search
top


Zmeia

 

După plată, palmă lată

Zmeia, of, ce puternic caracter! Laserul industrial din privirea ei te poate fierbe până la ţesutul adipos pentru gafa de acasă, iar pentru cea dintr-un anturaj oarecare, interesează-te în prealabil dacă au urgenţe la Ortopedie. Energia care-i răzbate din mişcări, transformată în watts, ar putea menţine un bec cu incandescenţă aprins şi ziua, când tot omul econom îl stinge, dar pe ea, pas de-o mai decuplează! Nu epatează prin haine sofisticate, poşetă geantă de voiaj cu calabalâc inutil, umbrelă de soare cu franjuri, pantofi cu platforme cât podiumul lui Sarko, cercei ţurţuri de vreme caldă brusc, centură de piele sugrumată, brăţară Grivei. O rochie simplă, vaporoasă, fâră mâneci inutile, strânsă cu un cordonaş cât să-i sublinieze talia şi implicit continuarea, va furniza fiori atât holteilor care-o privesc şi după ce-a trecut, cât şi celor însoţiţi de gura lumii slobodă, fata ploii şleampătă.

Spirit rebel şi retras, radical şi roz în zilele cu soţ, dacă ar graseia, acestea nu şi-ar avea locul între calităţile ei, dar nu graseiază, deşi ţi-ar fi plăcut, nu fi meschin! Este foarte capricioasă şi repede schimbătoare. Dacă ar fi să fabrice bărbatul ideal, ar lua câte un milimetru din trăsăturile şi purtările bărbaţilor de pe glob, de la mine ar lua un metru-doi, dar, gata, de ajuns cu însuşirile mele care fac obiectul unei analize în curs… Are o răbdare matusalemică şi ar putea urmări perioade lungi transferul omului de la stadiul de măgar la cel de bărbat şi, cu un ochi critic, tot ar mai avea de cizelat, umblând cu penseta pe la arivismul, lăudăroşenia, egoismul din firea lui, impregnate până şi obiectelor din preajmă-i.

La o împrejurare anume, poate intra cu fadroma pe tărâmul tău sentimental şi te va curăţa meticulos de rădăcini ale regretelor, mustăţi de nerealizări, amintiri cu igrasie, făcând loc unei construcţii noi, cu fundaţia începută de la zero absolut,  acolo unde îngheaţă până şi rudele de gradul trei ale unor simţăminte pentru alta, dacă cumva îndrăzneşti…

Ar călători pe te miri unde şi din prinosul ei ar fi gata să le dea şi necăjiţilor tigri tamili din Sri Lanka, dar şi s-ar duce cu tabul la Siliştea Glodeanu. Ca o amintire a orelor de fitness, deşi ca înfăţişare este delicată pe la încheieturi, nu s-ar feri să mânuiască şi o lopată de zăpadă, doar să-i vadă la lumină pe cei în nevoie. În Italia s-ar duce pentru barcarole şi o salată cu ulei de măsline presate mecanic la rece, în schimb, la Innsbruck s-ar duce pentru zăpada presată la cald. Se împacă greu cu ideea de învinsă şi mi ţi l-ar face clătită pe cel care o depăşeşte pe autostradă, sau pe cea care urcă pe podium în locul ei, deşi toţi ştim că dacă n-ar fi vorba bună pusă telefonic, ea ar fi cea care să merite să conducă. Orice: maşină, colectiv, pluton de curtezani aiuriţi de charmul ca o mantie invizibilă cu efect vădit. Este conştientă că motivul venirii ei pe această lume este îndeplinirea idealurilor şi cununa laurilor victoriei. A ştiut de mică ce-a vrut şi mai cu seamă calea de a ajunge, dacă nu acum, mai încolo, spre locul pe podium. Posturile de subordonare nu sunt făcute pentru ea, dar le acceptă atâta timp cât este conştientă că sunt trepte pentru o urcare nemijlocită în top.

Atitudinea faţă de persoanele mai în vârstă sau faţă de cei de la care poate învăţa ceva este condescendentă, însă fără false menajamente, dacă-i cazi pe mână, îţi spune exact ce gândeşte într-o cascadă a cuvintelor aşa cum îi vin şi dacă ar fi înzestrată cu echipament de foc pe nări, te-ar pârli ca pe şorici. Când iubeşte o face cu toată inima, iar în intimitate trăieşte momentul gheizer islandez. Cu siguranţă cruciaţii care mureau în bătălii, plecau din cele lumeşti cu regretul cel mare pentru că lăsau în urmă o Zmeie care le-a îndulcit viaţa până a fi străpunşi de lance.

Să presupunem că faci imprudenţa să-i spui, când stai cu ea la un brandy şi o havană, că ai avut un client care astăzi ţi-a reproşat că ceea ce i-a prezentat un salariat de-al tău nu-şi justifică banii şi că asta ar fi putut face şi un tomberonist mai spălăţel. Aici ia foc şi o stăpâneşti anevoie să nu-i dea telefon şi să-l facă cu ou, acceto balsamico şi uleiul de măsline păstrat din călătoria pomenită mai sus, pe acel cofraj al impertinenţei care s-a vrut a face pe isteţul cu soţul/iubitul/ prietenul ei. Şi p’ăsta tot Ortopedia l-ar paşte. Las’ că vede el mâine! Potoleşte-o, mângâi-o, ţine-o la piept! Ai puterea asta şi ea apreciază ocrotirea ta ca pe o dovadă indubitabilă. V-am spus că iubeşte cu pasiune pe cine are şansa să-i aprindă flama şi să ştie s-o păstreze cu vorbe drăgăstoase? V-am spus, nu v-am spus, dar aşa este: pasională până la fibră.

Te studiază la lupă, se gândeşte, se râzgândeşte, până te trece prin toţi dinţii furcilor şi afli verdictul după ani buni, când până şi Curtea Supremă l-ar da mai repede. Cum e să fii la Curtea ei Supremă? E-n plină dezbatere, dar trebuie să recunoşti că este înduioşată şi de zbaterea ta din prostovol.

 

31 Responsesto “Zmeia”

 1. Odille says:

  ODLM, foarte nostima poveste, dar teama imi este ca exista Zmeite din astea si in viata reala. 🙂

  Oare ce papa ele? Cred ca au trei mese de jaratic acompaniate de o sticla de Red Bull. Dintr-un exces de pasiune ar putea, intr-o secunda, sa-l transforme pe iubitul lor in flacara olimpica. 🙂
  S-ar putea sa fie si barbati care sa-si doreasca un exces de adrenalina, ca si cum s-ar arunca zilnic intr-o mare prapastie.

 2. lotusull says:

  ODLM, in general eu sunt o mare admiratoare a Zmeilor si prin extensie a Zmeitelor 🙂
  Cum s-ar zice imi plac oamenii ce nu pregeta sa-si scoata sabia si s-o manuiasca in lupta dreapta, asa cumva cu demnitate si in numele vreunui crez, chestie de onoare ce in zilele noastre a devenit un concept tot mai diluat.
  Vorbeam cu instructorul meu de la sala si ii spuneam ca probabil tot ce-am invatat acolo nu va folosi la nimic. Nu ma vad in stare sa lovesc cu buna stiinta pe cineva si daca ipotetic as face asta probabil dupa aceea n-as pleca ci as sta sa-l pansez, sa chem ambulanta si sa ma asigur ca intrusul e in stare de functionare 🙂 El a zambit cumva si mi-a raspuns ca nici nu e cazul sa lovesc pe cineva. Esenta e in atitudine.
  Ai ridicat cumva mirat din sprancene ? He, he 🙂
  Ce fac acolo se numeste Choi Kwang Do, iar urmatoarea etapa este Aikido mult mai apropiata de filozofia mea de viata.
  Raman totusi un lotus. Cu o felie, numai una, de inima de zmeita 🙂
  lotusull´s last blog post ..Valea Plângerii

 3. Dana says:

  odlm..imi place Zmeia…nu ma apuc de lupte martiale….stiu ca sunt la moda…da, io sunt voluptuos inactuala…
  asa ca ramin la “cascada cuvintelor”(nu nu aici nu e cazul)…in viata reala folosesc trufandale aromat-piscatoare…asta pentru ca nu am incotro…exista interlocutori care nu inteleg nici un “act” de diplomatie.

  o seara faina dragilor!!!

 4. Odille says:

  ODLM, ma intreb, intre care dintre aceste caractere , “Jaguara”, “Hamstera”, “Hipopodama”, “Ratona”, “Zmeia”, s-ar putea lega o prietenie care sa reziste timpului? 🙂

 5. Odille says:

  Cristina, va doresc o vacanta minunata. Caldura, plaja, veselie, oameni draguti si sa va intoarceti sanatosi.

  🙂

 6. CristinaC says:

  Orice asemanare cu personaje cunoscute este pur intamplatoare banuiesc… Nu de alta dar cunosc si eu cateva din aceasta specie… si imi place si mie.

 7. Odille says:

  Va voi vorbi din nou despre sotia acelui coleg al meu, sotie care venea la serviciu, si-i rupea tigarile.
  Intr-o zi il auzim la telefon spunindu-i sotiei, cu disperare in glas:
  -Please take your happy pill, please take the happy pill!

  Noi nu stiam despre ce era vorba, eram curiosi, dar in niciun caz nu puteam sa-l intrebam.
  Norocul a fost 🙂 ca dupa ce a inchis telefonul, ne-a explicat la toti din birou.
  Sotia lui era pe Paxil, un tranchilizant, care i se terminase de citeva zile, si le facea la toti din casa viata iad.
  NUmai ca medicul ei de familie era in vacanta si alt medic nu vroia sa-i dea reteta.
  Iar bietului de el ii era frica sa se duca acasa la Zmeia. 🙂
  Sunt si riscuri atunci cind ai pe Zmeia in casa. 🙂

 8. Odille says:

  Nu pot sa nu va redau o conversatie pe care am auzit-o intr-un magazin rominesc de delicatese, din Toronto.

  O doamna de vreo 65 de ani era in fata galantarului cu mezeluri, si spune vinzatoarei:

  – un per de vil!

  Vinzatoarea, fara sa clipeasca, intreaba:
  – Vreti o pereche de crenvursti de vitel?

  Doamna: – Da

  Doamna, apoi, isi pozitioneaza cele doua degete aratatoare paralel, intre ele fiind o distanta de vreo 8 cm, si spune:
  – Asa vreau!

  Eu m-am gindit ca nu pot sa pierd interpretarea vinzatoarei.

  Vinzatoarea senina intreaba:
  – Saleuri, cit?

  Doamna: 250 de grame.

  Aceasta vinzatoare merita mii de bile albe. De unde o fi ghicit ea ca doamna vroia saleuri nu pot sa-mi imaginez. Saleurile erau in partea opusa a magazinului.

  Inca mai chicoteam in masina cind sotul meu m-a atentionat:
  – Sa nu ridem ca putem sa ajungem si noi asa! 🙂

 9. @Odille- să ştii că, în ciuda numelui, o femeie Zmeie ar fi chiar de apreciat. Are un caracter puternic şi este şi calină. Nu mănâncă jar decât când îi nesocoteşti prezenţa.

 10. @Lotusull- în niciun caz tu n-ai culca pe cineva la pământ şi să-l îngropi până la brâu. Sunt convins că te-ai duce să-i aduci apă vie ca să prindă din nou forţe.

 11. @Dana- e clar: Aikido dărâmă ghiolbani şi cuvintele, intelectuali rămaşi la stadiul de larve.

 12. @Odille- prietenia s-ar putea lega între ele oricând, doar eu le-am creat…

 13. @Cristina- este că-ţi place şi mie Zmeia?

 14. @Odille- o soţie pe Paxil este o grenadă cu cuiul ruginit. Cum spuneam, Zmeia nu-i deloc genul ăsta.

 15. @Odille- să fii convinsă că babadracu era un client obişnuit al magazinului şi vânzătoarea senină ştia ce cumpără de obicei. Şi eu când mă duc să iau câte o rochiţă cadou, vânzătoarea mă ştie şi intră singură la cabina de probă.
  SmileyCentral.com

 16. oachi says:

  ”..este înduioşată şi de zbaterea ta din prostovol” …Hmm, oare ce i-o place mai mult ? Ca s-a prins totusi cineva in prostovol, sau ca se zbate ? E mai interesanta zbaterea, sau…dezbaterea 🙂 ? ”Pescuitul” … sau captura ? Pescuitul de relaxare, sau sportiv, sau de …supravietuire 🙂 ?

  In alta ordine de idei, ma intreb oare cum sa interpretez tipologiile tale, ODLM, care au radacina toate in mai mult folositul masculin ? Cine ar spune mai mult hipopotama, decat hipopotam ? Sau ratona, decat raton ? Zmeie-versus zmeu…samd… O fi doar o gaselnita metaforica, sau e mai mult de-atat ? Ca daca-ar fi, pot sa dezvolt o intreaga filozofie de-aici :). Dar de fapt, ce mai conteaza ? Mai bine citesc si-atat si nu mai disec firul in nspe 🙂 !
  oachi´s last blog post ..O ALTFEL DE IARNĂ

 17. CristinaC says:

  Va doresc un weekend minunat.
  Pe mine va rog sa ma scuati saptamana ce urmeaza… sunt dusa in vacanta ca sa nu imi insusesc chiar toate obiceiurile de zmeie…
  Promit ca va aduc mult soare si amintiri “socialiste”. Va(radero)cubesc!

 18. oachi says:

  Cristina, uraaa ! Sa faci plaja pe saturate, sa te odihnesti, sa te saturi de Cuba Libre si mojito 🙂 !
  Una peste alta, sa ai o vacanta frumoasa si te asteptam cu povesti !
  Varadero mi-a mers si mie candva la suflet, e splendid !
  P.S.Sa bei un mojito si in contul meu 😉 !
  oachi´s last blog post ..O ALTFEL DE IARNĂ

 19. CristinaC says:

  Salutari din aeroport unde nnge cam tare.
  Multumesc Oachi….sper sa fie soare mai la sud!

 20. Odille says:

  Buna Dimineata Dragilor!

  Cristina, drum bun! Pleci la timp, sa fie minunat! 🙂

 21. Odille says:

  ODLM, ma intreb daca femeile ar fi fericite cu un barbt-robot, care ca infatisare sa imite perfect un barbat-adevarat, barbat care sa fie programat sa fie tandru, afectuos, inteligent, sa aiba o conversatie placuta, si care sa o iubeasca numai pe ea.
  Sau o femeie are nevoie sa stie ca acel barbat s-a indragostit de ea pt ca a vrut si sa-si asume toate riscurile unei iubiri cu un barbat adevarat, dar care se poate des-indragosti in clipa urmatoare dupa ce i-a spus “te iubesc”?

  Daca ne gindim bine o femeie sau un barbat nu se indragostesc pt ca asa doresc, poate ca asa suntem programati de destin? Deci este vorba tot de o programare. 🙂

  Ar fi o problema, atunci cind acest barbat-robot este luat periodic la o statie de intretinere, sa nu-i schimbe cineva programul si sa iubeasca pe o alta femeie. 🙂

  Weekend frumos tuturor!

 22. Odille says:

  ODLM, imi dau seama ca esti ocupat, dar imi estea teama ca asa de mult te-a suparat zapada care a cazut, incit acum esti in curte si topesti fiecare centimetru patrat de zapada, chiar si cu un hair dryer. 🙂

 23. @Oachi- de prins prinde oricum în prostovol, dar zbaterea o înduioşează şi cedează ori ea, ori prostovolul.
  Din moment ce le descriu pe ele cred că merită un feminin. Dar filozofia ta întreagă chiar mi-ar place s-o dezvolţi aici.

 24. @CristinaC- să ne scrii din Havana dacă ai semnal, dacă nu, ia-ţi o pauză de noi şi petrece a la plaja con mojito e umbrelos

 25. @Odille- eu am fost acel robot, dar un scurt-circuit mi-a întors capul, după care, am fost scos din priză. Acum sunt bărbat-adevărat, dar sunt mai sucit , iar la staţii de întreţinere mă duc singur.
  SmileyCentral.com

 26. Odille says:

  @ODLM, abia acum am inteles, deci se poate intimpla un scurt circuit? Nu m-as fi gindit la asa ceva! 🙂

  Cel doua capsoare mi-au facut mare placere, iar aceste cuvinte sunt o mingiiere, asa cum spune si postarea Lotusului nostru.

 27. Dana says:

  multumesc odlm..oi fi putin infantila..o ziruka…da ma tratez cu ratoane, zmeite…cu intelepciuni…si deserturi odlm-iste 🙂 🙂 🙂

  io zbor miine spre Malta….deja m-am gindit la un cavaler pentru preferata mea Zmeia

  o seara faina!!!!

 28. Odille says:

  ODLM, Miercuri va reincepe la noi serialul “Downton Abbey”, primul sezon. Daca il veti avea si voi la TV, crede-ma ca merita sa-l vedeti.
  Astazi spuneau la radio ca acest serial este considerat ca “cel mai bine primit serial, de catre critici, din toate timpurile”.
  Mi se pare exagerat. Parearea mea este ca “Mad Men” este mai bun decit Downton Abbey si abia astept sa inceapa. 🙂

 29. Astăzi suntem la ziua unei prietene. Vă las cu bine şi să vă găsesc tot aşa

 30. Odille says:

  ODLM, Dragilor,
  Ce liniste este pe aici! Am patinat eu frumos, acum ma plimb cu barcuta prin baltoace, dar sunt cam singurica. 🙂

  Noi am avut astazi zi libera, “Family Day”. Cu vreo 2 ani in urma s-a decis ca iarna este prea lunga si prea grea si noi neavind niciun weekend lung de la Craciun pina la Paste, aveam mari sanse sa cadem in depresie. Si asa s-a instituit “Family Day”.
  Numai ca noi suntem invatati cu iarna grea in Februarie, si acum, desi este soare, peste zero grade si nu avem o picatura de zapada, nu am stiut ce sa facem, complet dezorientati.
  Ca niste balerine de prim rang, cu vechime, carora li se spune:
  -Ia acum sa dansati ca niste iepurasi! 🙂

 31. @Odille- am apucat să văd episodul “Christmas Special” din Downton Abbey care nu ştiu dacă face parte din episodul pilot sau este de sine stătător. Este o acţiune clasică englezească 100% şi trebuie timp şi răbdare din belşug. Ceea ce, omului modern de azi îi cam lipseşte. Nu zic că n-ar fi bine realizat. Englezii sunt profesionişti ai acestui stil. Am să mai sap în câteva episoade din Seria unu.
  Ia dansaţi ca nişte iepuraşi!
  SmileyCentral.com

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: