search
top


I Put A Spell On You

Acestei copile nu sunt sigur că i se va găsi un bărbat care să-i reziste. Atâta dezinvoltură, la numai 13 ani, subjugă orice voință. Deocamdată, este firavă și longilină, dar se va întrupa ca femeie și va răspândi admirație ca un mac în fânul cosit. Dă impresia că respiră muzica ei, că fredonează ceva chiar și când merge în tramvai, acoperită incert de zgomotul pe șine, mândră de sine. Știu că în America nu prea sunt tramvaie, dar na, nu beneficiază ei de toate condițiile noastre. Ghinion…
Aaa, era să uit. Vocea! Acel gâjâit indus ( nu cred că se numește vibrato. Poate mă ajută un cunoscător…) îmi pare ieșit din comunul răgușiților. Eu dacă aș rosti “I love you” gâjâit, aș tuși o lună. Bine că evit să menționez această unitate sintactică prea des în viață. Aș umbla tușind.
El: te iubesc.
Ea: te iubesc și mai mult
El: nu minți!
Ea: tu ai început…

Eram micuț pe plajă. Aveam baftă la găsit diferite forme pentru nisip: inimioare, scoică, piramide, uitate de copii cu părinți uituci. Mă bucuram până le lăsam și eu pe malul mării pentru generațiile ce veneau după mine. Cineva întrerupea lanțul luându-le acasă. Când am început să împlinesc 13 ani, am început să găsesc alte forme pe plajă. Erau forme adevărate, dispuse concentric în grupuri de eleve care veneau în tabere. Invadatoare, cu iz cuceritor. Frumoasă mai era copilăria și tot ce-a venit după ea, inclusiv jocul “mima”, dar nu cu cuvinte, ci cu sintagme, proverbe, ghicitori, țâpurituri. Imaginați-vă-ți cum mimezi: “când eram de-o șchioapă”(asta numai fetele o mimau), “noroc chior”, “colac peste pupăză”, “plânge râsul d’astă vară”, “dă-ți toate diligențele” și altele asemenea. Ce n-am putut mima niciodată a fost iubirea. O trăiam fățiș, cu tot angrenajul ei de exaltări și suferințe.

6 Responsesto “I Put A Spell On You”

 1. CristinaC says:

  Ai dreptate!
  Cânta superb, e f dezinvolta…
  Si da… iubirea nu o poți mima…

 2. Cristina C- știam eu că știi să apreciezi ca o mamă și bunicuță inițiată ce te afli. Mimăm ce mimăm, apoi ne sar ochii peste umăr. Al naibii neam ce încă suntem…

 3. CristAl says:

  Mi-a atras atentia acest
  comentariu,fiindca sunt fun Nina Simone,iar hitul acesta, plin de pasiune erotica este unul dintre preferatele mele.
  Da,este uimitor cum o copilita de numai 13 anisori se poate exprima mimand trairi cu care inca nu s-a confruntat, chestie de atitudine, se poate exersa. Deasemenea, exista tehnici vocale care se pot invata, doar daca amplitudinea corzilor vocale o permite,insa nu si inteligenta si dezinvoltura cu care a dat replici juratului lasand intreg auditoriul cu gura cascata, la propriu.
  Am ascultat multi “copii” extrem de talentati si dotati, care se joaca, pur si simplu,cu sunetele emise din gatlejurile lor.Totusi tind sa cred ca este putin cam exagerat sa pui in gura unui copil un repertoriu putin potrivit varstei,chiar daca un copil poate imita perfect vocea si atitudinea unui adult.
  Cel putin asa cred eu si, poate, si cei din generatia noastra, care pe la 13 anisori ne mai jucam cu scoicile si cladeam castele de nisip,neavand indrazneala de a ne privi fatis, unii pe altii,cand ne intalneam, daramite sa schimbam replici spontane cu persoane straine.Ca deh, nu se cadea !
  Si iata ca vin copiii noilor generatii care pot juca orice rol, cu talent.

  Toate comentariile noastre converg catre o intrebare care ne framanta pe unii dintre noi:oare este normal sa le furam copilaria ?
  Desigur, copiii de astazi care invata sa citeasca si sa scrie pe tablete, isi primesc educatia de pe internet, scutindu-i pe parinti de o munca in plus.
  Iar cei care mai au timp si, totusi, se ocupa personal de educatia copiilor lor, ii invata sa citeasca si sa calculeze de la 2-3 ani, sa cante simfonii la pian sau alte instrumente de la 4-5, sa recite sonete de Shakespeare abia ce au invatat literele s.a.m.d.
  De ce ? Fiindca, iata,ei pot !
  O fi bine, o fi rau ?
  Traim alte vremuri.
  Timpul s-a comprimat.
  Totul merge “pe repede’nainte.
  Au aparut “copiii indigo” si “copiii cristal” mult mai evoluati decat copiii de alta data.
  S-a produs un salt calitativ ! E bine !
  E minunat ! Dar…
  …in alta ordine de idei,mare atentie cu site-urile de socializare de unde pandesc pericole nebanuite ! Divaghez.
  Totusi, a-ti expune toata familia si fiecare pas din viata privata pe internet, cum fac multi parinti, copiii urmandu-le exemplul, este de o naivitate ( ca sa folosesc un cuvant bland)care se plateste scump, de cele mai multe ori.

  Internetul, dulce blestem, ne-a vrajit pe toti fiindca noi suntem ai lui.El ne are pe toti !

 4. CristAl- comentariu în extenso, fundamentat de o experiență cu certitudine amplă, în multe privințe, de acord cu ceea ce socotesc și eu.”I put a spell on you”, în acest caz, nu are conotații erotice. Este o modalitate de a prezenta calități vocale care se pretează perfect la stilul ei de interpretare. Apoi, la 13 ani, copiii de azi nu mai sunt copile. Ambientul, evoluția telefonului din mâinile unui bebe care-l scapă din landou, până la noi care-l vom scăpa cândva din cărucior, școala și FaceBook, părinți ocupați, toate induc o maturizare accelerată. Mama nu auzise decât de pâine integrală. Bine, acum nici eu nu-mi mai aduc aminte cum dădeau cu mine de pământ integralele de funcții compuse, dar ceea ce vreau să spun este că vom evolua într-atât încât vom putea vorbi și cu cei dispăruți. Eu încerc să vorbesc cu Napoleon, dar centralista îmi spune că nu-l găsește în Corsica.
  Copilița este din Spania.

 5. CristAl says:

  O interpretare exceptionala,calitati vocale surprinzatoare pentru o copila de 13 anisori plus talent actoricesc,farmec personal, intrunind toate calitatile unui artist complet.
  Ceea ce ne-a uluit pe toti este faptul ca toate acestea sunt intruchipate de o copila,de pe bancile scolii primare cu alura de fetita si atitudine de femeiusca data naibii, nu de vreun absolvent al vreunui institut de teatru,sau conservator.
  La 13 ani copilele de azi nu mai sunt copile…
  Scuze, am luat-o pe miriste ca Tanase si Dedea Vania din povestea ta cu soarele..
  care, poate m-a batut si pe mine-n cap, prea mult,

 6. CristAl- Îți dai seama ce prăpăd va face această copilă de pe la 18 ani? Să-i fie soarta drum lin spre împliniri!. Talentul și-a dat întâlnire cu inteligența și dezinvoltura din arealul ei.
  Despre Tănase și Dedea Vania am mai multe postări care se leagă. Mulțumesc pentru accesarea acestor tărâmuri închipuite. 😁

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: