search
top


Love and Hate

Brother-for-sale-resizecrop--

Buna dispoziţie nu este fixată pe strălucitoare balamale încât să stai proptit în uşă şi să te opui tristeţii care dă năvală, iar dacă nu poate intra, să se strecoare firicel pe unde nu găseşte purfix. Nu întotedeauna te scoate din apele tulburi şi te aruncă în fântânile mărinimiei. Are sincope. Se străduieşte să nu fie de prisos precum un copil făcut doar pentru alocaţie.
Mi-a fost dat să cunosc femei fermecătoare pentru care, orice bărbat ar trebui să lupte cu floreta vorbei şi faptei pentru a o cuceri şi, după o vreme, pentru a o păstra, pentru a o asambla într-o relaţie. Se începe cu un bucheţel mic de toporaşi, apoi un coş cu flori orange, prosop de plajă, fier de călcat, rochie de seară, diademă. Pentru dezasamblare, se execută operaţiile în ordine inversă. Se renunţă la tot. Se reia viaţa roz. Draga mea, nu neapărat culoarea este determinantă în anumite situaţii când trebuie să iei o decizie pentru următoarele 30 de luni. Îţi aştepţi cavalerul pe un cal alb, cu orhidee albe, dar el îţi apare în prag cu un vin alb, sec. Menţine-l corespondent de război. Războiul nostru. Love and hate. Mi-ai cuprins obrajii cu mâinile. Aveam nevoie de o mângâiere, nu de o strângere de fonduri sufleteşti. Praftic, n-ai avut cum să mă dobori. O comuniune de idei, de sentimente neabătute, se dovedeşte a fi trainică numai după ce stăm sihaştri într-o peşteră în vârf de munte şi nu pleci nitam-nisam în sătucul de la poale pentru a-mi da un link neutru cu seminţe de dovleac. Bucuria este amară precum cea a întemniţatului care se mândreşte cu o celulă numai pentru el, cu gratii noi-nouţe. Arată ca o păpădie cu puful luat de vânt, cu speranţele care nu încap printre gratii. Am făcut modificări în panoplia cu dulciuri. Vino să vezi! Poate te reinstalezi, dar nu veni îmbrăcată ca apicultorii şi dând din mâini ca să te aperi.
Flacăra roşie şi flacăra albastră ard împletite jucăuş până vine instalatorul şi reglează proporţia între gaz şi oxigen. Râmâne flacăra albastră. Cea roşie afuma. Instalatorul pleacă mulţumind. Flacăra albastră se roagă ca supa să fiarbă mai repede şi să fie stinsă pentru somnul cu vis de flacără roşie. Şi pentru oxigen… Orice altă alternativă este aproape insuportabilă.

Am să-ţi spun acum o legendă a “Cinei cea de taină”:

” Când a conceput această scenă, Leonardo s-a izbit de o mare dificultate: trebuia să picteze Binele – sub chipul lui Iisus – şi Răul – sub chipul lui Iuda. Şi-a întrerupt lucrul la jumătate până când avea sa găsească modelele ideale.
Într-o zi, în timp ce asista la repetiţia unui cor bisericesc, a văzut într-unul din băieţi imaginea desăvirsită a lui Hristos. L-a invitat la el în atelier şi i-a reprodus trăsăturile în studii si schiţe. Au trecut 3 ani…Cina cea de Taina era aproape gata – da Vinci însă, nu găsise modelul ideal pentru Iuda. Cardinalul care răspundea de biserică a început să-l preseze, cerându-i să ispravească numaidecât fresca. După mai multe zile, pictorul a întâlnit un tânar îmbătrânit prematur, zdrenţăros, beat, lungit în şanţ. Cu mare greutate ajutoarele sale l-au dus până la biserica unde urma să-i picteze chipul fără schiţe prealabile. Da Vinci a început să picteze uimit de trăsăturile necredinţei, ale păcatului, ale egoismului atât de bine imprimate pe figura lui.
Când pictorul a terminat, cerşetorul, revenindu-şi oarecum din beţie, a deschis ochii şi a văzut pictura din faţa lui. Un amestec de uimire si tristeţe îi apăru pe chip:
– Am mai văzut pictura asta!
– Când?-întrebă da Vinci surprins.
– Acum 3 ani, inainte de a fi pierdut tot ce aveam. Pe vremea aceea cântam în corul bisericii şi duceam o viaţa plină de vise, iar artistul m-a convins să pozez ca model pentru chipul lui Iisus.
Se pare ca Binele si Răul au unul şi acelaşi chip, totul depinde de momentul în care unul sau altul taie calea oricărei fiinţe umane şi se hrăneşte din nenorocul ei”

Corpul îţi este barca. Sufletul este căpitanul. Dacă vrei ca acesta să conducă în derivă o plută, te priveşte, în schimb, dacă vrei un suflet înălţător, lasă-l să conducă un vapor de croazieră şi luptă-te ca acesta să fie pe aceeaşi pagină a cărţii romanului tău de pe noptieră.

Marinică, supărat pe vremuri.

24 Responsesto “Love and Hate”

 1. Odille says:

  ODLM, inteleg ca ti-ai facut timp, ridicind codul portocaliu de pe blog, pt a scrie despre framintarile lui Marinica. 🙂

  Te rog sa ne spui cind se reinstaleaza acel cod pt a sti sa nu comentam.

  ————————-

  Superba postare!

  Mi se pare mie sau Marinica a facut un imens salt in spiritualitate si din cuibuletul fericirii a ajuns sa traiasca in Universuri paralele. Mi-au cazut petalele cind am trait tristetile lui.

  Se intimpla uneori ca unul dintre partenerii de cuplu sa evolueze si sa ajunga sa zboare printre stele, iar celalalt sa ramina admirindu-si multele perechi de pantofiori din dulap. 🙂 Secretul este ca unul sa-l traga si pe celalalt si sa zboare impreuna.

 2. Odille says:

  ODLM,

  Nu vreau sa cred in “Hate”. Se poate sa indragesti un chip, pe sufletul din spatele chipului si dupa un timp si rascruci ale vietii, sa reintilnesti acel chip, dar sufletul din spatele chipului sa fie altul.

  La prima intilnire el intelegea fiecare mic gest, iar la a doua intilnire nu mai intelegea nimic. Cind ea isi aseaza obrazul in palma lui, instinctiv, ca un semn de abandon total, sufletul ei spunind, m-am intors acasa, ca o pasare care se aseaza cu toata increderea in palma cuiva, el, care altadata ar fi inteles intr-o clipa, acum, intreaba: Ce este asta?

  Ea isi da seama ca sufletul din spatele chipului este intr-o alta calatorie in care intuieste alte mici gesturi.

  Ametita de uimire, dupa ce a strins toate lacrimile lumii in causul sufletului, isi cheama in ajutor pe prietenul ei Timpul si incet incet are puterea sa raspindeasca lacrimile spre toate zarile ca roua pt flori, iar lui sa-i doreasca toata fericirea in noua calatorie, iar ea isi continua calatoria ei.

  Gindul urmareste sufletul cu duiosie si intelegere, in timp ce sufletul se intreaba daca ar putea vreodata sa ierte aceasta tradare. Dar nu este tradare, este numai o alta croaziera in timp.

 3. CristinaC says:

  Frumoasa postare!

 4. Odille- m-a doborât munca câmpului şi azi. Sper să-ţi pot răspunde mâine. O zi frumoasă.

 5. CrstinaC- mulţumesc pentru apreciere.

 6. calina says:

  🙂 vezi daca ai inceput sa scrii in klingoniana ca nu esti inteles …?
  Am observat si in alt comentariu de al tau ca, s-a pierdut esenta in comentarii pline de metafore despre vise mici si mari 🙂 , dar total pe aratura 🙂

 7. Calina- multe au sens în postările mele. Eu nu scriu în klingoniană.
  Oare ce comentariu “de-al meu” despre vise mari şi mici a fost complet pe arătură? Deja…ori nu te faci înţeleasă, ori vrei să mă ataci. Eu nu merit. Ţi-am vorbit politicos.

 8. Odille- pe măsură ce se face vremea mai frumoasă am tot mai mult de lucru. Aşa-i primăvara. Şi vara. Şi toamna. Şi iarna.
  Marinică este frământat, făcut aluat şi apoi colţunaşi. L-am întâlnit deunăzi, stătea rezemat de un stâlp şi abia la insistenţe mi-a spus păsurile lui. A doua zi, mi-a trimis postarea. I-am mai îndulcit-o eu pentru că era prea abisală. Acum zâmbeşte. 🙂

 9. CristinaC says:

  Omule… spune-i lui Marinica ca “there is nothing good or bad but thinking makes it so…” si asta a spus unchiul Shakespeare…

  Ma bucur pt tine ca ai lucrari de primavara… la noi Environmnet Canada a spus ca iarna mai sta pe aici pana la sfarsitul lui aprilie.

  Sa aveti un weekend de vis!

 10. calina says:

  Nu te atac 🙂 , dimpotriva mi-a placut mult postarea. Aia cu sufletul si capitanul mi-a mers direct la inima. Poate fiindca pentru asta lupt…si eu 🙂 . Scuze, oricum…

 11. Odille says:

  ODLM,

  “Marinică este frământat, făcut aluat şi apoi colţunaşi”

  🙂

  As vrea sa-i spun lui Marinica, ca daca este “framintat” in forma de macinic (mucenic) moldovenesc (Sfintzisor), copt in forma de 8, frumos, rumeior, uns cu miere gustoasa din flori de portocali si presarat cu nuci, atunci Marinica, pt chinezi, ar fi cel mai norocos pamintean, sau…… Cel mai fericit Sfintzisor! 🙂 🙂

 12. CristinaC- regret să-l contrazic pe unchiul Shakespeare, dar când cazi în genunchi şi te zdreleşti, nu te gândeşti că-ţi este rău, ci chiar te doare al dreak. Nu mă gândesc că mi-e bine când mănânc un j’offre, ci papilele se distrează copios pe bune.
  Mulţumesc pentru weekend. Chiar visam cum este în Canada 🙂

 13. Calina- eu nu la postare m-am referit. Am înţeles că am făcut “un comentariu plin de metafore cu vise mari şi mici dar total pe arătură”.

 14. Odille- Marinică te întreabă “de ce pentru chinezi?”. De ce nu şi pentru restul comesenilor? Marinică este universal în formă de “8” şi e uns cu toate alifiile 🙂

 15. Odille says:

  Dragilor, Buna Dimineata, Buna Dimineata!

  La noi ninge linistit, ceea ce merge perfect cu starea mea de spirit. Inca de saptamina trecuta m-am gindit ca daca este inca iarna atunci ar fi util sa intru intr-un Christmas Mood si am pornit dupa cumparaturi de Craciun. Am facut-o cu mare placere si spor. 🙂

  In acelasi timp am inceput si curatenia de primavera.

  Un weekend minunat!

 16. Odille- am fost la cumpărături. Sunt 24 grade afară. Viaţa este minunată cu noii muguri. Pentru ei…

 17. Odille says:

  ODLM,

  Ar fi trebuit sa spun, in mod deosebit pt chinezi. Pt ei, cifra “8”, este intruchiparea norocului. Daca s-ar putea ca toate casele in care locuiesc ei sa aiba numarul “8”, ar plati cit s-ar cere.

  In Toronto nu exista case cu numere cu “A”, “B”, ei, insa, au facut cerere la primarie ca sa li se schimbe numarul casei pt a avea un “8B”, sau un “88B”. Bineinteles ca nu li s-a aprobat.

  Scolile de condus auto isi iau numere de telefon cu cit mai multi “8” in ele. Cred ca este o idee buna stiind cit de neispirati conducatori auto sunt chinezii. Cu ei la volan, nu esti in siguranta nici in casutele de sticla de pe trotuar, din statiile de autobuz. Te zboara cu casuta cu tot, daca nu au un “8” in numarul masinii, 🙂 sau daca nu ai tu un “8”, macar in ziua de nastere. 🙂

  Mie mi-a placut si idea de “Marinica, a lucky Sfintzisor”, bineineteles daca era “framintat” in forma de “8”. 🙂

 18. Odille says:

  ODLM,

  “Odille- am fost la cumpărături. Sunt 24 grade afară. Viaţa este minunată cu noii muguri. Pentru ei…”

  Ma bucur cu toata inima pt voi si pt noii mugurei. Tinereatea este superba, la orice virsta. 🙂

  Si noi avema muguri de turtzurei”. 🙂 Eu, voi pleca, din nou, la cumparaturi pt Craciun. Nu glumesc! Am gasit niste cadouri adorabile. In acest sezon nu am competitie pt dragalasenii de Craciun.

  O zi minunata!

 19. calina says:

  Nu ma refeream deloc la tine. Vb in klingoniana 😀 . Ma cumintesc, promit 🙂 .

 20. Odille- am cunoscut şi eu un “8” care m-a marcat pe viaţă. Eram gata să plătesc cu viitorul, dar o uitătură piezişă mi-a modificat traseul.
  Sunt curios ce se întâmplă în Toronto dacă: cineva are un teren cu deschidere de 100 m la stradă şi hotărăşte să vândă 50 m şi el să rămână cu ceilalţi 50 m (adâncimea nu contează în acest caz). Ce număr primeşte noul proprietar? Se schimbă numerele la toată strada?. Eu m-aş scandaliza să invit o crăiasă la un număr şi a doua zi, ea să nimerească la vecinul meu care să se bucure de plocon. 🙂

 21. Odille- ţurţurii nu fac muguri. Fac buba la streşini. Mă deprimă oricât ar fi de transparenţi. Numai copiii le văd utilitatea pe post de lollipop cu apă plată.
  Ia-mi şi mie, te rog, un magnet de frigider cu o piatră pe inimă. Mi s-a promis că mi se vor lua cu lopata. 🙂

 22. Calina- este o promisiune promiţătoare.
  Dacă vrei să îţi apară smileys trebuie totdeauna să laşi spaţiu între ultima literă şi semnul de punctuaţie.

 23. nico says:

  N-am citit nimica nimicuta, doar ca erau aceiasi oameni pe care i-am mai cladit pe site. Frumos ‘Omule de la munte’….frumos la infinit. 🙂

 24. Nico- bun venit!
  ” …aceeaşi oameni pe care i-am mai clădit pe site” ????
  Mulţumesc pentru aprecieri. Sunt şi ele binevenite.

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: