in viata. si eu am tulit-o de acolo dupa luni intregi in care mi-a fost cald si bine! asta este, sanatate sa fie.

  peace.

 7. Meninne – Eşti lucidă şi delicioasă. Credeam că numai eu am păţit-o. Să mai ai un centenar înainte!

 8. Odille says:

  Ai avut dreptate sa-i raspunzi Juztinei si te-am sustinut. Insa ai insultat pe toate celelate comentatoare pentru cea mai mica critica pe care ti-au adus-o.Depinde si cum ripostezi. Poti sa o faci frumos.

 9. Care celelalte? Tu, cred că nu te aşezi la “celelalte”. Eşti unică!

 10. daca formeaza vecina mea 101 asta, cine raspunde? taxi leone sau seteseu’? ea are doar fix si mai mereu se impidica barbasu’ de fire si le smulge din contor. am incercat de atatea ori sa ii spun sa isi ia plicuri si timbre dar ea sustine ca lipiciul incolor e daunator sanatatii. asa ca linge doar lingura de magiun.

  apropo, chiar esti omuldelamunte? adica le usurezi umerii celor ce ajung sub pana ta?

 11. Iţi arde de joacă, văd că ai hormoni pe jgheab.N-ai decât!

 12. meninne says:

  eu nu mai am rabdare sa citesc “comentariile” la simona dar imi mai arunc un ochi pe aici pe acolo, asa am dat de tine…nu stiu cu cine te-ai hartzuit pe acolo dar dupa putinul pe care l-am citit aici (dar recuperez sa stai linistit) nu prea cred ca ai fost “omu negru”…spun asta ca sa nu se creda ca ma inhaitez cu oamenii rai ! :))

 13. N-am avut meci decât cu Juztine, care a mai înţepat şi pe alţii. Nu sunt om negru. Sunt gri. Am şi părţi bune, dar fac şi gogomănii, nu în aceeaşi măsură, de altfel…

 14. meninne says:

  aha…:) eu am avut un meci cu un domn, “mr. curu” (ca sunt slaba la minte si nu tin minte nume nesemnificative) care se lua de doamne si domnisoare in stanga si in dreapta…dar au sarit mult prea multe fete luminate sa ii ia apararea si sa-l pupe in fund…asa cum prea bine stiu unii oameni sa faca!

  si nu conteaza ce culoare ai atata cat nu esti negru (la inima)! te salut cu respect intr-ale scrisului. si sa te bucuri de ilinca ta “forever and ever and ever” 🙂

 15. Odille says:

  Am stiut intotdeauna ca sunt unica pentru sufletul tau.!

  Pe o alta nota, intotdeauna mi-am dorit sa traiesc intre oameni placuti si intr-un mediu armonios. Am oroare de argumente. Insa, citeodata, asa cum este cazul acesta, trebuie sa reactionez. In ultimul tau comentariu de pe blogul Simonei, te-ai referit la toate comentatoarele care ti-au adus cea mai mica critica. Cred ca toata lumea doreste sa citeasca si sa participe la un dialog placut. Ar fi foarte ciudat sa vii acasa si sa doresti sa te certi pe Internet.

  Iti voi scrie in engleza pentru ca aceste expresii, venind din limba engleza, pierd in traducere.
  In the Land of jokes, there is a fine line between a joke and an insult. When it is crossed, that joke could hurt people.

  Depinde de ce fel de cititori vrei sa atragi si pastrezi. As vrea sa cred ca vrei sa pastrezi tocmai pe cei pe care ii elimini prin acest fel de comentarii si ironii. Poate gresesc, necunoscind intentiile tale, dar este o mare discrepanta intre ceea ce scrii si felul cum raspunzi la comentarii.
  Iti doresc numai bine. Sincer!

 16. all blacks says:

  Te sarut, meninne. Ma bucur, sincer sa te “revad”. Sunt oameni dupa care tanjesc inca ,si tu esti unul dintre ei.

 17. meninne says:

  🙂
  iacata-ma…m-am aciuiat la omu’muntelui pentru o vreme…suflet pierdut prin bloguri ce sunt…

 18. Spune-mi despre ce comentariu din blogul Simonei este vorba(data,ora şi minutul afişat sub el) şi voi încerca să-ţi explic. Eu nu am vrut să jignesc pe nimeni, cu excepţia Juztinei. Poate o explicaţie din partea mea, va clarifica îndoielile tale.

 19. Odille says:

  Omuldelamunte Says:

  March 15th, 2010 at 8:05 pm
  @Un Trecător- Chiar te rog, că eu mă simt ca hamsterul între pisici, care au fost dresate nici să mă mănânce, nici să mă lase să mă dau în rotiţă.
  Arriba, arriba! Anderre. anderre!

  Este vorba despre “pisici dresate..”

 20. Ce-i aşa rău în pisici dresate? Este chiar un alint. N-ai auzit că pe o pisică poţi s-o dresezi să facă ce vrea ea? Asta era jignirea? O pisică dresată este chiar mai valoroasă decât o maidaneză. Nu dresezi pisoi jigăriţi, le dresezi pe cele cu coadă stufoasă, cu lăbuţe albe şi pe care vrei să le păstrezi. Dacă pe mine m-ar face cineva pisică dresată, aş roti ochii şi aş mieuna a luat în braţe.
  Apoi, nu m-a criticat nimeni, cu excepţia amintitei Juztine şi o atenţionare cuminte, din partea Taniei, care mă copleşise cu scaieţii şi pârloaga câmpului.
  În esenţă, l-am convocat şi pe Trecător pentru a mi se alătura ca al doilea bărbat, eu simţindu-mă ca un hamster între pisici. Poftim,dresate!

 21. Odille says:

  No comment!

 22. Dai amploare în mod nejustificat!

 23. dragos stanescu says:

  well… ma intreb, cand este ziua barbatului, si ce primim noi… ma intreb doar, nu aclam nimic! nu vreau sa starnesc isteria sexului frumos… dar, as puncta pentru sentimente, as puncta pentru intelegere, si rabdare… daca am fi atat de intelepti sa stim sa asteptam, am intelege multe, intr-un tarziu, in acelasi timp, daca…

 24. Ziua bărbatului tocmai a trecut .Avea o cravată cu clopoţei.

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: