search
top


Mind the Gap

Viața, înainte de a ne lăsa Nimănui, naște o armă malefică ca lama de tortură a unui hanger de tranșat sufletele pereche. Este Singurătatea, cea care se luptă zadarnic cu amintirea celui drag. Nu ne poate separa de amintirea celui iubit, alături de care ne-am trezit în fiecare dimineață, de felul în care își/îți întindea pijamaua la aerisit, de cum se ruga de tine s-o mai lași măcar 5 minuțele și să-ți ieși din pepeni când găseai tubul de pastă apăsat de sus, chiar de sub dopul înșurubat anapoda.
Singurătatea nu-ți întrerupe deșteptătorul și nici nu răspunde la ușă. Cad pe umerii tăi și ceaiul și croissant-ul stingher uitat mușcat pe televizor. Dacă-i auzi vocea din ungherele de semiumbră ale minții, ți-e teamă să n-o fi luat razna împinsă de hobbiții din scrinul cu intarsii și scrijelituri de aspirator.
Contoarul de curent trândăvește. Măsoară numai lampa de veghe plus un calorifer electric care se oferă bucuros să-i țină lui locul și atunci alege să radieze de bucurie. Frigiderul este închis. Două mere și un pachet de biscuiți pot trăi și la temperatura camerei, pe noptieră. Nu mai pleci la serviciu, deși zilele acelea le-ai întoarce cu vătraiul de-ar fi să-i furi timpului niște ani. Haina are toți nasturii sparți și tristețea își croiește drum din toate buzunarele interioare, ca un pârâu umflat de ploile din amonte. Nu i te poți împotrivi. Te va îmbrăca metodic, cu fiecare clipă scursă, până într-o zi, când poalele lungi se vor împletici între ghete, iar apusul te va lua în somn ca să răsari alături de cel ce te așteaptă. Din nou și din nou, cu aceeași năzuință de a-i fi primăvara ei de suflet.

Pentru cine n-a avut vreme să asculte cu atenție comentariul de la sfârșitul clipului, sau pentru cine nu înțelege prea bine engleza, precizez că această doamnă, după ce a rămas singură, mergea în fiecare dimineață să asculte vocea soțului ei, Oswald Lawrence, care se auzea în fiecare dimineață în stațiile de metrou din Londra. Timp de 40 de ani a funcționat această înregistrare, până când, într-o zi, vocea lui Oswald a fost înlocuită cu vocea altcuiva. Doamna Lawrence a fost în audiență la conducerea operatorului Regiei metroului londonez și a obținut reintroducerea vocii soțului ei, din nou, din 1990 până în ziua de azi. Mesajul “Mind the Gap” reprezintă atenționarea călătorilor să nu depășească linia galbenă de pe platformă, până la oprirea trenului în stație.

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: