search
top


Prima stație de benzină

Era o după amiază ternă de toamnă. Fără știrea soțului (unde am mai întâlnit eu expresia asta?) Bertha a luat o ceva mișcător cu auto-propulsie din garaj, a luat și copiii să se ducă la mama la 100 km de casă. Nu se știe dacă după o ceartă cu “îmi iau copiii și plec la mama”, sau pur și simplu dintr-o aventură germinată de spiritul inventiv și independent al femeii de pretutindeni, oriunde ați fi.
Vulgul a socotit-o pe dat o vrăjitoare nu cu înfățișarea, ci cu fapta. Vestea s-a răspândit ca o sfoară prin țară, iar motorașul trăsuricii a făcut poc ca televizorul meu când apare Veorica.

Acum aflu că mașina merge și cu ligroină, deși, în trecut, am folosit-o la multe pete de pe bluze și conștiință. În fine, spițerul, ignorant ca și mine, a devenit provider de 10 litri de benzină ușoară, de unde tragem concluzia că mașina consuma 10 litri la suta de kilometri, ceea ce se înscrie în standardele actuale. Scena cu calțaveta este actuală, numai că astăzi se folosește dresul la o nevoie, în locul acestei jartiere dantelate care inspiră cu totul altceva decât curea de transmisie. Mai curând induce alt gen de impulsuri decât mecanice.

Și-ar fi dorit Benz să aibă o soție distinsă ca Bertha Benz din reclamă, dar indiferent cum arăta în realitate, deșteaptă a fost cu siguranță și i-a dăruit 5 copii ( trei fete și doi băieți) niciuna Mercedes, dar a schimbat existența omenirii pentru totdeauna. Diplomatul austriac Emil Jellinek făcea parte din comitetul director, numind primele mașini Mercedes Benz, după numele fiicei sale.

Ideea regizorală este genială, cu preotul care iese din privată la dăngănit de clopot și care nu uită să-și lase capișonul pe piatră în semn de “ocupat”, cu godacul care trăiește printre oameni, cu măgarii care populează birtul, cu mușterii depopulați de dinți, cu pănușii de păpușoi sprijinind stresați zidurile apotecii, cu echipamentul de răzuit rufe muiate-n leșie. N-aș fi putut supaviețui acelor timpuri fără para de duș neinventată încă.

Reclama este minunată, inteligentă, ca de altfel, tot ce produce Mercedes în ziua de azi. Păcat că nu se impun restricții la culoarea șoferului care o conduce.

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: