search
top


Rămasul şi întorsul în ţară

Te arde. Ştiu că te arde. Dar dacă vii în România, aşteaptă-te să găseşti aici o societate profund polarizată, profund schizoidă. Din ce în ce mai polarizată şi mai schizoidă de la an la an. Mă tem că ai să găseşti – ca şi mine – o majoritate ponosită, subjugată compromisului şi lipsită de drepturi, despuiată pînă şi de propriile potenţialităţi, peste care tronează vulgar şi arogant o minoritate, îndrăznesc să spun ucigaşă, cu „gipane“ supradimensionate, gata să te spulbere cu zile pentru singura vină de a te fi aflat în faţa scumpilor lor bolizi, gata să te stîlcească în bătaie pentru simplul moft de a-i fi încurcat în grandomania lor fără limite. Sînt indivizi care şi-au pierdut orice reper nu doar creştin, ci uman. Iar lege nu există. Decît, poate, pentru proşti, în fond, asta e şi ideea. Sărmanii îi urăsc pe bogaţi, îi dispreţuiesc pentru comportamentul lor, dar în adîncul inimii îi invidiază, le admiră viaţa şi ar vrea să fie ca ei. Să poţi ajunge din terorizat terorist, iată visul ce merită visat!… Oamenii au uitat să(-şi) vorbească şi latră. Se comunică aproape monosilabic: băi, măi, vino, du-te, hai, mă-ta; toate formulele de politeţe, de bunăvoinţă, cuvintele acelea galante, cu consistenţă, noimă şi duh, care te îmbogăţesc, care îţi descreţesc fruntea şi îţi fac ziua agreabilă – mulţumesc, bună ziua, ce mai faceţi, mă bucur pentru dumneavoastră – par să fi ieşit din uz. Trăiesc numai în dicţionare şi, din cîte îmi dau seama, dicţionare nu prea mai foloseşte nimeni.

Lumea se îmbulzeşte în zona ta privată la bancă, la poştă, la magazin. Lumea nu e senină şi demnă. Lumea care „se descurcă“ e mereu grăbită, repezită, agresivă. În realitate, se fuşereşte la greu, şi totul pare dus numai pînă la jumătate. Hai, maximum pînă la trei-sferturi, după care „e bine şi aşa“, se schimbă brusc direcţia, viziunea, prioritatea. Fidelitatea faţă de un principiu asumat e taxată drept rigiditate, criteriile-s bune doar în teorie. Flexibilitatea e cuvîntul de ordine azi, mai ales cea morală. Se practică, în plus, o exhibare degradantă, greţoasă a sexualităţii; senzualitatea femeii nu mai e cu perdea, e pornografie; machiajul e greu, decolteurile – adînci, bărbaţii – aţîţaţi în animalicul lor. Lucrurile sfinte sînt subiect de banc, iar spaţiul public este nespălat.

De gura adolescenţilor să te fereşti. Mulţi dintre ei nu mai respectă nimic şi pe nimeni, nici chiar (de fapt, asta în primul rînd) pe ei înşişi.

Ruşinea a murit, cuviinţa îşi dă ultima suflare.

Prin cartiere, cofetăriile s-au transformat în cazinouri.

Manelele au evadat din muzică şi s-au instalat în haine, în arhitectură, în maldărele de gunoaie din mijlocul parcurilor naţionale, în drujbe şi în termopane. Kitsch-ul acoperă ultimele bastioane ale solemnităţii şi ale decenţei. Piese de o frumuseţe elegant trasată cad în mîinile unor demolatori nu doar fără cultură, ci lipsiţi chiar şi de acea înnăscută delicateţe în faţa purităţii simple. Unii demolează chiar construind. Demolează autenticul şi frumosul, sluţesc peisajul şi handicapează sufletele privitorilor. Natura, creaţie a lui Dumnezeu, e incendiată, braconată, furată, retezată la pămînt, lăsată să se irosească sub scaieţi. Aşa tratează mai-marii darul. Ţara-i un SRL. Al lor.

Preoţia se vinde şi se cumpără, moşiile sufleteşti se tranşează ca şi imobiliarele. Spiritul trebuie ancorat cu lanţuri în trotuar, ca nu cumva să leviteze. Trebuie îndesat cu talismane din pleu. Crucile trebuie împănate ca nişte ţoape ale tranziţiei, cu flori de plastic îndesate în jumătăţi de PET-uri pline de praf. Evlavia se exprimă în doze mari de beton, în pseudo-icoane şi în podele sclipicioase. Lucrurile bune trebuie să fie mari. Bigotismul a devenit virtute şi vorbeşte în citate aproximative. Ai senzaţia că sufletele rătăcesc răzleţe undeva într-un gulag invizibil, iar trupurile derutate, tracasate de griji, se preumblă singure, pustii şi pline de riduri de colo pînă colo, punîndu-şi ca unic ţel banul – fără de care eşti nimeni. Dacă nu ai bani, nu ai drepturi, nu primeşti respect, nici îngrijire, demnitatea persoanei umane stă în dimensiunea portofelului, în succes, în numărul de plecăciuni efectuate periodic faţă de pile suspuse. La cantitatea de muncă şi de stres pe care o presupune, o minimă prosperitate te costă sănătatea, căsnicia şi viaţa personală. Toţi vor să ajungă bogaţi repede, doar o viaţă au, şi ea se consumă integral aici, între hoţi şi şmecheri, în această perpetuă senzaţie de nesiguranţă. Da, aşteaptă-te ca în România să te simţi în nesiguranţă. Aşteaptă-te de asemenea să găseşti lucruri mai proaste decît „dincolo“ la preţuri mai mari decît „dincolo“, la salarii mai mici decît „dincolo“.

Cine mai are oare instinctul de a produce realmente ceva, şi încă lucruri de calitate? O mai fi viu instinctul acela al ţăranului harnic şi cu scaun la cap de a diversifica, de a fi pregătit, de a umple hambarul cu lucrul mîinilor lui? Ori pasiunea meşteşugarului de a lăsa ceva solid în urmă, peste generaţii? Mai ţine cineva la ideea lucrului durabil şi bine făcut ca la o satisfacţie personală? Nu pot să îţi dau mari speranţe. Se practică intermedierea, comerţul, mutatul dintr-o parte într-alta a lucrurilor produse de alţii. Se practică mulsul. Mulsul de bani de la stat, mulsul din fonduri europene. Toată ţara pare o ţeapă. Totul pare gestionat, legiferat şi administrat, de parcă ar avea în vedere un unic obiectiv: ţeapa. Cît mai mare şi cît mai repede.

Aşteaptă-te ca acela care a comis o ilegalitate să îţi pretindă să plăteşti în locul lui, iar dacă refuzi să o faci, să se indigneze că „nu e drept“. Şmecheria e numai a lui, dar vinovăţia e la comun, ca la comunişti. Cînd e de luat, să ia singur, dar cînd e de dat, să dea toţi. Pretutindeni manipulare, dezinformare, naivitate întreţinută, sărăcie. Democraţia nu funcţionează, fiindcă dacă ar funcţiona ar însemna că poporul ar avea puterea, or eu nu văd asta niciunde. Educaţia e dinamitată, după cum e şi familia. Copiii rămîn de izbelişte, devoraţi de oboseala, precaritatea materială, visele consumiste sau ambiţiile de carieră ale părinţilor. Sănătatea e un cadavru în putrefacţie, iar – dacă-mi permiţi metafora – la morgă nu funcţionează nici frigiderele, nici aerul condiţionat. Agricultura e în colaps; turismul e o glumă sinistră (avem brand, dar n-avem produsul propriu-zis); sportul e cvasi-inexistent. Drumurile sînt omor cu premeditare.

Ai senzaţia că ţara nu e guvernată. Ai senzaţia că singurul care mai duce la o coeziune de vreun fel e fotbalul. Vei resimţi cu o acuitate dureroasă dezagregarea, disoluţia, absenţa oricărei strategii a poporului român pentru poporul român. Cine sîntem? Cine vrem să fim? Dacă îţi pui asemenea întrebări, dacă te interesează ce cerem noi de la noi înşine ca neam şi ca stat, unde anume avem de gînd să ne poziţionăm în matricea naţiunilor, din punct de vedere cultural, politic, economic, unde ne vedem peste zece ani şi ce întreprindem, concret, pentru asta, mă îndoiesc că vei afla în ţară un răspuns. Oamenii nu mai cred, nu mai speră, nu îi mai motivează nimic decît interesul propriu, chinurile şi frustrarea acumulată, dar zac inerţi civic, vociferînd inutil în faţa televizorului sau pur şi simplu epuizaţi, preferînd să se lase conduşi. Direct în stîlp sau în şanţ. Pare că nu-i mai şochează nimic, nu-i mai oripilează nimic, nimic nu li se mai pare strigător la cer.

Patria e enclavizată. Căci da, singurele care mai trăiesc, care mai respiră cît de cît normal, care mai ţintesc către ceva, care nu au fost carbonizate încă în acest război civil mocnit, dar generalizat sînt cîteva discrete enclave de dreaptă judecată, de deschidere, de iniţiativă, de profesionalism, de activitate creatoare, de revoltă şi construcţie, de demnitate, de mărturisire, de creştinism autentic, de delicateţe revigorantă, de dăruire şi bunătate, de gîndire pe termen lung, de convingere în nişte valori perene, clare şi nenegociabile. În faţa acestor oameni, care se încăpăţînează să dea ce au mai bun din ei în aceste condiţii (pe care tu abia reuşeşti să le suporţi în trecere), îţi vei pleca fruntea şi te vei simţi inferior. Unii zic că enclavele sînt majoritare şi probabil că e adevărat. Dar nemaiputînd comunica între ele, neputîndu-se uni şi acţiona în front comun, sînt, practic, anihilate. Urletul ubicuu al imposturii îi ascunde, vrînd să îi facă muţi şi invizibili. Caută să le discrediteze eforturile, îi bruiază şi descurajează sistematic, ca într-un plan perfid menit să convingă că verticalitatea aici e imposibilitate şi povară. Uneori reuşeşte. Enclavele bine-crescute îşi acceptă marginalitatea, efectuînd mişcări retractile către forul interior al propriei fiinţe, refugiindu-se în anonimat ca să se salveze măcar pe sine. Înţelepciunea lor proaspătă, răbdarea lor purificatoare se transmite ca alchimia numai pe filiere de iniţiaţi, iar copiii lor vor suferi precum ciudaţii şi inadaptaţii societăţii.

Vino, dacă însetezi tare, dar ai să pleci mai îndurerat şi mai confuz, realizînd că, de fapt, alternativa perpetuă în care trăieşti, dulcele intangibil, posibilitatea acelui acasă la care visezi mereu şi-n care, ca emigrant român, eşti suspendat o viaţă întreagă, de fapt nu există. A murit şi, încet-încet, va muri şi în tine.

Andreea Nicoleta SEPI
Sursa: Dilema veche

22 Responsesto “Rămasul şi întorsul în ţară”

 1. Andreea says:

  Cred ca de noi depinde daca vrem sa traim in continuare asa sau vrem sa schimbam ceva! Solutia e numai la noi 🙂

 2. Odille says:

  Cit pare de incredibil, insa in Romania s-a construit in mod planificat acest cosmar.
  Cum se va iesi din el? Cind romanii vor invata de la polonezi, sirbi, unguri, cehi ca daca sabia taie citeva capete, pina la urma poate fi oprita! Nu poate taia toate capetele.

 3. may31 says:

  Parca mi s-a citit in suflet.Un articol ce descrie atit de corect starea natiunii ro.Cind se va iesi din aceasta ,cind romanii vor fi constiienti.OMDLM te citesc mereu dar acum am indraznit sa scriu si eu aici.Observ ca este liniste la tine.O zi buna iti doresc tie si celor de pe blog.

 4. may31 says:

  Odille,mi-ar place sa te cunosc ,te-am indragit din primele zile de cind ai inceput sa scrii.Cu permisiunea sefului de aici poate vom schimba adresele de mail.Soare si voie buna iti doresc.

 5. Welcome Netherlands! May, website-ul meu nu are anvergura de care se bucură salonul Simonei. Într-o pădure mare găseşti şi brazi şi vreascuri, pe când în grădinuţa mea sădesc numai flori perene. Florile te mai aşteaptă.

 6. Odille says:

  May31, ma bucur mult sa te intilnesc in livada Omuluidelamunte.
  Inca o data iti multumesc pentru sprijin. Ai sosit, parca din vazduh, cind nu ma asteptam! Este greu sa te simti singur, oricit ai crede ca este de dreapta cauza pt care lupti.

  Aici este foarte placut si primim si o gramada de cadouri: povesti gingase, muzica, glume si realitati. 🙂

 7. may31 says:

  omuldelamunte, dank je wel pt.frumoasa primire.Am observat ca ai intr-adevar numai flori perene altfel nu ma mai incumetam sa vin pe site ro.Felicitari cum iti administrezi aceasta micuta si atragatoare gradinuta.

 8. may31 says:

  Nu ai pt.ce sa imi multumesti Odille Am facut ce am crezut de cuviinta In urma cu un an am trait aceleasi momente ca si tine,dar pe un alt site.Atunci nimeni nu mi-a sarit in ajutor.Am fost lasata sa ma descurc singura cu uraganul romanesc din tara.Pina si cei cu care eu ma si acomodasem si chiar corespondam ma uitasera.De aceea nu am putut accepta ce tie ti se intimpla.Stii ce am inteles eu in acesti ani de cind sint departe de Ro.,ca intre multi romani din afara cu cei din tara nu mai pot exista relatii oneste de cele mai multe ori.Si aici as putea spune multe si dezvolta subiectul dar ma opresc.Iti doresc toate cele bune..

 9. @May 31- Nu-i totdeauna literă de lege că disensiunile celor de afară cu cele ale celor din-năuntru se înscriu pe o curbă ascendentă. Spre liniştea ta şi românii din-năuntru se ceartă între ei. O fi o moştenire de la Gelu, Menumorut şi Glad. Au mai năvălit şi Romulus şi Remus şi ne-au sădit în vene aceeaşi dihotomie. Ne trebuie o infuzie de sânge olandez, german, neo zeelandez, englezesc, pentru a ieşi de-o naţie cu ştaif.

 10. Odille says:

  @May31 si Omuldelamunte, furtuna inca continua, dupa cum vedeti.
  Cred ca greseala este a mea. Eram prea linistita si am avut nevoie de stres! 🙂
  Poate acest episod sa ma lecuiasca in cele din urma de atita dor de Romania.
  Din orice rau iese pina la urma si ceva bun.

 11. @Odille- Să nu crezi că toţi ceilallţi români care au trecut dincolo, nu te pot agasa la fel de biciuitor ! Nici aici, nu toţi românii sunt aleşi în maniere.

 12. Odille says:

  @Omuldelamunte, sunt cu totul de acord cu tine, insa in viata reala mi-am ales prietenii si ei m-au ales pe mine. In spatiul virtual este ca si cum sari din racheta si habar nu ai unde aterizezi. 🙂
  MI-a cam pierit cheful si de a cunoaste extraterestri. 🙂

 13. may31 says:

  Odille inteleg mai mult decit ai scris.Iti doresc ca linistea ce- o aveai inainte de a-ti fi ”dor” sa te cuprinda iarasi si fii sigura ca ce -a fost o dat’ va mai veni.Asa e viata la romani.Dar sa nu generalizam ca poate or fi si extraterestri corecti.

 14. Eu, spre exemplu, sunt un marţian corect, în devenire. Mai am cca 35 de minute şi intru în marţi.

 15. may31 says:

  Omuledelamunte esti fenomenal, ce-mi place cum vorbesti.Sigur ca santem ca si Gelu ,Menumorut si Glad ,Remus si Romulus deaceea sant rominii in fel de feluri diferentiati sau diferiti.Nu trebuie sa avem staif doar consecventa. O seara buna martiene drag.

 16. Oachi says:

  Un articol de-un amar de pelin…si desi te izbeste in plin o indignare deznadajduinda, mi se pare in esenta trist. Da, acele enclave exista, dar cine le-ar putea totusi uni? Ce forta (extraterestra poate ?) ar putea aduna energiile noastre pozitive incat sa alungam raul?
  Daca tot ne refugiem in oaze de liniste, va propun si eu un cantec care sper sa va incante…
  http://www.youtube.com/watch?v=OuLTMTV1jg8&feature=related

 17. Nimeni n-a comentat clipul “Sorry”. Mi se pare lugubru, dar genial. Uite, de ăsta trebuie să ne ferim, nu de noi!

 18. My name is Gelu. I’m Glad I’m not Menumorut. I’m Sorry.

 19. Oachi says:

  Ce sa mai comentez videoclipul ! Ati fost mai tare ca el acum ! 🙂 🙂
  Genial ! Bravo (cu accent,va rog pe o..)!

 20. Odille says:

  May31, daca ai sti cit de mult am suferit de dorul Romaniei? Nu sunt cuvinte. Cu atit deceptia este mai mare cind iau contact cu o realitate pe care o vad si totusi o neg.
  Nu stiu daca ar trebui sa accept adevarul? Imi este teama sa nu-mi pierd o mare parte din suflet. Poate voi continua sa o neg si sa traiesc cu o iluzie a unei alte Romanii, care poate nici nu a existat vreodata.

  May31, ginduri senine.

  @Omuldelamunte, zile fara griji si tie si multumiri de gazduire.

 21. may31 says:

  Odille,sant sigura ca ai sa-ti revii.Si eu am cazut de”n” ori in capcana ”dorului”Nu fi trista ,un suflet trist are luminile stinse.Hai sa nu mai vrem sa auzim de cenusiu, straluceste cum ai reusit pina acum.Linistea sant sigura ca se va instala apoi.Si uita , totu-i trecator o stii si tu si eu si toti o stim..Suntem un amestec de bun si rau, de frumos si urat, de sanatos si bolnav, un amalgam dintre iubire si ura. Dar ne vom iubi la nesfirsit frumoasa tarisoara.O zi cu mult soare iti doresc!

 22. Odille says:

  May31, Buna Dimineata! Ai dreptatea si multumesc.
  O zi frumoasa.

  🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: