search
top


Brotacul

Pisoi, na c-am vărsat tabloul dacă le laşi toate pe mine!

Reprizele mele de frunze căzute şi culese se întind până la prima zăpadă care le acoperă, pentru a le găsi la primăvară, pe cele rămase viguroase şi ciocolatii, ca scoase din freezer pentru sărmăluţe. Sunt unele care se încăpăţânează şi rămân în copac peste iarnă. Echivalentul lor omenesc este suta de ani. Stau acolo rebele, se fandosesc în crivăţ, se încotoşmănează în omăt, se unduiesc în alizeu când este vremea lui de bântuială, îşi întremează peţiolul doar-doar le-o mai ţine un an cât să admire forfota- altădată numai de ele ştiută- de acolo de sus, cât să ligumească ştirile lumii care merge uneori anapoda, lume dornică să libereze ramura pentru frunzele cele tinere, de-un verde intens. Nu le caut pricină celor rămase, este rostul lor şi le admir îndârjirea pentru că, după un timp, vom provoca şi noi soarta ca să râmânem teferi peste iarnă, asemeni lor.

În mijlocul gazonului am un bolovan cenuşiu ca un şoricel fugărit de oameni, de pisică, de buhă. Ilinca mi l-a cerut, pentru că aşa are ea unul la Maia ei şi de pe el admiră asfinţitul.  Am fost şantajat cu un baby-doll care ” e posibil să se rupă la stors, sau să se decoloreze la înălbitor şi ştiu cât ţii la el pentru că ţi-a mâncat aproape toţi banii de pe card şi n-ai mai avut îndeajuns cât să-ţi iei bilet de avion la clasa business, venind dragule, chircit la economic, după ce l-ai probat pe-o stewardesă”. Aşa i-am povestit eu, dar adevărul este că l-am probat chiar pe vecina de scaun, care avea talia, subliniez  doar talia Ilincăi, pentru că picioarele nu-i erau subţiri în gleznă şi pielea netedă de patinează albinele, ochii nu-i erau mari, verzi, care se citesc din profil, umerii nu-i erau rotunzi, pufoşi, o încântare de decolteu, tenul nu-i era alb, mătăsos, fin, de ai impresia că săruţi o copilă de noapte bună, nu i se citea moliciunea şi parfumul buzelor. Ehe, n-avea nimică din Ilinca de care-mi place cum a ieşit din fabrică. Doar talia. Cam puţin şi, în sufletul meu, imposibil de atins!

A vrut bolovanul în inima gazonului şi cimentat de jur împrejur, ca să nu mă pună ăl cu coadă să-l dau la o parte pentru că, chipurile, mi-ar sta ca un ghimpe în pe ce te aşezi, atunci când trebuie să-l ocolesc pentru că tund iarba şi dau măruntul din buze. I-am făcut cadou de ziua ei, un leagăn cu copertină; de altă ziua ei i-am cumpărat un balansoar din lemn curbat; de altă ziua ei a primit o bancă de grădină din fier forjat. Nu, nu şi nu, că ea vrea pietroi ca la Maia, ca să aibă momente de reverie la apus de soare. Răsărutul nu, “pentru că survine dimineaţa şi-mi mototoleşte jocul cu brotacul”.  Acest jucălău este adus din vechile Indii şi se desfăşoară în doi, astfel: un partener stă pe spate în pat, cu mâinile în sus, flexate din cot şi picioarele la fel, din cotul lor. Exact ca un brotac filmat de sub apă. Cel de-al doilea partener, cu o pană pregătită de cu seară, îşi mângâie primul partener cu aceasta ( nu cu toată găina, ca Bulă) până când partenerul care se pune, mişcă din toţi muşchii. Acesta este apogeul, când brotacul este speriat de barză şi păpat cu tot cu osicior. La noi a venit o barză de a trebuit să dărâmăm coşul, pentru că nu încăpeau gemenii.

M-a apucat şi pe mine strânsul recoltei de frunze la asfinţit, tocmai când Ilinca şedea pe bolovan. A trebuit s-o ocolesc şi a rămas negreblat un cerc al lui Pitagora şi în morocăneala mea, parcă şi mai plin de frunze. Soarele era roşul ăla al lui, doar un firicel de nor îl tăia exact în două, de la est la vest.

-Jumătate mie, jumătate ţie, hărnicuţule, dar lasă-mă să-l văd cum îl înghite orizontul, să merg liniştită cu jumătatea mea, la culcare. Poate-mi ridic morala, cum zici tu. Oare m-oi potoli de cât am frământat pământul azi?

Acum nu ştiu la care jumătate s-a referit. Cea a soarelui sau eu, ca jumătatea ei cu certificat? De ce să am incertitudini? Oricum eu sunt soarele ei, dar strălucirea mi-o dă ea, la cât heliu înmagazinează minţişoara ei, nici nu-i peste poate aşa ceva!

50 Responsesto “Brotacul”

 1. CristinaC says:

  Cum de te-ai luat chiar de bolovan in asa o seara/dimineata?

 2. Anca says:

  Nu poţi să nu te sensibilizezi când ţi se cere ceva atât de frumos ca un asfinţit. Şi mai ales când este cerut atât de frumos.
  Anca´s last blog post ..Monika – Lemonia Hristodoulou

 3. indiscreta says:

  Hmm, buna treaba a facut barza aia. N-ai vazut in ce directie a plecat?:D
  indiscreta´s last blog post ..Lesin- deci exist!

 4. @Indiscreta- la cât îi ea de năucită de treabă, cred c-a luat-o peste tot, dar are predilecţie la studente. Vine şi pe la eleve, le caută prin cluburi până le dibuieşte, dar părinţii o gonesc. Totuşi, când le aşează produsul pe preş, se înmoaie şi zic că-i al lor până le trece fata bac-ul.

 5. Odille says:

  Buna Dimineata tuturor!

  @ODLM, nu am timp sa citesc postarea, trebuie sa o zbughesc din casa.
  Inteleg ca vestile sunt bune si ma bucur din suflet.
  Sanatate si gindurile bune sa fie cu voi.
  Voi reveni.

 6. @Odille- poate-i chiar o zi normală pentru tine să te scoli la 5 dimineaţa şi la 6 să rupi uşa că trebuie să pleci cu bicicleta sau să vezi dacă plata facturilor a ajuns la fiecare furnizor de rochiţe şi servicii. Să te întorci sănătoasă şi să nu-ţi iasă în cale birocraţia!

 7. @Anca- dacă-l soliciţi şi tu, amurgul vine negreşit. Staţi îmbrăţişaţi ca în poză şi aşa vă va prinde!

 8. CristinaC says:

  Zic si eu buna dimineata.
  Toate bune sper!

 9. Anca says:

  Mulţumim. Îl solicit eu, dar n-am gazon. Dar am un balcon de 2 mp, o să-mi fac acolo. :))
  Anca´s last blog post ..Monika – Lemonia Hristodoulou

 10. @Anca- vine el şi pe beton pătrat, numai să stai aninată de gâtul Lui.

 11. Odille says:

  ODLM, abia acum am avut timp sa scriu un comentariu.

  ODLM, totul bine pina la niste paragrafe unde, pt mine, este un pic de “Too Much Information!” 🙂

  Dar mi-am adus aminte de o intimplare. Fetita noastra avea 11 – 12 ani si am aflat ca se juca “Revizorul” de Gogol. Foarte multumita ca vom putea sa-i largim un pic orizontul cultural 🙂 , aici copiii fiind expusi numai la citiva autori canadieni nesemnificativi si la ceva literatura engleza, am luat imediat bilete.

  Spre uimirea nostru, piesa era, spuneau ei, modernizata si niste actrite de mina a 15-a stateau lenevoase pe niste paturi suprapuse si “Revizorul” le mingiia 🙂 cu un bici cu pene.

  Ne-am ridicat si am plecat, am facut scandal, am cerut banii inapoi (fara rezultat) si a doua zi ne-am plins la cei care pusesera piesa in scena. Bineinteles ca nu le-a pasat niciun pic.

  Nu ne-am lecuit si cind am vazut ca se va juca “Tartuffe”, m-am grabit ca nu cumva sa pierdem piesa si am cumparat bilete. Din nou pt culturalizarea copilului. 🙂
  Numai ca piesa era modernizata si actiunea se petrecea pe o ferma in Provincia Alberta. Piesa avea scene de sex pe masa din sufragerie, actrita principala plimbindu-se numai intr-un portjartier negru, iar Regina Angliei cobora intr-un cos, din tavan. 🙂

  Fiica noastra si acum glumeste pe seama acelor evenimente culturale.

 12. Odille says:

  @ODLM, multumesc pt urarile de dimineata. Mi-au prins bine. 🙂

 13. @Odille- “Revizorul” de Gogol trebuie revizuit anual pentru că d’aia se numeşte aşa şi eu n-am bici cu pene ci o singură pană smulsă dintr-o gâscă şi-o ţin în călimară ca să pot scrie închipuiri. Tu chiar crezi că pun în scenă asemenea piese?
  Cât despre “Tartuffe”, la piesa asta mergeam de multe ori când eram holtei, dar nu se petrecea pe o fermă din Alberta, ci cu băştinaşele. Nu era atât de modernizată încât să depăşească fruntariile patriei.

 14. Odille says:

  @ODLM, da-mi putin timp te rog, sa-re-setez GPS-ul, daca este vorba despre “inchipuiri”. 🙂
  De la piesa aceea, avind si copil linga mine , pe atunci, am ramas cam sensibila la pene. Scuze! 🙂

  Poate ai vazut la stiri, cu ceva timp in urma, ca niste nemti au dat in judecata pe cei de la GPS, pe motiv ca au urmat instructiunile in mod corect si au intrat direct in niste cladiri.
  Au cistigat! 🙂

 15. Odille says:

  @ODLM, cit despre “Tartuffe” si Romania, probabil ca recuzita era marca “Triumf”. 🙂

 16. @Odille- şi anvelopele mele sunt sensibile la pene bucuria vulcanizărilor.
  Aparatul GPS zice ce-i dictează softul de navigaţie. Dacă urmez îndrumările lui pe şoselele din România ar trebui să câştig mii de procese pentru că numai prin gropi mă poartă. N-are ţara câţi bani aş cere eu pentru copiii nevoiaşi şi pentru bătrâni. Aş vrea să fie pace în lume. Aş concura la Mister Univers cu textele astea şi m-ar urmări un glob întreg.

 17. @Odille- Aşi! De unde atâta “Triumph” pe vremea holteiatului meu? Se numeau “Măriuca” şi aveau mâneci de mamaie, până la genunchi. Partea de sus se lega cu panglici şi dacă aveam ghinionul să se facă două noduri, stăteam pe lângă obiectiv ca pe lângă un televizor fără curent.

 18. Odille says:

  @ODLM, Mister Univers! Sa ma anunti, poate trebuie sa votez. Voi mobiliza comunitatea romana! 🙂

 19. Odille says:

  @ODLM, nu pot comenta, poate tie iti placeau “Mariuci” care purtau “Vintage Clothing”! 🙂
  Se aduceau la “Eva”, o frumusete de “Triumf”. Eu dadeam bacsis unei vinzatoare ca sa-mi pastreze ce-mi doream. Mi se parea ca eram deja mare. 🙂

 20. @Odille- eu aş concura cu texte de Miss, nu cu moaca cu care n-aş avea şanse nici măcar să înduplec o bâtrânică. Nu mă cunoşti! Sunt urât cu ghimpi şi şed ca o bârnă în ochii privitorului.

 21. @Odille- Eu nu treceam pe la “Eva”, poate doar la beneficiarele ei, dar cine mai avea ochi pentru un adjuvant care rămânea pe poziţie câteva clipite, şi nici alea întregi!

 22. @Odille- Am fost perceput eronat. “Măriuca” era marca ambalajului. Conţinutul era “After Eight” şi “Milka”, mărci universal recunoscute, din care mă înfrupt şi azi prin schimbarea strategiei de marketing, promovând o reclamă agresivă, doar-doar m-o crede cineva.

 23. Odille says:

  @ODLM, probabil ca ti-ai ascutit glasul ca lupul din povesti de spui istorioarele tale cu asa un grai dulce. 🙂
  Sper sa nu papi pe cineva! 🙂

  Sunt convinsa ca Ilinca nu-si face griji de cum arati, femeile nu suporta concurenta in fata oglinzii nici macar din partea barbatilor. 🙂

 24. Odille says:

  @ODLM, daca Industria de Marketing s-ar baza pe mine, nu ar face nicio vinzare, eu, fara voie, imi blochez toate reclamele. Insa de o reclama nu am scapat, cea pt baterii “Ever Ready”, cu un iepuras care batea la toba fara intrerupere.
  Imi placea iepurasul.
  Cred ca am inteles bine comentariul tau, un fel de “Ever-Ready” dupa 8. 🙂

 25. CristinaC says:

  Sunteti funny!
  Omule sa inteleg ca esti ever ready, putin mai frumos ca domnu’dracu, si iti e indiferent daca Eva poarta “Mariuca” sau “Triumf” after eight ca oricum o tratezi cu Milka?

 26. @Odille- Na! “Ever ready” eram noi pionierii. Reclama cu iepuraşi era la “Duracell” ( http://www.youtube.com/watch?v=uFxCDIYDj6g&feature=related). Am văzut-o de atâtea ori ( inclusiv variantele) încât, dacă mă uit în oglinda lacului, parcă aş aduce cu un iepuraş neastâmpărat de activ.

 27. @Odille – sunt un lup hârşit prin toate ungherele şi ştiu a-mi schimba glasul ca părul. Năravul însă este că aş păpa ceva cu nesaţ. Poate o puică…
  Auuuuu!

 28. Odille says:

  @ODLM, ce nostima este!
  Asta confirma cit de mult retin eu reclamele.
  Eu imi aduc aminte numai pe cea cu iepurasul si toba, insa credeam ca sunt baterii cu numele “Ever Ready”. Hi! Hi! 🙂

  Cred ca ti se si potriveste reclama, cu toata lupta cu frunzele, cu intretinerea casei, muscatele, iarba si va incepe distractia cu zapada. 🙂
  Noi am fost anuntati ca s-ar putea sa ninga in seara aceasta.
  Deja in magazinele “Canadian Tire” sunt expusi brazi de Craciun. Parca incep sa simt atmosfera Sarbatorilor.

 29. @CristinaC- un “Milk shake” ar fi mai pe măsura gustului meu dintr-o noapte fierbinte. Peste mulţi ani, cred c-ar merge şi pe-o noapte călâie.

 30. Odille says:

  Eu va spun “Noapte Buna” si sa visati frumos. 🙂

 31. Odille says:

  ODLM, am sosit inapoi la computer. Este asa un film de trist la TV, incit am fugit dupa citeva minute.
  Ma gindesc ca poate “o puicuta” organica de la “Cora”! 🙂

 32. @Odille-de unde ştii tu de “Cora” tocmai din Canada?
  Puicile organice nu poluează mediul matrimonial, nu-i aşa? Am văzut câteva şi printre rafturi la Carrefour şi bănuiesc că se trăieşte mai sănătos consumându-le atunci când nu sunt ele prea consumate, chiar trufe m-aş hazarda să spun.

 33. CristinaC says:

  Milk shake sa fie atunci…adica peste multi ani. Acum cand esti (for)ever ready incearca Alt Shake!

  Noapte buna Odille… eu mai stau putin ca am mancat after eight.

 34. indiscreta says:

  Ce va distrati pe-aici! NU m-am hotarat inca daca “mariucile” chiar nu aveau la 17 ani chisturi ovariene si alte alea din cauza manecilor si panglicilor, sau doar nu mergeau la ginecolog sa si le descopere! Daca tot vorbesti de vremuri apuse, ia rogu-te sa ma lamuresti!

 35. @Indiscreta- n-am avut a bănui că mânecuţele şi panglicile pot da născare la asemenea orori. Intuiam eu că toate au rană deschisă şi trebuie oblojită, dar chiar să merg până într-acolo încât să pronunţ diagnostice de stomatolog coborât la munca de jos…

 36. Odille says:

  Buna Dimineata Dragilor,

  Am scapat, nu a nins! 🙂
  deja m-am uitat la zboruri spre Florida! 🙂

  ODLM, oare am gresit cind m-am referit la “Cora”? De cite ori vorbesc cu o verisoara, in weekend, imi spune ca tocmai a venit de la “Cora”. S-ar putea sa fie si magazin plin cu rochite, te rog sa ma lamuresti, daca se poate. 🙂

  Iar despre dieta lupului, eu propun sa-i dam si lui Milka. Face glasul dulce si sufletul mai bun. Yummy! Yummy!

 37. Odille says:

  Despre “puicute organice”, ceea ce stiu eu este ca cele “Free Range” sunt de preferat pt ca sunt lasate prin curte, pot sa vada cerul si sa viseze.
  Cele “Free Run” sunt si ele organice, sunt si ele lasate libere, dar numai in barn, niciodata afara. No Sky, pt ele. 🙂

 38. Odille says:

  S-ar putea sa fi citit de pe Yahoo. informatii despre cartea lui Stephen Hawking

  Ideea de mai jos mi s-a parut ca ni se aplica si noua celor nascuti si crescuti in comunism.

  Pe plan mai larg se aplica intregii omeniri.

  5. Oppressed fish

  A few years ago, the city council of Monza, Italy, barred pet owners from keeping goldfish in curved bowls. This law was meant to protect the poor fish from a distorted nature of reality, since bent light might show them an odd portrayal of their surroundings.

  Hawking and Mlodinow bring up the incident to make the point that it is impossible to know the true nature of reality. We think we have an accurate picture of what’s going on, but how would we know if we were metaphorically living in a giant fishbowl of our own, since we would never be able to see outside our own point of view to compare?

  http://ca.news.yahoo.com/s/yahoocanada/101104/canada/eight_shocking_things_we_learned_from_stephen_hawking_s_book

 39. @Odille- “Cora” este un magazin universal, mare, cu autoservire şi cărucior. Este un magazin mai ales pentru papa, dar mai găseşti alte celea. Lupul nu papă Milka, papă cărniţă fragedă care conţine proplăceri necesare pentru o activitate intensă de pilot cu calorii.
  Mă duc să prăjesc nişte lipide. A căzut un rând de frunze. Na, nu mă mai duc la frunze! Ilinca m-a deturnat chiar acum să iau varză pentru murat. Ţopăie sarmalele de Crăciun ca Irina Loghin în bătătură.

 40. Ana-Bell says:

  Bun pranz sper ca avut-ati 🙂
  Si o buna dimineata ca sa va mearga dupa-amiaza la inima. Pe sub Mariuci 🙂

 41. Ana-Bell says:

  @ODLM: bolovanul cenusiu este pata de neculoare necesara oricarui barbat cand sta ca bolovanul si se uita la o frumusete cocotata in patul lui, strecurata in sufletului lui si care, ca in povesti, i-a agatat de urechile inimii doi cercelusi ca niste feti frumosi, din care unul mai face febra dar, lipit de cine-l iubeste mult, se vindeca repede, intr-o zi cat altii intr-o luna. Plina. Tabloul e pe post de parau langa bolovan ? 🙂

 42. @Odille- Puicuţele organice free range sunt de mine. C’aşa-i Omuldelamunte, le mai dă drumul prin curte. Să viseze la ce? Cum le-ar sta tolănite în ceaun?
  On a second thought, cred că şi cele ţinute numai în poiată acoperită, pe care să nu le râvnească ulii sau cocoşii, m-ar coafa deopotrivă.

 43. Odille says:

  @ODLM, cred ca depinde si de virsta. Cele “Free Run” sunt de preferat pt domnii usor maturi. Ele nu vor avea termen de comparatie si nici vise mari, Cerul lor este numai la vreo 2 metri. 🙂

 44. Odille says:

  Draga ODLM, si dragi prieteni de blog, imi voi cere scuze anticipat. Daca va voi irita prea mult, va rog sa-mi spuneti si voi incerca sa-mi moderez elanul.
  Cind ne apropiem de Mos Nicolae si Craciun, eu intru intr-o stare de mare exuberanta. 🙂
  Iar dupa Parada lui Mos Craciun din Noiembrie, sunt deja sus, in saniuta trasa de iepuras.
  Anul trecut prietenii mei din Romania au primit felicitarile de la noi pe la mijlocul lui Noiembrie.
  Sunt indragostita de colindele de aici, sunt si foarte frumoase.
  Insa la Craciun cintam colinde romanesti

 45. @Ana-Bell- bun venit spre weekend! Nu m-aş asemui bolovanului cenuşiu nici în versuri, nici în proză. Sunt mai degrabă un bolovănaş de bărbat ca toţi bolovanii. Colorat doar în limbaj şi-mi cer scuze dacă mă poticnesc pe vreun bombeu, dar nu mă pot restrânge uneori. Mintea ar vrea, dar tastatura mă ademeneşte cu porcărele precum sirenele jumate goale-jumate pline.
  Şerban este luna plinuţă. Mihnea este filiform precum Calea Lactee

 46. Ana-Bell says:

  @ODLM: sa iti traiasca stelele, planetele si constelatiile, sa iti straluceasca ilincesc soarele 🙂 Nu esti colorat in limbaj, au contraire. Dupa mine, asta e de bine 🙂

 47. CristinaC says:

  Odille… tu vorbesti de Craciun si mie nu-mi vine sa cred ca s-a dus vara!
  Omule… a fost asa de frig ca toate frunzele au coborat pe pamant aici… Zici ca e timpul de pus varza? La noi o punea tata si de trei ani de cand s-a dus nu mai pune nimeni varza…

 48. Odille says:

  Cristina C, noi inca mai avem pomii imbracati in auriu. dar nu pt mult timp..

  Nu pot sa-ti imaginezi in ce febra a Craciunului intru eu. O stare de anticipatie si bucurie pe care daca as putea sa le imbuteliez as fi milionara in dolari. 🙂
  P.S. In general I skip the autumn, trec direct la Mos Nicolae. 🙂

 49. Odille says:

  ODLM, noi nu mai folosim varza murata.
  Cumparam o varza cu frunze subtiri, fierbem frunzele un pic de tot si sunt ca o dantela. Numai intre rindurile de sarmalute asezam un strat de varza murata, taiata in bucatele mici, venita direct dintr-un borcan din Polonia.
  Sunt delicioase. 🙂

 50. @Odille- la noi, când nu este sezonul verzei româneşti, trebuie să iei varză turcească sau olandeză sau spaniolă. Este folosit înălbitorul în creşterea ei deoarece are o culoare verde leşinee, iar gustul tot de la înălbitor şi-l ia. Varza românească este ca tomata noastră cu gust din străbuni. Aveţi alte bunăciuni, dar când este vorba despre legume şi fructe n-aş schimba fusul orar.
  Am mâncat salată de varză “Kapusta”, cred că cehească. Este foarte bună, dar cred că le adaugă mulţi adjuvanţi: zahăr din belşug, oţet de mere, balsamico, floare de mărar, boabe verzi de piper, coriandru şi mă opresc aici, pentru că furi reţeta şi n-ai să mă mai rogi să-ţi trimit un borcan direct din suflet.

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: