search
top


ROMÂNIA MEA: „ŢARA CONTROVERSELOR!”

Se dă o bisectoare şi un scaun...

Gina Camelia Roman:
ROMÂNIA MEA: „ŢARA CONTROVERSELOR!”
ELEVĂ ÎN CLASA A X-A.
LOCUL ÎNTÂI DIN 52 DE PARTICIPANŢI. CÂŞTIGĂTOAREA CONCURSULUI DE ESEURI „ROMÂNIA MEA” – VASLUI 2011

Mi se spune că sunt un copil îndrǎzneţ aflat pe treptele maturizǎrii… Frumoasă caracterizare… Mă simt cuprinsă de un vârtej analitic şi mă gândesc că aş putea sǎ decupez scurte fragmente de viaţă autentic românească, într-o dimineaţă frumoasă de vară. De comun acord cu gândurile mele, mai ridic odatǎ binoclul şi privesc în zare pentru a da frâu liber vocii interioare. Astfel, privesc la România, aceastǎ ţarǎ teribil de simplǎ şi frumoasǎ, trecutǎ adesea prin focurile unor rǎzboaie, despre care am învăţat la istorie că nu au fost întotdeauna ale ei, aclamatǎ şi blamată, şi oacheşǎ, cu oameni care visează să trăiască în altă ţară. Iluzoriu? Nu ştiu ce să zic de la înălţimea celor 17 ani ai mei…
Este ţara mea, ţarǎ scǎpatǎ din mânǎ ce se îndreaptǎ spre un declinul sadic creat de propriile mentalitǎţi? Ar fi absurd sǎ pun aceste cuvinte pe umerii numelui de România? Nu, eu nu sunt în mǎsurǎ sǎ învinuiesc ţara pentru nimic ci doar sǎ atrag atenţia cǎtre „umilul” megieş român.
Este cert faptul cǎ într-o zi voi putea pǎrǎsi aceastǎ ţarǎ… Privesc, stagnez dar nu stingher ca un fobist aflat în faţa propriei uşi fǎrǎ cheie… Cutez a-mi părăsi ţara şi a începe viaţa într-o ţarǎ perfectǎ? Este România o ţară perfectă? Cum ar arăta o ţară perfectă, cu oameni perfecţi? România este locul unde am crescut, am împǎrţit bucurie, tristeţe, am învǎţat sǎ iubesc, sǎ dau frâu liber imaginaţiei, sǎ cred în forţele proprii, sǎ mǎ exprim, sǎ ajut, sǎ caut rǎspunsuri, sa ignor, sǎ sper ca într-o zi eu cu un grup de oameni asemeni mie vom putea pune baze solide într-o ţarǎ ierarhic magnifică, iar spectacolul proastei imagini va înceta.
Mă simt prinsǎ în mrejele ţării care, cu o ultimă sforţare, încearcă să mă ademenească prin masivele ei înzǎpezite iarna, prin adierea florilor de primavarǎ, cu aerul ei de fecioară adormitǎ de bogǎţia verii şi dezmierdată de o bǎtrânǎ toamnǎ târzie, traversată dinspre vest spre est de zonele întinse de câmpie cultivatǎ cu sapa şi cu calul, de oameni care s-au chinuit să-şi dea un rost propriei vieţi. Purtǎm cu noi veacul frumuseţii, a dorului de drumeţii, a muncii obositoare de la câmp care nu curge parcă prin vene deşi glasul biroului şi ora 7 pândeşte perfid… De undeva, din inima ţării se aude tulburător imnul în culorile sfinte de curcubeu, tricolor al unui popor ce pe zi ce trece uitǎ sǎ trǎiascǎ, având un cult al acumulării de traume. Probleme sau pǎreri tardive, puse faţǎ în faţǎ cu românul, se aud ca dintr-o crevasă: avem facilitǎţi insuficiente, fonduri inexistente, tinere talente distruse de piţipoance cu sex appeal, faptul cǎ pentru clasa politicǎ suntem simple instrumente de vot cu propuneri indecente, dacă indecenţă înseamnă echivalenţa vot – peşte congelat, cǎ noi deşi nu avem suficiente case… construim monumente, cǎ bunele maniere par a se gǎsi la intelectuali sau în aparenţǎ la cei cu portofele nepurtate în buzunar, presiuni cǎ la capǎtul sǎrǎciei se aflǎ viaţa, clubul, luxul. Cumplit este faptul cǎ fiecare dintre noi avem idealuri şi sentimente, suntem o întreagǎ naţiune ce ne cǎutam valori şi încă îndrăznim să sperăm că vom trăi o viaţǎ care sǎ nu se transforme în tipul de hranǎ fǎrǎ condiment.
Aş vrea să cred că, orice curs vor lua lucrurile, România este în noi, totul ţine de noi, redresarea ţine de noi, că le suntem datori celor care au luptat de veacuri pentru fiecare palmă de pamânt. Aş vrea să se trezească în noi spiritul civic şi să ne gândim că nu am putea privi altfel România decât locul unde copiii sunt învǎţaţi sǎ vorbeascǎ româneşte, sunt educaţi şi purtaţi de mânǎ în grǎdiniţe, apoi la şcoalǎ.
Dacǎ m-ar întreba cineva de unde sunt, cu siguranţǎ aş şti sǎ rǎspund: din Vaslui, de pe o stradǎ anume, locuiesc într-un bloc, fost gri, actualmente colorat fǎrǎ nicio noimǎ, colţ cu maneaua vecinului de la parter şi cu bormaşina celui de la 3 care sparge şi meştereşte de cel puţin un an. Mǎ uit în oglindǎ analitic, cred cǎ arǎt bine, pǎrul îmi cam face figuri, dar deja nu-l mai iau în seamǎ. Cobor scǎrile prudent, mi-e teamǎ sǎ nu alunec, a spǎlat proaspǎt femeia noastrǎ de serviciu. La capǎtul culoarului deja zǎresc aceleaşi siluete, vecinii mei care ascultǎ muzicǎ pusǎ în casǎ de afarǎ. Încerc să-i ignor, aşa cum ignor şi replica de fiecare zi a mamei, mama nu se poate abţine sǎ nu exclame „Ce dracu or face ǎştia toatǎ ziua în faţa blocului? Alţii de vârsta lor au şi copii. Mai târziu îţi dau în cap pentru o bucatǎ de pâine!” În naivitatea ei, speră… să nu ajung şi eu ca ei.
Înaintez spre ieşirea din scarǎ. Vali, un urecheat ciudat, mǎ salutǎ zâmbind cu gura plinǎ de seminţe. Schiţez un zâmbet, mǎ mai întreabǎ ceva, dar nu mai aud ce, nici nu mai doresc sǎ aflu, dar le simt privirea fix pe fundul meu. Brusc, mǎ întreb dacǎ vreunul o fi avut în viaţa lui emoţii la românǎ, sau s-o fi strǎduit la matematicǎ. Îmi vine un gând şi mai ciudat în minte. Cum or fi arǎtat când erau bebeluşi, moi şi pufoşi. Ce aşteptǎri or fi având de la ei nişte mǎmici nedormite? Unde, pe ce scarǎ a societǎţii ar trebui sǎ-i aşez? Sunt scursuri, sunt plevuşcă? Or fi, dar sunt români, la fel ca şi mine! Asta nu pot ignora. Ce şanse primesc ei şi de la cine? Ce şanse primesc eu şi de la cine? Prin urmare, eu am un reper, eu cea dintr-o familie obişnuitǎ, ei – din familii la fel de obişnuite, ca şi mine! Lǎsati de capul lor, au alte repere… Eu, de pe strada X, din blocul X ca şi ei, eu din Vaslui, ca şi ei, eu din România ca şi ei… Din România mea şi din România lor…
Mergând spre şcoalǎ, mǎ gândesc brusc la ce aş vrea sǎ mǎ fac când voi fi mare. Mesajele primite sunt cel puţin bulversante: „Şcoala româneascǎ scoate tâmpiţi”! Oi fi şi eu unul dintre ei? Cu siguranţǎ! „Medicii din România sunt cei mai slabi din Europa, şi e la modǎ sǎ te tratezi în strǎinǎtate”… Toate fetele de vârsta mea vor sǎ se facǎ modele sau… nu ştiu… Ceva care sǎ le aducǎ mulţi bani şi faimǎ.
Îmi atrage brusc atenţia un afiş publicitar rupt. Încǎ se mai observǎ zâmbetul „ca pentru pozǎ” al celui care promitea ca şi alţii… marea cu sarea! Mǎ întreb, n-o fi şi el un produs al şcolii româneşti? Dacǎ da, avem acelaşi numitor comun, eu şi cu domnul din afiş, suntem tâmpiţi. De ce aş vota un tâmpit?
Drumul cǎtre şcoalǎ e un spectacol cotidian. Îmi propun mereu sǎ vǎd ceva, o pǎrticicǎ din ţara asta. In acest moment vǎd o femeie cǎrând o sacoşă, însoţitǎ de soţul care fumeazǎ o ţigarǎ… şi simt brusc că nu mai vreau să mă gândesc la nimic…
Gina Camelia ROMAN
Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” – Vaslui

16 Responsesto “ROMÂNIA MEA: „ŢARA CONTROVERSELOR!””

 1. Odille says:

  Sunt impresionata de maturitatea in gindire a acestei tinere de numai 17 ani, de simtul critic si simtul umorului amarui.

  Daca majoritatea tineretului din Romania ar gindi asa, atunci sansele ca tara noastra sa devina tara pe care o visam, ar fi foarte mari.

  Este insa foarte trist ca tinerii au fost fortati de societate sa-si arunce ochelarii roz, sa renunte la inocenta si sa aiba sentimentul ca li s-au taiat taiat aripile.

  Si totusi cineva este vinovat!

 2. @Odille- această fată, pe lângă aciditatea gândirii, leagă şi cu foarte multă măiestrie cuvintele. Este un talent, dar dacă se hotărăşte să-şi asigure existenţa din scris, în orice altă limbă, nu va fi la fel de adâncă exprimarea, iar în România va câştiga doar stima noastră.

 3. Alm says:

  Am citit deja de doua ori scriitura aceasta peste masura de ….scrisa si gandita , BINE .
  Ma duc sa continui la mine pe blog . ODLM , multumesc din suflet ptr ca ai impartasit cu noi eseul .
  Alm´s last blog post ..Povestea

 4. Odille says:

  Din pacate, ai mare dreptate. Asa un talent s-ar pierde in cazul in care ar scrie intr-o alta limba. Trebuie sa cresti cu acea limba pt a-i putea folosi toate nuantele.

  Este nostim ca eu, dupa ani traiti in Canada, toate cuvintele de dezmierdare, alintare, mingiiere, pe care le folosesc, sunt in limba romina. Nu pot sa folosesc cuvinte in engleza. Insa, daca intru intr-o discutie mai fierbinte, mai putin placuta, fara sa gindesc, trec in engleza.

 5. Un politist, vorbind cu Moartea si notand in carnetel:
  “Deci, ziceti ca inainte sa intrati in Romania aveati o coasa…?”

 6. lotusull says:

  ODLM, uite gandurile unui copil bun, sensibil si foarte inteligent.
  Si asta, intr-o tara ce parca e deja in stop cardio respirator, imi pare o raza de speranta.
  lotusull´s last blog post ..Decojirea cepelor

 7. Odille says:

  @ODLM, in Canada, purtatul armelor este interzis, si cutitele, coasele, topoarele, sunt considerate arme.
  Se pare ca traim in tarimul “Tineretii fara Batrinete si al Vietii fara de moarte”. 🙂
  Va invit pe voi toti in Canada si ne vom putea juca pe blog vesnic. 🙂

 8. @Lotusull- se nasc şi copii inteligenţi nu numai burtoşi raşi pe ţeastă interior şi exterior.

 9. @Odille- da’ nălucile cu fustele scurte? Aia nu-i tot o armă de secerare în masă?

 10. oachi says:

  Minunata fata ! Atat am avut de zis …
  oachi´s last blog post ..APROAPE DE … "APROAPE"

 11. Lolita says:

  Toata admiratia pentru copii asa inteligenti si cu spirit critic!Te felicit din toata inima! Draga adolescenta, continua sa scrii si sa speri in viitorul tau… Tu si poate un grup de alti tineri veti schimba fata Romaniei care este a noastra a tuturor, dar care temporar este in reparatie.:( E nevoie de initiativa si curaj!
  Cer senin si ganduri optimiste!:)
  Lolita´s last blog post ..Parfum uitat de verde crud…

 12. @Lolita- mă bucur că şi tu o apreciezi, iar eu apreciez prezenţa ta la mine pe blog.

 13. Odille says:

  @ODLM,

  “@Odille- da’ nălucile cu fustele scurte? Aia nu-i tot o armă de secerare în masă?”

  ODLM, numai pt barbati, iar nalucile-barbati cu fuste scurte nu prea 🙂 ma impresioneaza. 🙂

 14. @Odille- “nu prea”, înseamnă însă că ceva-ceva tot te impresionează să-i vezi cu fustă pe trotuar.

 15. linux says:

  Cum ma cu scaunu ? :))

 16. @Linux- Earth calling. Do you copy?

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: