Jan 25, 2013
Hansel şi Gretel
Se uită greşit în direcţia autobuzului.
Acesta este un rezumat găsit pe www.scribd.com pentru un hireş basm despre Hansel şi Gretel.
Rezumat Hansel si Gretel
“A fost odata un taietor de lemne la care ia pierit nevasta si sa casatorit cu o femeie fara inima care nu avea copii si taietorul de lemne avea doi copilasi dragalasi pe nume Hansel si Gretel ,ei traiau la marginea unei padurii.Noua sa nevasta nu dorea sa ii aiba pe Hansel si Gretel si voia sa ii abandoneze in adancul paduri auzind Gretel asta a inceput a plange incetisor si Hansel a luat pietricele albe din fata casei si le-a pus in buzunar.Dar prima incercare de ai pierde pe copii a esuat deoarece Hansel a fost inteligent.A doua oara Hansel foloseste paine pentru a reveni aacasa da orataniile paduri le mananca si copii nu mai stiu veni acasa.Dar in mijlocul paduri era o vrajitoare care locuia intr-o casa de turta dulce.Vrajitoarea saluta copii si le arata ca ii iubeste dar scopul ei era altul ea dorea sa manance carnea din copii , dar Hansel fiind inteligent nu a lasat-o sa manance carne din ei si se lupta cu el si el o azvarli in cuptor si Vrajitoarea murii. Hansel si Gretel isi umplura buzunarele cu diferite alimente si obiecte si se intoarsera acasa unde tatal lor era singur deoarece sotia lui murise si de cand ajunsesera copii si isi golira buzunarele grijile si nevoile au disparut din casa lor.”
Basmul a fost conceput sub forma unei alegorii la fel cum au fost concepuţi şi Hansel & Gretel între un tăietor de lemne fără autorizaţie şi o femeie cu inimă, care din cauza asta a şi pierit.
Acest basm induce o idee eronată care statuează că femeile fără inimă trăiesc mai mult şi se bucură de un tăietor de lemne cu copii drăgălaşi de-a gata. Nefiind prins la tăiat înafara sezonului de debitări, acest tăietor s-a trezit cu o altă femeie ca înlocuitor a primei.
Hapsâna a doua nu dorea să aibă în casă niciun Hansel şi niciun Gretel, reieşind de aici că egoismul, chiar dacă nu găseşte o inimă să se instaleze, se aciuiază mental şi determină mai multe abandoane în adâncul păduri.
Nefiind nume de toată ziua, deducem de aici că dacă Gretel este cea care plânge încetişor înseamnă că-i fată, iar Hansel, la prima tentativă de rătăcire, a gândit ca un băieţel în spiel-hosen presărând pâine mâncată cu poftă de orătăniile păduri. Se ştie de când lumea că fetele, până a atinge 20 de ani, au raţionamentul mult mai matur decât puberii, după care, concepţiile despre viaţă se egalizează în sensul că o femeie intuieşte întotdeauna viitorul, pe când un bărbat, încă bâjbâie şi azi. Din relaţia de cauzalitate “intuiţie-bâjbâială”, specia umană naşte copii frumoşi, mai ales femeile.
În rezumatul naratorului de 7 ani se întrevede o uşoară urmă de misoginism insuflat de părinţi, cu predilecţie de tată: ca un paradox al istorisirii, deoarece numai Hansel a fost cel inteligent din grupul celor doi, tot el este cel care se dumireşte ca la următoarea încercare a hapsânei doi de ai pierde pe copii, să adune nişte criblură de marmură albă din faţa casei spre a o presăra în potecă. Este de la sine înţeles că orătăniile, cu excepţia gâştelor, nu servesc criblură, cu osebire de marmură, dar de aici deducem că tăietorul, dacă avea criblură pe alee ca-n filme, înseamnă că avea şi o vilă cu piscină în spate, cu soclul bătut în marmură, gaze trase, canalizare, electrică, wifi. Este clar că trăia baroneşte din tăieri fără autorizaţie şi dădea totul la export drept cherestea de construcţii.
Naratorul ăl mare, Fraţii Grimm, ( mă întreb de ce ar fi fost nevoie de doi fraţi ca să scrie o astfel de lucrare de control puerilă)- folosesc o sintagmă improprie unei Vrăjitoare cum că ar locui într-o casă de turtă dulce. Este clar că este din turtă acră. Cu vorbe mieroase, a prostit copiii şi i-a băgat după nişte gratii spre îngrăşare. În fiecare dimineaţă, la vizita medicală, Hansel, pe rând cu Gretel, scoteau un deget printre gratii pentru analiza colesterolului. Normal că degetele nu se îngrăşau pentru că, locuind într-un mediu ecologic, Vrăjitoarea îi hrănea numai cu fierturi de ierburi şi seminţe, fără E-uri, fără conservanţi şi cu apă de izvor calcaros din munţii Pădurea Neagră. Pentru o îngrăşare rapidă, unui copil trebuie să-i asiguri raţia zilnică de meniuri Mac, multe cokes şi cookies fără a da delete din History. Abia târziu şi-a dat seama Vrăjitoarea de avantajele Mac-ului. Hansel avea un prost obicei: muşca absent din frenci fraier şi apoi întingea cu mâinile murdare în caserola cu sos de usturoi. Frumoasa Gretel turba.
Se repetă acelaşi misoginism şi Hansel, fiind inteligent iară, se opuse să mănânce carne din ei, ba chiar se luptă, obez fiind, şi o dovedi pe Vrăjitoare la cuptor cu rotisor. Casa de turtă acră a Vrăjitoarei Murii era înţesată cu alimente, de unde reiese şi inutilitatea cooptării în meniu a cărnii din copil, probabil socotită o delicatesă pe care n-o găseşti la mall. Cu Vrăjitoarea pierită şi ea ca şi Hapsâna doi, casa rămânea a nimănui şi era păcat ca Hansel şi Gretel să nu care cu ei obiecte, alimente şi condimentele rămase, în mai multe drumuri.
Ce învăţăminte tragem copii, din această povestioară horror?
– că tăierile abuzive de păduri duc la înavuţirea unora în dauna munţilor
– că obezitatea dobândită la Mac învinge răutatea în cuptor.
– că obiectele şi alimentele furate îţi asigură un trai decent doar pentru o perioadă dacă nu eşti prins, după care, trebuie să-ţi iei servici nenică.
Vă salut vrăjitoresc.
Marinică, ianuarie 2013
Draga ODLM, cand ne mai “infloresti” la propriu si la figurat alte povesti? Mie asta mi-a placut foarte mult, de aceea te-as ruga sa-l pui pe Marinica s-o adoarma pe Adorabila in fiecare seara pe bratul sau cu cate o astfel de poveste, iar noi sa stam si sa-i privim citind(u-te).
Un week-end linistit tuturor!
Omule… m-ai facut sa rad de dimineata ceea ce inseamana ca voi avea o zi mai buna la birou azi.
Cred ca ar trebui dusi la psihiatru Hansel si Gretel… ce trauma… cate implicatii socio-profesionale… ce cosmaruri or fi avand, cata deruta in capsorul lor … oare sa se faca taietori sau hoti cand cresc mari?
Un weekend linistit va doresc!
Apopos de directia in care se uita dulcica dupa autobuz… poate e in Anglia…
Tecoma- asta e cu Marinică. Nu prea are chef de somn cu Adorabila pe braţele sale vânjoase. Zice că-i amorţesc şi atunci şi le ţine pe te miri unde. Abia apoi spune poveşti.
Şi mie mi-ar place să-l văd pe Marinică cum în sfârşit se aşează la casa lui şi doarme cu veioza stinsă, fără gânduri copleşitoare, fără grija ceasului deşteptător.
Un weekend fructuos ne urăm.
Cristina C- îmi creşte inima când aud pe cineva că râde din cauza şi în preajma mea.
Hansel şi Gretel a fost o poveste care pe mine m-a marcat mult. După ce spuneam în faţa musafirilor “El Zorab” stâlcind cuvintele, Mamaia spunea: “Of, că-l mănânc, cât de dulce poate să fie!”. Pe mine mă treceu fiorii după ce-i citisem pe Fraţii Grimm. Adevăru-i că acum mi-am luat şi eu Dulceaţa mea. 🙂
CristinaC- acum ceva timp în urmă, circula pe net un mail cu un autobuz desenat, care n-avea nici cap nici coadă. Întrebarea era în ce direcţie se deplasează şoferul. 80% dintre copiii de 5 ani au ştiut, pe când adulţii n-au ghicit direcţia. Cheia era pe ce parte era desenata uşa de acces.
Eu am dat “Reply to all” şi am specificat că se poate deplasa în ambele direcţii, stânga sau dreapta, în funcţie de ţara în care circulă: Anglia, Singapore, Australia şi sunt multe cu circulaţia pe stânga. Am fost felicitat cu urale de către mulţime şi toţi mi-au spus că sunt mai deştept decât copiii de 5 ani.
ODLM, in comentariul tau ai atins ideea pe care vroiam sa o abordez si eu. Aceste povesti erau de fapt niste “horror stories”.
Cind ma gindesc la citeva dintre aceste povesti mi se face frig.
Intii, trebuie sa spun ca si eu i-am citit fetitei mele aceste povesti si ca si cum nu erau destul, am dus-o si la filme. 🙂
Apoi, cind ma gindesc la aceste basme mi se pare ca autorii aveau o mare problema (mental problem) si mai mare problema au avut-o si o au parintii care le citesc copiilor asa ceva.
Din Wikipedia aflu ca Fratii Grimm s-au inspirat din folclorul local. Spooky rau de tot! 🙂
”
The Brothers Grimm (German: Brüder Grimm or Die Gebrüder Grimm), Jacob (1785–1863) and Wilhelm Grimm (1786–1859), were German academics, linguists, cultural researchers, and authors who together collected folklore. They are among the most well-known storytellers of European folk tales, and their work popularized such stories as “Cinderella” (Aschenputtel), “The Frog Prince” (Der Froschkönig), “Hansel and Gretel” (Hänsel und Gretel), “Rapunzel”, “Rumpelstiltskin” (Rumpelstilzchen), and “Snow White” (Schneewittchen). Their first collection of folk tales, Children’s and Household Tales (Kinder- und Hausmärchen), was published in 1812.”
Petre Ispirescu s-a inspirat tot din folclor, dar a scris o frumusete de basme si fara canibalism. Singurul care disparea era Balaurul cu sapte capete, in rest, toti erau buni si fericiti. 🙂
ODLM,
“Mamaia spunea: “Of, că-l mănânc, cât de dulce poate să fie!”. ”
Am inteles, de fapt vroiai sa ne spui cit de dulcel erai. 🙂
Dragilor,
Eu stiu ca Primavara va sosi. 🙂
ODLM, te rog mult sa-mi dai voie sa postez un link catre imagini de primavara, flori, mielusei, pasari albastre, viata.
http://www.google.ca/search?q=spring+pictures&hl=en&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=oeMDUb-4Gsfi2QWoooCoCg&sqi=2&ved=0CCwQsAQ&biw=1280&bih=551
Cred ca Balaurii inca exista, insa s-au dat de 3 ori peste cap si s-au transformat in politicieni. 🙂
Odille- dulcel ca dulcel, da’ bine că nu sunt nesărat. Nu pot să-i sufăr pe oamenii încruntaţi, morocănoşi. Naiba ştie cum dar toată viaţa astfel de oameni i-am întâlnit printre profesori, ofiţeri în armată, şefi. Căutătura piezişă cred că era principala lor distincţie în a fi aleşi drept conducători- îndrumători.
Odille- un politician, dacă se dă de trei ori peste cap, devine balaur şi înghite fonduri cu şapte guri.
Rezumatul este povestirea pe scurt,iar asta nu e povestire pe scurt.Parerea mea.
Andreea Peia- acest “rezumat” este o parodie şi dacă ai observat, este plin de greşeli intenţionate de logică, dar şi de tehnoredactare. Greşeala mea este că nu l-am anunţat ca fiind un pamflet şi că ar trebui considerat ca atare. Acest “rezumat” nu constituie în niciun caz un îndreptar pentru a fi folosit în scopuri didactice. Pentru clasă, te sfătuiesc să citeşti toată povestea în original şi s-o încadrezi ca lectură obligatorie, cea care-ţi va folosi şi ca o pildă de viaţă.
Îţi urez note mari.