search
top


Alivenci cu meşteşug

Se dădeau la kil, ON SALE

Amu, ce să zic, ne împopoţonăm şi noi decuseară, dup-o trebuşoară mai istovitoare de peste ziulica cât îi ea de lungă şi numai ce-o provoc pe Ilinca mea la scălâmbăieli aşa cum glăsuiau bunicii bunilor noştri când scorneau vorba între dânşii.

-Dacă tot se îngână seara cu ziua, Ilincă dragă, hai de-om aşterne de-o plăcintă cum o faci şi cum o dregi tu de la învăţămintele bunii tale şi de n-oi chiti-o cu abundenţă de caşcaval şi foi subţiri ca tiutiunul, apăi fie şi cum te-o sluji capul că eu am tare credinţă în judecata-ţi.

Se prinde Ilinca mea dragă în gioc, cum fac flăcăii ăi de abia mijiţi de sub fusta mumă-sii; şi unde nu mi-ţi întinde nişte foi de plăcintă câtu-i masa de lungă şi cu feleşteocul mi ţi le unge cu unt topit, din ăl galben ca păpuşoiul şi ademeneşte niscaiva caşcaval ras a se lăsa împrăştiat ciumafăi-ciumafăi, le învălătuceşte mai apoi într-o strachină cu burdihan şi le stinge cu o bărdacă de lapte din ăla groscior , de le rămâne mâţelor pe mustăţi când le scoboară într-însul. Binişor mai pe urmă, întinge ceva gălbenuş de ou pe deasupră-i, ca să-i dea crustă şi să-i facă cu ochiul meseanului. Meşteră Ilinca mea! Ştie ochioasa că m-oi vrednici să aduc o butelcă de vin din ăla rubiniu şi să-i degustăm licoarea la lumina unei lumânări. Da’ ce zic io una? O duzină, două, zece ! Dumnezeu ăl Mare pricepe a le număra! Nu în van am moşmondit io vreo două ceasuri în a le găsi lăcaşuri din care să străbată lumina şi să se abată toată asupra chipului de înger al vieţii mele: Ilinca.

-Să-mi trăieşti bădică!- se aude-un murmur atât de lipit de sufletul meu, glas de clopoţel în omăt pufulean. Iată incaltea şi zănateca din-trînsa:

– Cu mine, numai cu mine!

Pot a mă înciuda pe dânsa când grăieşte de mă ţine departe de ispită prin straiele sumare pe care le poartă cu precădere la astfel de dedulceli? N-aş avea pricini şi nici nu încape vorbă! Este toată o văpaie şi aci mi ţi-i zgâtie, aci mi ţi-i mieluşea, de nici nu mă pot  decide cum s-o ţiu mai în frâu; când e zvârlugă când se aciue în braţele-mi înadins deschise numai pentru ea şi tot universul ei.

Plăcinta am meşteşugit-o cu răvaşe ce deopotrivă le-am compus prin cotloane de casă, ascunse de privirile celuilalt. Eu am aruncat o căutătură jalnică spre cer, să-mi deie Domnul o vorbă nedezlânată, care s-o puie sufleteşte jos pe Ilinca, să nu-mi iasă din înlănţuirea iubirii  şi să n-o doboare neajunsurile vieţii  câte ziulice o avea. Iată ce mi s-a proptit mie de suflet:

Vaşnic şi vârtos mi-am luat

Ista io-l numesc bărbat

Palidul răspuns din parte-mi, cocoloşit în plăcinta Ilincăi:

Îmi e dat să am catrinţă

Şi n-am altă trebuinţă.

Le-oi înşirui şi pe altele, dar nu mă încumet a plictisi urechile domniilor voastre cu catrene scălâmbăiate care întregesc jocul a doi copii proşti. A dat să mă sărute, dar eu m-am retras,iar  în ăst timp,  încă mă desfătam cu răvaşele ei. Numai ce aud:

-De stai cu blândeţea, că amu întorc foaia şi-oi vedea numai pocinoage prăvălite peste feţişoara asta a ta de băiat feciorelnic, ce mi-o faci tu cătră mine!

Am trecut la cele lumeşti. Am aprins lumina, am dat drumul la televizor şi Ilinca s-a aruncat asupra maşinii de cusut. Ea zrrrrr cu maşina, eu vuuu cu vuvuzelele. Ilinca nu se uită la meci, dar o obsedează numele a doi jucători: Rummenigge şi Şumudică. Îi pomeneşte singură în colţul ei şi se uită cu coada ochiului pe sub sprâncene. Dacă nu-i dau atenţie, unde nu mi ţi-i cântă în versuri prin toată casa, la probe în oglindă şi când caută încălţările cele mai potrivite. S-a dus naibii meciul!

12 Responsesto “Alivenci cu meşteşug”

 1. indiscreta says:

  :)) Interesant “soi” de Ilinca ti-ai luat! Sa traiti mult si bine.
  indiscreta´s last blog post ..Din zbor…

 2. tania says:

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Am ajuns la capatul dictionarului de cuvinte imbracate in… placinta facuta de Ilinca 🙂 tocmai ce am aprins cuptorul. 🙂

 3. CristinaC says:

  Bade draga, ODML… sa traiesti si tu si Ilinca ta peste toate vremurile si sa reveniti pe acest pamant peste timpul masurabil ca si ingeri, ca bine va mai sta asa impreuna citind ravase din placinte.
  Mi s-a facut si foame de placinte si dor de trairi ca acestea.

 4. @Indiscreta- Da, e soi bun aşa cum sper că vei fi şi tu pentru El ce vine. Să înfloreşti !

 5. @Tania- Nu-i capăt de dicţionar! Mai sunt cuvinte mii, deja uitate sau încă le dezvăluim şi azi. Pe cuptior se coc cele mai multe.

 6. CristinaC- Eşti o prezenţă constantă şi un suflet sensibil. Vă mulţumim şi vouă.

 7. all blacks says:

  Ti-am spus eu, demult, ca-i o draguta, Ilinca ta. Deci tu ai pus-o sa-ti pregateasca placinta? 🙂

 8. @All Blacks- Ea din proprie iniţiativă pusă de mine s-a apucat de plăcintă.

 9. CristinaC says:

  ODML… iti spun in soapta sa nu ne auda prea multi… dupa Outlook mail si calendar primul lucru la birou e simona.revistatango si Ana are apples… si uite asa cu un deget pe F4 stau pana plec acasa… din pacate acasa imi pierd vremea cu lucruri domestice si ajung la voi mai tarziu dar nu ma culc fara sa trag cu ochiul macar.
  Nopate buna

 10. @CristinaC- Mărturisire plină de simţ. Mulţumesc. Constat că multă lume te apreciază, iar pentru mine, asta nu-i o surpriză!
  Oare ce face F4 ? 🙂 😉

 11. CristinaC says:

  F5… n-am nimerit tasta pe intuneric.

 12. tania says:

  F4 deschide istoricul site-urilor apelate. 🙂

  bag seama ca ultimul inscris la mine este al digitalului scos din cel al simonei 🙂 ca de la ea din camera intru in camera merelor anei.
  ups, asta-i vila nedecomandata. 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: