search
top


Gorgonzola

Senza camicia, giacca e cravatta.

Senza camicia, giacca e cravatta.

Ai să dai peste acest bilet pe masa din bucătărie, ieşind -cu un scris stângaci, deşi sunt de dreapta- de sub o farfurie spălată şi ştearsă personal de mine cu cele mai bune intenţii şi detergent. Spumant ca vinul din regiunea Toscana în care nu l-am băut niciodată împreună, dar mi-am imaginat de mult mai multe ori decât tine starea la o masă pe terasă şi starea de bine. Soarele toropit de căldura de peste zi şi docil ştergându-se la ochi cu nori albi, prietenoşi şi îmbietori la somn. Masa la o cramă din vârf de deal, cu podgorie deja cu frunza arămie, semn că poama a fost culeasă şi ceea ce bem noi este rodul teascului. Un moşulică de vreo 60 de ani ( vorba crainicelor noastre de ştiri) ne aduce gorgonzola cu roşii gustoase ca în patria celor crainice. Este zâmbitor şi cuprinde într-o îmbrăţişare părintescă toată zona care-i aparţine. Se aşează cu noi la masă. Nu are clienţi atât de dimineaţă. Eu am fost cel matinal. Te rog să mă ierţi. N-am închis un ochi toată noaptea. M-am aşezat pe covor lângă patul tău şi ţi-am urmărit fiecare respiraţie. Singurele momente de relaxare erau când mă sprijineam cu spatele de perete, dar în acel semi-întuneric nu-ţi mai distingeam fiecare trăsătură care m-a adus lângă tine, dintre toate: ochii a căror culoare o visam, fruntea înaltă şi liberă mereu într-o şmecherească împletire dintre frumos şi logica dindărătul ei, buzele sublim arcuite fremătând încontinuu şi în somn, probabil în rânduirea argumentelor destinate a-mi demonstra la trezire că am greşit ieri ceva. Mereu greşesc ieri ceva, dar chiar cred că dragostea este radiera greşelilor greşiţilor noştri. Gafele persistă şi de cele mai multe ori, dragostea îşi strânge radiera în penar, varsă cerneală pe relaţie şi se mută în altă c(l)asă, la şcolari mai novici. Numai atunci iubeşti, când te nesocoteşti pe tine şi nu conteneşti a te sacrifica doar ca să auzi din timp în timp: “sunt fericită cu tine”.

Moşulică şterge instinctiv cu mâneca scândura mesei denivelată de coatele turiştilor. Din acest motiv, cănile de lut nu stau soldăţeşte şi când ni le umple, preaplinul dă pe afară. “Să fie de sufletul mia moglie- ne zice- că a plecat de 20 de ani la o altă podgorie şi m-a lăsat cu tre bambini cosi picoli e fragili” Tu, Adorabilă Făptură, mai vrei o tomată doldora de antioxidanţi? Moşulică pocneşte din degete şi apare un deal de bărbat urât ca mine, da’ mult mai frumos, doar cu un şorţ pe al cărui pieptar stătea scris: ” I want you well” traducerea academică a italienescului “Ti voglio bene”. Avem şi noi traducerile noastre. Oare cum am putut să ajungem de la gingaşa plantă “rosemary” din engleză, în stâncosul românesc “rozmarin”? Gustul este acelaşi în ambele limbi. Genul diferă. De ce bolovănim bărbăteşte când putem mângâia feminitatea?
Adorabilo, de câte ori am încercat în gând să te fac să-ţi placă melodia asta, sudică, napoletană, cu o soprană de backing vocals depăşind orice închipuire: link Senza
Orchestraţia, tamburinele, viorile, mandolina şi mai ales împletirea dinspre final şi disonanţa studiată a vocilor lor nu pot concepe să nu-ţi placă. Ian mai ascult-o şi ai să vezi că ai să mi-o fredonezi de câte ori îţi apar senza camicia, giacca e cravatta.

“Lui e Romulus, mio figlio piu giovanne. Mă ajută împreună cu fraţii lui la treburile de pe aici. Mai împing un butoi, mai le schimbă locul, mai îşi dau cu părerea la producţia de anul ăsta…” I-am cerut lui Romulus o tomată mare, dar după 10 minute uitase de ce venise. Stătea pironit şi te fixa ca un italiano vero. Nici nu mă uimeşte atitudinea lor. Sunt mii de italieni care ţi-ar admira splendoarea tot aşa cum şi eu sunt de gintă latină, numai că posed două avantaje: îţi înţeleg toate vorbele, glumele, cuvintele de iubire şi mai ales, al doilea avantaj crucial, toată această poveste este în închipuirea mea şi-i pot da delete lui Romulus dacă nu aduce roşia aia mai repede.

Mult este mândru Tino de băieţii lui. Pe ceilalţi doi îi trimesese la Facultatea de Agricultură ca să studieze viţicultura viţei, soiurile de masă şi soiuriule nobile de vin, bolile cu transmitere pe calea ploii, culegerea tuturor fetelor frumoase din sat pentru a le urca desculţe şi suflecate în tocitoare. Avem şi noi asemenea ştiinţă cu deosebirea că italienii învaţă cum să se ferească de grauri, iar noi de cei care deocamdată cerşesc la ei.

Adorabilo, biletul este cam lung, eu n-o să fiu acasă când îl citeşti. Mă interesez de o vacanţă în Toscana. Poate vom putea trăi închipuirea mea. Nici nu ştiu de la ce am pornit. Pesemne că de la degetele frumoase cu care ai stăpânit fluturii iubirii şi-i ţintuieşti măiastru să nu zboare în altă parte. Sau poate de la un dinţişor de zirconiu cu care ai muşcat ieri o “Eugenie” în plină foame de-o zi?

Marinică, de ziua Americii

5 Responsesto “Gorgonzola”

  1. CristinaC says:

    Adorabilo,
    Du-te in Toscana cu Marinica….e la fel de frumos cum tocmai ne-a povestit….si daca nu iti place gorgonzola….comanda cu mozarela…o salata caprese cu arome de busuioc lângă pâine proaspata scoasă din cuptor ,focaccia probabil, si un pahar de Chianti de prin dealurile vecine!

    Marinica, ai mare grija sa nu o pierzi pe Adorabila pe acolo….

  2. CristinaC- Marinică duce muncă de lămurire. Zice că iubirea se exprimă peste tot în lume. Important este să găseşti bilet de avion până acolo.

  3. CristinaC says:

    Spune-i lui Marinca sa conduca masina… trece din Austia in Italia… drumul e foarte frumos… si daca poate sa mearga pe drumuri nationale… nu pe autostrada… asa vezi tara!

  4. CristinaC- Marinică conduce maşina, familia, destinul. O ia prin Austria ca să ajungă la Nirvana-sat pe DN1.

  5. Odille says:

    Cu citiva ani in urma am vizitat San Gimignano, Tuscany. Orice fotografie as fi vazut si oricit as fi citit, nu as fi fost pregatita pt acest micut coltz de basm. O capsula cu istorie intr-un peisaj de vis.

    Este un loc unde mi-as dori mult sa ma reintorc.

    ODLM, pt a ajunge acolo, va trebui, cred, sa iei o alta ruta decit DN1, cred. 🙂

    http://www.google.ca/imgres?imgurl=http://www.visitsitaly.com/images/tuscany-im/san_gimignano-im/san_gimignano-panorama.jpg&imgrefurl=http://www.visitsitaly.com/tuscany/san_gimignano/&h=397&w=600&sz=384&tbnid=RmuKrscsnsSULM:&tbnh=88&tbnw=133&prev=/search%3Fq%3Dsaint%2Bgimignano%2Btuscany%2Bpictures%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=saint+gimignano+tuscany+pictures&usg=__WJagxtvPFtTPQoAvsswlUNeQbHE=&docid=yNLBE2ERIZBIQM&sa=X&ei=HATcUa2RO8jQqwGu5oH4DA&ved=0CEYQ9QEwAA&dur=703

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: