search
top


Aripi de plumb

Unde-ai fost azinoapte?

Constat că imboldurile induse de şcoală şi părinţi pentru a face urări cât de multe şi circumscrise momentului, nu prea puşcă cu realitatea chiar oricărui eveniment. Nu pot să-i urez cuiva “îndeplinirea tuturor viselor” pentru că omul poate că s-a sculat în plină noapte şi în capul oaselor după un coşmar cu o urmărire de tauri, chiar dacă se săvârşea pe străzile Barcelonei.

“La Mulţi Ani!” unui prieten care a împlinit 95 de ani şi ieri a aflat că nevastă-sa l-a înşelat toată viaţa. La Mulţi Ani să ce? Să se chinuie în continuare cu aprovizionarea cu PIB-ul lui grevat de medicamente şi întreţinere, sau să-l înşele nevasta mulţi ani înainte?

“Primeşte-l Doamne şi p’ăsta!” în timp ce amicul tău dă alt pahăruţ cu tărie peste cap. Unele doamne l-ar primi, dar nu aşa, sub formă de pulbere şi împleticit la limbă, chit că-i maternă.

“Casă de piatră cu bolovan în poartă” unui cuplu de însurăţei care stă cu chirie şi care a strâns la nuntă, doar suma pentru achitarea datoriilor. Unde-s, din urarea asta, armătura de beton, geamurile termopan, instalaţia solară, ţigla, plasma, salteaua Dormeo, grădina cu câine şi câte mai există pe lume încât să facă instituţia partajului un coşmar?

” Bine aţi venit!”, aşa neanunţaţi, că puteaţi să daţi şi voi un telefon ca să ne găsiţi în concediu în Alicante, îţi spui în sinea ta şi le crapi uşa cât să intre ea că-i mai slăbuţă, el să se frece un pic de tocul uşii şi s-o închizi repede, poate uită de cei doi copii rămaşi  afară.

“Sănătate, că-i mai bună decât toate”, este o urare atât de consumată încât mi-aminteşte de nişte cântece în care “banii” rimează cu “duşmanii şi toţi golanii”.

“Pace vouă”, ori le spui unor soţi care s-au păruit ziulica întreagă, orin câinelui tău şi pisicii vecinei, tot aşa râmâne…

” Tot binele din lume”, şi noi ceilalţi cu ce mai rămânem? Să se dea câte un kil, să ajungă la toţi!

“Concediu plăcut”, cui? Bunicilor, cu nepoţii la mare? Poate ai vrut să le spui tinerilor însurăţei care şi-au pus coada avionului pe spinare şi au ajuns tocmai la Las Vegas, pentru a nu risca un “veniţi repede! Aia mică are febră”

” Sărbători fericite”, cu un nemernic care a spus că are o şedinţă de brainstorming în noaptea de revelion? Haide tu, să fim serioase!

” Noroc, tu!”.  Ăsta-i noroc, tu? Păi norocul meu ar fi fost celălalt, cu un pic de chelie şi pântec, care avea bani cât să cumpăr câte un magazin pe zi. L-am luat pe ăsta care era frumuşel, ce folos că acum, a ajuns ca celălalt noroc al meu, dar cu bani cât să-i cumpăr io bere din salariul meu.

” Împlinirea tuturor dorinţelor”. Michael Douglas a sărutat unele dintre cele mai frumoase femei ale Pământului. Şi…?

” Baftă la examen!”, îi urezi unei studente care a învăţat un singur subiect şi şi-l doreşte cu ardoare numai p’ăla, dar dacă nici n-a deschis cursul, noţiunea de baftă se mocirleşte. Aveţi dreptate! Bafta poate apărea şi dacă profesorul i-a observat picioarele lungi ca ale secretarei mele.

” Spor la treabă”, nu-i urezi unui om care sapă o groapă. Mai ales dacă-i a altuia şi să cadă degrabă tot el în ea.

“Noapte bună”, nu-i spui nitam-nisam şi te întorci de parcă ar fi colegul de pat de spital. Eşti, spre satisfacţia ta, acasă, în pat cu soţia şi o minimă bună conduită te îndeamnă s-o săruţi măcar pe frunte şi să-i mângâi braţul gol de peste plapumă. Urarea asta însă, spusă în uşa iubitei la plecarea din casa ei, poate avea consecinţe nebănuite care acţionează resorturi lăsate în paragină de fostul iubit şi te poţi trezi cu o sărutare pătimaşă venită pe sub felinar şi o invitaţie trasmisă non-verbal, printr-o strângere de mână, care s-o transforme în noapte nebună.

“Bună dimineaţa”, după o noapte de poveste şi prima moacă ce-o ( pe care, mă rog!) zăreşti este lugubra strămbătură a şefului care bate cu degetul într-un ceas imaginar, sugerându-ţi că programul tău a început acum două ore şi că să nu te mai bazezi pe cocoş, deşi, toată noaptea, pe el ai contat.

“Să trăieşti, cu mine numai cu mine!” este urarea personalizată a Ilincăi adresată cui altcuiva decât mie? Avem un vin negru ,”Dealurile Măcinului”, de care n-aţi auzit, doar nemţii îi ştiu savoarea însă, ce putere instalată produce un astfel de vin, nu vă faceţi o idee! Când se maimuţăreşte seara cu noaptea, un muşchiuleţ de viţel alergat prin poiată, cu cartofi gratinaţi, cu un cubuleţ sfrijit de unt, o feliuţă de pain d’ore, un prăfai de pătrunjel, toate cer şi un pahar de cristal cu picior, care se colorează în rubiniu când sticla îmbrăcată de gală, cu frac alb şi papion roşu, îşi varsă tot aleanul în paharele noastre. Praful de oregano este menit a încheia o etapă  atunci când produce un strănut simultan, care stinge toate lumânărelele din jurul nostru şi se trece la pre-nirvana prin şoapte specifice de întuneric.

Dacă iubirea ţi-ar da aripi de plumb cât să nu zbori niciodată de lângă fiinţa iubită, eu aş fi exponatul material didactic pe care să-l arăţi cu rigla, în liceul vieţii.

39 Responsesto “Aripi de plumb”

 1. comediantul says:

  Mi-a placut cum ai imbracat sticla de vin. Cat despre urari… mai devreme sau mai tarziu toti vom da coltul asa ca sa tot traim.

 2. @Comediantule- Ţi-am tooot dus lipsa. Pe unde ai hălăduit atâta amar de vreme?

 3. CristinaC says:

  Sa triesti cu ea si numai cu ea!
  Frumoasa seara!

  Eu tot iti urez sa ai parte de vreme buna si zile minunate pe unde vei umbla!

 4. indiscreta says:

  Eu as vrea sa vad exponatul si as vrea sa stau cuminte intr-un colt vreo 2 luni, in casa exponatului…asa incat sa ma conving de spusele mult prea frumoase pentru secolul asta grabit in ale dragostei.
  indiscreta´s last blog post ..de azi…

 5. comediantul says:

  am fost plecat prin mine. problema e ca imi cam place. multumim de simtaminte!

 6. @Indiscreta- tu, să stai cuminte într-un colţ? Şi două luni…? Tu nu stai locului nici cât o porumbiţă pe gard, darămite ţintuită în scopuri de luari aminte!!??

 7. @Comediantul- Deh, e normal să-ţi placă prin tine. Măcar ai descoperit diamantul neşlefuit?

 8. CristinaC says:

  Odille a dat de veste. Nu poate scrie. Trimiteti ganduri bune cu anti-inflamatoare.
  Cred ca ii lipsim si noi la fel cum ne lipseste ea.

 9. Odille says:

  ODLM, am aparut un pic cam “deplume” dupa o saptamina ingrozitoare. Nu sunt nici acum “Wonder Woman”, dar am prins glas.

  Am observat ca incinti cu povestile tale frumoase si “bibilite”, nu numai pe cei care comenteaza pe acest blog, dar si pe cei rezidenti pe bloguri vecine. M-a impresionat placut si faptul ca sunt citite si comentariile celor de la polul opus, acesta fiind un semn ca sunt apreciate. Eu, spre exemplu, skip pe cele care nu mi se potrivesc, cum sunt cele cu fantome imbracate model “The Emperor has no clothes”.

  🙂

 10. simfo says:

  Cat frumos iubesti Omule!..:)

 11. @Odille- Cartea de Imobil a blogului a fost cam goală. Tu ocupai mai multe apartamente, am sunat la fiecare şi mă lătra căţelul. Acum, că eşti cu întreţinerea frumuseţii la zi, eu, în calitate de administrator, îţi urez din partea tuturor locatarilor, bine ai venit şi pe la noi. Un algocalmin, un Nurofen, un Tylenol, ceva?
  Credeam că ai plecat de la polul opus şi nu ai net pe drum.

 12. @Simfo- nu am resurse pentru tot frumosul, dar cât mi-a fost dat, îl ţin în căuşul palmei.

 13. Web-site-ul Tango este făcut pulbere. Serverul pufăie ca şi cum i-a intrat un şoricel în ventilatorul sursei. La un asemenea trafic, este păcat să nu ai un back-up server, mai ales în weekend.

 14. Odille says:

  ODLM, multumesc pt primire si eu v-am simtit lipsa. Nu am putut nici macar sa citesc.
  Te rog sa ma crezi ca am colectie de goodies (Ibuprofen & Co), insa nu prea mi-au ajutat.

  Un studiu interesant: Ieri, am auzit la radio despre un studiu canadian, in care Bucurestiul s-a plasat pe primul loc ca “the cheapest city to live in”. Specificau ca s-a luat in consideratie venitul mediu.
  Nu voi mai crede in niciun fel de studiu de acum incolo. 🙂

 15. @Odille- stai aşa că nu înţeleg! Venitul mediu al nostru sau al vostru?

 16. CristinaC says:

  Odille si eu am “citit” vestea si nu mi s-a parut “accurate”. As fi vrut sa stiu ce principii au luat in consideratie. Ca Oslo e cel mai scump oras sunt foarte de acord cu ei caci am simtit pe pielea si buzunarul meu.

 17. CristinaC says:

  Omule sa aveti o vacanta de vis plina de soare!

 18. @CristinaC- mulţumim. Eu o să ţin aproape de voi.

 19. Odille says:

  Sorry, iau niste medicamente dupa care picotesc doua ore.

  ODLM, in studiu era vorba despre venitul mediu din Romania.
  Cristina C ma bucur ca ai auzit despre acest studiu, altfel credeam ca am visat.

  ODLM, vacanta frumoasa! Poate ne trimiti si noua un pic de mare?

 20. @Odille- să înţeleg că un român cu venitul său mediu, trăieşte mai mult şi mai bine în Bucureşti decât un canadian cu venitul său mediu, la Toronto?
  Cred că-i vorba de venitul mediu al românilor hoţi. Mulţumesc pentru vacanţă, frumoaso!

 21. Odille says:

  ODLM, se parea ca bucurestenii sunt cei mai fericiti paminteni. 🙂

 22. tania says:

  Omule, esti un etern indragostit!
  Cand esti pe strada, plutesti?
  Cand scrii, ai exponatul in aripi, in gand sau peste tot, din inima?
  De fapt, iubesti Ilinca si cand respiri?
  Daca da, esti rezultatul iubirii perfecte? Sau: esti proba indubitabila a existentei ei?

 23. @Tania- ti-am cam dus lipsa. Ce faci? Inveti noi lucruri despre lume?

 24. Odille says:

  ODLM, cum a fost prima zi de vacanta? Enjoy! 🙂

  Mie imi este draga iubirea cu aripi de ingeri, care te pot ridica la inaltimi unde numai visele ajung si care te aduc lin, intotdeauna linga persoana iubita.

  O Duminica frumoasa cu Anna Netrebko

  http://www.youtube.com/watch?v=7tUq8Q_b8Lg&feature=PlayList&p=25F0FED9447A88.

 25. @Odille-cand ma intorc, am sa va povestesc.Absolut superb!

 26. Jorjette says:

  În general este foarte ciudat să faci urări doar de complezenţă, pentru că aşa ai fost învăţat. Mi se întâmpla când eram mai mică chiar să-mi stea cuvintele în gât şi să nu ştiu ce să spun, pentru că erau nişte replici automatizate, acum dacă nu simt, prefer să mă abţin.
  Jorjette´s last blog post ..Odorizantele “naturale” din magazine sunt periculoase

 27. Oachi says:

  ODLM, noi de povesti(le tale )inca nu ne-am saturat,asa ca te asteptam cuminti sa ne povestesti superbitatea absoluta !
  (Dar oare putem spera si la niste poze 🙂 ?)
  In rest, va doresc zile lenevoase si nopti efervescente !
  Oachi´s last blog post ..SORA MEA

 28. CristinaC says:

  Oachi eu iti multumesc de urare ca am mare nevoie de zile lenevoase…

 29. Thomas Man says:

  E à propos de mica disputa despre WND (West Nile de Dambovita). N-as vrea s-o tulbur pe Simona cu o polemica nepotrivita.
  Mersi pt adapostire :
  http://kiseleff.ro/2010/09/24/iarta-ma-mircea-badea/

 30. Thomas Man says:

  Cum esti open mind, îti propun o secventa de “arta noua conceptuala”. 7 minute de delir cu aplauze la sfarsit :
  http://www.youtube.com/verify_age?next_url=http%3A//www.youtube.com/watch%3Fv%3DI9lmvX00TLY%26feature%3Dplayer_embedded

 31. @Thomas- Cum a putut strânge atâţia ciudaţi la un loc? Minţi torsionate stoarse definitiv de lucrurile lumeşti!

 32. @Jorjette- Totuşi, nu-ţi intră cineva în casă, te abţii să-i spui ceva şi-i faci un semn cu mâna care vrea să însemne “stai jos şi treci direct la subiect că n-am timp de predicat!” Un “bună ziua” tot merită, chiar dacă-i cititorul de contor.

 33. Jorjette says:

  Cred că ai înţeles greşit ceva, nu ştiu ce nici nu contează. Mă refeream la acele urări standard care acum sunt din ce în ce mai frecvente (sms urile copiate de pe google cu la multi ani, de craciun si alte ocazii, lipsite de căldura sufletului nostru, lipsite de dragoste, lipside de orice). Mie imi place să vorbesc cu oamenii, si nu îi iau aşa direct, dar dacă am ceva să le transmit o fac.
  Apropo, să ştii că am primit sugestiile de la tine.
  Urările vin din inimă, nu le fac pentru că trebuie, asta era ideea.
  Jorjette´s last blog post ..Jorjettecocc este Dofollow- plus câteva chestii noi

 34. Odille says:

  Bine v-am gasit!
  Jorjette, eu ma bucur de toate urarile pt ca ma gindesc ca cineva s-a gindit la mine si din timpul lui si-a rupt citeva minute, numai pt mine.
  🙂

 35. Odille says:

  @ODLM, nu te voi intreba cum a fost vacanta pt ca probabil ca nu stapinesti inca metoda incretirii nasucului pt rezolvarea unui backlog de lucrari.
  Sper ca a fost frumoasa. 🙂

 36. @Jorjette- Bine, am înţeles. Urări standard versus urări din inimă.
  Pe blogul tău, rubrica “Spune părerea ta” , căsuţa “Trimite” nu este activă şi deci comentariile sunt netransmisibile. Roagă-l pe Bogdan să remedieze bug-ul. Este o eroare de programare.

 37. Bine v-am găsit sănătoşi şi cu poftă!
  Mă scutur de câteva trebi şi voi posta din nou.

 38. Jorjette says:

  Dar funcţioneaza, am primit comentariul tău din acea căsuţă!!! Pare că nu funcţioneză…
  Jorjette´s last blog post ..Apartament 2 camere de închiriat – Iaşi

 39. @Jorjette- În mod normal, odată înregistrat cu toate datele la rubrica “Comments” de pe blogul cuiva, rămân datele completate, sau, în cel mai rău caz, doar scrii prima literă şi se completează automat restul.Comentariul tău dispare pentru câteva secunde şi îţi apare un mesaj că după moderare de către proprietarul blogului, comentariul tău va fi afişat, sau, dacă ai setat altfel din dashboard, primul comentariu trebuie aprobat, apoi, automat, următoarele apar imediat. La tine, nu apare niciun astfel de semnal şi un comentator este derutat, ca şi mine, de altfel. Sunt chestiuni tehnice care trebuie bifate sau debifate din dashboardul blogului.

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: