search
top


Poveste de fiscalitate

Marcele, s-a urcat pe ceva şi nu se mai dă jos!

Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: „Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”. Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii. „Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: „Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse: „Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”. Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului: „Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost: „Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.
Zis şi făcut. Întors la şeful său, străjerul se lăudă: „Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”. Primul străjer merse la stolnic: „M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”. Stolnicul – repede la paharnic: „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”. Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic: „Iată, cei patru galbeni
mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”. Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui: „Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.
Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”

31 Responsesto “Poveste de fiscalitate”

 1. CristinaC says:

  bine te-ai intros…
  Si banii castigati in procesul de vanzare, cumparare, comisionare… sunt netaxabili nu?

 2. semndefoc says:

  Nu,sunt doar adaos comercial!
  Dar, ca în povestea asta, în care nu li s-a dat, ci, care și cum a putut, și-a luat, au pățit și bugetele locale, regionale, centrale, ș.a.m.d. Dar parcă nu îmi vine să cred că maimarelecetății chiar așa de naiv era! Cu siguranță nu era ales ci doar succesor din….oficiu .

 3. Odille says:

  @Omuldelamunte, Bine te-ai intors din vacanta!

  Pe o nota buna, Duminica este “Ziua Tatalui”. Urari bune la toti taticii! 🙂

 4. Odille says:

  Pe o nota trista, aparatul de stat al Romaniei a dat dovada de o inteligenta extraordinara si de o organizare si planificare demne de manuale universitare, insa pentru a aduna numai pt ei toate “merele de aur” ale tarii.
  Daca ar fi folosit aceste calitati spre binele tarii, ar fi fost o tara de invidiat. Foarte trist!

 5. Oachi says:

  Intr-o nota vesela, ca si Odille, foarte bun locul de parcare ! Oare soferita o fi sora cu … http://www.youtube.com/watch?v=Knb_qMovVFg&feature=related ?

 6. Oachi says:

  Intr-o nota trista, ma indoiesc foarte tare ca dregatorii de toate natiile dar mai ales ai nostri, cand maresc taxele, o fac gandindu-se ca supusii au bani …mai ales multi….

 7. Odille says:

  Oachi, eu nu sunt asa de rau 🙂 ca sotia din clip, in general sunt OK cu parcatul, insa am uneori probleme sa scot masina dintre doua masini.
  Atunci astept cumintica sa apara cineva care pare ca stie sa conduca o masina, si-l rog sa scoata si masina mea din parcare. Nu m-a refuzat nimeni pina acum. 🙂

 8. Odille says:

  Emotii cu meciurile de soccer! Pe unde ma duc, sper sa prind citeva crimpeie de joc.
  Comunitatea greaca din Toronto este astazi in extaz, dupa ce echipa lor fusese cam deplume, cu accent pe ultimul “e”, din cauza meciului anterior! 🙂

  Mi-a placut mult comentatorul britanic la meciul Anglia – SUA.
  Comentatorul a spus despre Capello, in stilul caracteristic, britanic: “I haven’t seen him so animated before!”.
  In realitate Capello innebunise complet, asa cum l-ati vazut si voi, striga, gesticula, dar fara mult folos. 🙂

 9. Oachi says:

  Draga Odille, eu nu facusem nici o aluzie la tine cu parcatul, am vrut doar sa impart lucrurile ca tine, dar esti foaaarte simpatica 🙂 ! Ma intreb, cum arata cineva care pare sa stie sa conduca ? Cum nimeresti persoana 🙂 ? Si cat ai stat cel mai mult sa astepti ?
  Esti delicios de amuzanta 🙂 !

 10. Odille says:

  Draga Oachi, iti multumesc pentru asa niste dulci complimente. Alegerea o fac dupa intuitie. Aleg oameni gen John Wayne, care par ca vor sa sara in ajutor, nu aleg oameni incruntati, sau foarte preocupati. Dar nici prea fara grija, pt ca mi-ar fi teama sa nu plece cu masina cu tot. Eu numa urc in masina, decit atunci cind “salvatorul” se da jos. 🙂

  Am dat gres o singura data. Eu nu-mi pun singura benzina, desi conduc de multi ani. Pina acum citiva ani, in Toronto, aproape toate benzinariile aveau si culoar de “Full-Service”, unde iti punea un angajat al lor benzina. Acum au ramas foarte putine si departe de casa. Intr-o zi aveam numai un pic de benzina si am rugat pe cineva sa puna benzina si la masina mea. Mi-a pus, dar tot timpul a bodoganit, precum ca asa sunteti voi femeile, “mai” egale decit toti barbatii, dar nu stiti nici benzina sa puneti. 🙂
  Cum era adevarat si ca suntem “mai egale” si ca nu stiu sa pun benzina, am tacut milc, am zimbit frumos si am fost
  multumita ca aveam benzina. 🙂 🙂

 11. Odille says:

  Sorry: am vrut sa scriu “nu ma”, in loc de “numa”.

 12. Oachi says:

  Odille, multumesc 🙂 ! Dezvaluirile au fost pe masura asteptarilor ! Savuroase!
  Am sa ma uit si eu dupa John Wayne-ii nostri de-acum …

 13. Vă doresc un bună ziua voios. Odille, uite ce am primit eu în spam:
  Gardy Messer
  butterflycrazytown.info
  messergardy@yahoo.com
  89.103.132.159
  Submitted on 2010/06/17 at 9:24pm

  Pe o nota trista, aparatul de stat al Romaniei a dat dovada de o inteligenta extraordinara si de o organizare si planificare demne de manuale universitare, insa pentru a aduna numai pt ei toate “merele de aur” ale tarii.Daca ar fi folosit aceste calitati spre binele tarii, ar fi fost o tara de invidiat. Foarte trist!
  +1
  Pe o nota trista, aparatul de stat al Romaniei a dat dovada de o inteligenta extraordinara si de o organizare si planificare demne de manuale universitare, insa pentru a aduna numai pt ei toate “merele de aur” ale tarii.Daca ar fi folosit aceste calitati spre binele tarii, ar fi fost o tara de invidiat. Foarte trist! +1
  messergardy@yahoo.com
  Gardy Messer
  http://www.butterflycrazytown.info
  spam
  Quick Edit | Edit | Not Spam | Delete Permanently

 14. Odille says:

  Omuldelamunte, nu inteleg, te rog sa-mi spui ce inseamna? Cu mesajul meu ai primit acea adresa si telefon?

 15. Odille says:

  Omuldelamunte, crede-ma ca eu nu am trimis acele adrese, sites, telefoane. Nu stiu de unde au aparut!

 16. @Odille- Eu mă întreb cum bagi tu maşina în parcare şi apoi nu poţi s-o scoţi de acolo!? Sau rogi pe alt John Wayne s-o parcheze?
  Un sfat: urmăreşte şi ce maşină are John Wayne. Dacă este mai bună decât a ta sau,mai rău, nu are de loc, este posibil să plece cu a ta şi cu toate rochiţele cumpărate azi.

 17. Odille says:

  @Omuldelamunte,voi incerca sa explic. Atunci cind parchez si parchez numai cu fata, mi se pare ca am tot locul din lume. 🙂 Cind ma intorc, imi dau seama ca mi-ar fi imposibil sa scot masina fara sa zgirii cele doua masini din parti. Am invatat sa-mi cunosc limitele. Asa ca accept ca sunt invinsa, si cu gratiozitate, astept in parcare pina cind vad pe cineva care-mi inspira incredere. Aici, oamenii sunt mai putin nervosi ca in Romania, mai putin grabiti. Dar cred ca si in Romania, barbatii ar avea amabilitatea sa ajute. 🙂 Tu nu ai ajuta daca te-ar ruga cineva? Eu cred ca da!

 18. Da, aşa l-am primit. Am făcut copy-paste. Acela nu este telefon ci IP-ul expeditorului care este din Praksice, Cehia.
  Am vrut doar să-ţi arăt cum depistez spammurile. IP-ul tău este altul, aşa că eram convins că tu nu eşti un hacker mare.

 19. @Odille. Păi la aşa o Odille, bine că nu! Aş ajuta şi dacă ar fi parcată una deasupra celeilalte.

 20. @Odille- Parcarea corectă între două maşini este cea cu spatele. Am auzit că în Canada se poate lua carnetul cu maşini hidramate(Automatice), nu se face parcarea cu spatele,nu se practică pornirea de pe rampă, nu se dă examen la condus pe timp de noapte şi nici în trafic, ci pe autostradă max 200 m şi examinatorul ţine o mână pe volan şi una la ochi.

 21. Odille says:

  @Omuldelamunte, pentru compliment, multumiri cu zimbet. 🙂

  Iti voi spune cum este aici examenul auto,numai de curiozitate. Instructorul meu si-a dat seama ce “talent” sunt, asa ca nu a avut curajul sa iasa cu mine pe autostrada, niciodata. M-a plimbat numai pe niste strazi frumoase si cu vile cochete.
  Ingerasii lui pazitori i-au dat gindul bun!
  M-a invatat sa conduc ca pe matematica, pt ca asta inteleg. Avea marcate pe volan citeva puncte. Eu am invatat sa misc volanul la drepata de 2 ori si jumatate, sau la stinga, etc. Totul pe numere. Asa parcam si cu fata si cu spatele. La examen am mers cu masina lui, cu volanul marcat. Cu masina mea, neavind volanul marcat ma limitez in a parca numai cu fata.
  La primul examen am iesit direct in calea unui camion, abia plecasem din parcare. Instructorul, disperat, a reusit sa prinda volanul si m-a dus inapoi la sediul lui si m-a si picat.
  Dar am fost amindoi multumiti ca am scapat cu viata! 🙂
  A doua oara am fost mai atenta si am trecut. Asa sunt eu acum pe sosele! 🙂
  Insa, masina fiind automata, pot sa ma rujez cind conduc, sa folosesc creion dermatograf, dar nu mai avem voie sa vorbim la celular! 🙂

 22. all blacks says:

  Odille, esti o dragutza, am stiut eu de ce te simpatizez din prima clipa 🙂
  Doamne MM, nu ti-a priit vacanta :)? IAR te obsedeaza Ip-urile? 🙂 Lasa-le …, mai bine povesteste-ne cum a fost sau ce vrei tu.

 23. Odille says:

  Urmaresc meciurile pe sarite, cit si pe unde vad un TV. Am un dentist care are un TV deasupra fiecarui scaun, pt a distrage atentia pacientilor de la discomfort.
  Sunt televizoare in multe sali de asteptare.

 24. Odille says:

  all blacks, as vrea sa te asigur ca simpatia este reciproca. Ma bucur sa te intilnesc aici. 🙂

 25. @All Blacks- Din păcate nu am fost în vacanţă. Am fost s-o ajut pe mama cu unele treburi gospodăreşti

 26. all blacks says:

  inseamna ca urmeaza vacanta 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=6jpAIoHTxkA&feature=related
  P.S. poate ca s-a inselat,totusi,
  Livia 🙂

 27. CristinaC says:

  Ce veselie pe aici pe la voi!
  Mi-ati lipsit, recunosc!
  Odille esti absolut delicioasa… Am face un film grozav noi doua la volan.
  Eu conduceam de 14 ani cand am venit in Canada… Un an si jumatate in Anlglia, pe partea gresita adrumului cu masina mea cu numar de Brasov.. A fost o feerie!
  Am ajuns in Canada si am picat prima data exmenul de conducere pe motiv ca am fost prea lenta.. m-am pus pe plans si am spus ca vreau la mine acasa ca aici nu voi fi buna de nimic.
  Parchez si eu… niciodata cu spatele… de doua ori iesind din parcare am atins masini care imi erau in drum… adica treceau prin spatele meu. Am invatat in sfarsit sa pun benzina si asta pentru ca am ramas fara benzina in ajun de Craciun pe autostrada si timp de 2 ore nu s-a oprit nimeni sa ma intrebe ce am patit.. Recunosc ca si telefonul mobil era descarcat si pana a venit sotul meu( plin de nervi)s-a descarcat si bateria… deci a trebuit sa apara si fiul cu fire de start-up. Eu mi-am scos o carte si am citit in liniste ( chestie care acasa nu se prea intampla)… (linistea).Sotul meu, un dragut spune ca conduc foarte bine… nu ma descurc de loc la mers cu spatele…Cred ca mi se trage de la “Tot inainte” de cand eram sefa pe la pionieri…

 28. Veneam spre Bucureşti. Eram singur în maşină şi conduceam cu 280 km/h cu geamurile deschise. Din partea opusă venea o albină numai cu 200 km/h. Si la problemele de mate din clasa a II-a am învăţat că vitezele complementare se adună, aşa că albina m-a înţepat cu 480 km/h. Am pus o frână luuungă, m-am oprit într-o parcare şi acolo am ţipat la lună. Cred că îmi voi pune plase de ţânţari şi voi da cu insecticid pe mâini şi pe faţă. Am să reduc un pic şi viteza albinelor…

 29. CristinaC says:

  Omule…pe ce drumuri conducei tu cu 280km/ora? Erai in masina sau in avion?
  Nu ne mai speria te rog!

 30. @Cristina C- “Mergeam prea repede sau zburam prea jos?”, ca să-l citez pe Bulă.

 31. Odille says:

  Cristina C, un deliciu povestea ta cu “cititul in liniste”. Cred ca noi doua am putea scrie o carte. Parca riscul ar fi prea mare sa conducem amindoua! 🙂
  Omuldelamunte, te rog frumos sa nu te superi, dar va trebui sa ma consult cu Cristina daca sa te luam cu-autor. Noi vorbeam despre lucruri serioase, spiritualite (“liniste”) si condus masina dupa reguli matematice. Viteza de 480 KM/ora nu s-ar potrivi cu cartea noastra, nici chiar la o albina.! 🙂
  Pe miine.

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: