search
top


Leapşa pe ouate

Uite o leapşă care mă pune pe gânduri!

Am primit leapşa de la Lotusul:    http://lotusul.blogspot.com/2011/01/prima-leapsa.html

Dacă vi s-ar propune să vă scrieţi biografia, cărui scriitor i-aţi încredinţa sarcina aceasta?

Nu-l văd eu pe ăla care să-mi propună aşa ceva! Poate şefu’ ca să afle ce fac în lipsa lui. Dacă totuşi insistă, atunci, pentru început, aş încerca s-o plăsmuiesc în autobiografie şi s-o dau curcilor s-o citească. Dacă râd până şi ele, abia atunci m-aş gândi să-i rog pe Creangă şi Eminescu.

Care sunt motivele pentru care i-aţi încredinţa lui sarcina aceasta?

Atâtea drăciuri am pus eu pe picioare în avalanşa de evenimente ce s-au succedat- dar şi încălecat- în epoci de veselă amintire încât, Nică Apetrei, cât ar fi fost el de năzdrăvan şi tot s-ar fi dat după cireş de ruşine. A, Eminescu! Aş vrea să-mi descrie melancolia, serile de gânduri, prima privire a ei, sărutul care mi-a învârtit Pământul mai repede decât puteam sta eu neclintit, mângâierea ruptă din inimă şi prinsă-n atele drept a nu se frânge nicicând. Nimic în versuri! Totul în proză, ca să nu-l ferece între pereţii strâmţi ocârmuirea rimelor. Ah, şi s-o citească Sadoveanu la radioul cu lămpi.

Este sfârşitul lumii. Ce carte aţi pune în capsula cosmică pentru a păstra o «urmă» a umanităţii?

Aş îngrămădi într-un sipet, după ce l-aş goli de comori sclipicioase şi inutile, toată colecţia de cărţi scrisă până în anul de graţie 5 miliarde, când sorele îşi va fi consumat tot heliul. Mă îndoiesc că klingonienii nu au un DVD player ca să asculte sau să citească aceste cărţi. L-aş lua deoparte pe pilot şi i-aş spune: ” Ai grijă, pune sipetul ăsta într-un colţ  mai ferit! Aici se află ceea ce are omenirea mai de preţ înafară de cel care-ţi vorbeşte!” El ar râde de mine în timp ce face plinul cu hidrogen lichid pentru o curăţire eficientă , aerosoli pentru klingonienii astmatici, parfum de iasomie pentru o dâră cosmică din ceea ce a însemnat odată Pământul. “Du-te cu Dumnezeu, i-aş zice, şi stai pe sipet ca să nu-l afecteze lipsa masei şi s-o ia brambura pe coridoare!” Ce contează că mă dau mare, el mi-ar păstra măcar mie o amintire frumoasă dacă omenirea asta tot se duce pe râpă!

Cum arată pentru dvs. pauza ideală pentru a citi o carte?

Pentru “dvs” momentul propice pentru a citi o carte este noaptea, cu televizorul stins, cu un pernoi de tăblia patului, lângă o veioză cu şnur de care să-mi atârn eu degetele şi să nu-l slăbesc decât atunci când dau pagina. Când mâna se încarcă cu plumbul somnului şi-i dictează şnurului stingerea, cu ultimile zvâcniri din ziua ce tocmai a trecut, aş ruga-o şi pe ea să stingă lumina şi să pună semn la carte după care, i-aş mulţumi c-o sărutare pentru că ea atât aşteaptă!

Dacă aţi avea puterea de a «şterge» un personaj de roman, care ar fi acesta?

Nu sunt personaje de roman. Sunt pentru filme documentare “Discovery”. Attila, Stalin, Marx, Lenin, Hitler

Care sunt motivele pentru care aţi scoate acest personaj?

Attila pentru că s-a oprit prea aproape de noi, Stalin pentru că s-a atins de os domnesc, Marx pentru că i-a vârât idei cretine lui Lenin de i s-a prăbuşit statuia din Piaţa Scânteii, Hitler pentru că s-a născut când putea sta foarte bine acolo.

Câţi kilometri aţi merge pentru a găsi o carte?

Are ceva dacă măsor în leghe? 20.000!

Dacă ar fi posibil să vă întoarceţi în trecut, ce scriitor aţi vrea să întâlniţi?

Pe ăla care a făcut grafitti pe gardul meu.

Care ar fi primele cuvinte pe care i le-aţi adresa (în afară de «Bună ziua»)?

-Bă berbecule, tu să nu mă iei pe mine cu “nu eu nene” că-ţi cunosc talentul! Hai în casă să bei un suc! Las’ că iese cu feleşteocul cu vinarom…

Descrieţi biblioteca visurilor voastre.

N-am visat niciodată biblioteci. Ce semnifică asta?

Într-o bibliotecă publică, aş vrea să trosnesc rigla de masă şi apoi să postez clipul pe YouTube. În fond, sunt mulţi cretini acolo pe YouTube. Mai contează unul?
20 Responsesto “Leapşa pe ouate”

 1. nina dumitru says:

  omule, te citesc cam paste tot , dar nu stiu , nu te stiam asa…
  nina dumitru´s last blog post ..Leapsa literara

 2. indiscreta says:

  Am primit si eu leapsa asta, dar cum crap de lene in ultima perioada, am facut pe nesimtita si s-a asezat deja praful de doua degete pe ea.
  Da’ dvs. domnule, ati spus mai tot ce voiam sa spun eu. Asa ca de ce sa mai depun eu efort in plus?!
  Mai bine imi pastrez energia pentru ceva nobil ca-n imagine! Desi, daca ma gandesc un pic, mi-ar trebui chiar trei ca sa-mi ajung din urma colegii de generatie:))
  Dar eu niciodata nu sunt invidioasa pe bunurile altora:D
  indiscreta´s last blog post ..Pateu de soia cu garnitura de lingura de lemn

 3. lotusul says:

  ODLM, te-ai descurcat grozav 🙂
  lotusul´s last blog post ..Prima leapsa

 4. Anca says:

  …sub mări?
  Anca´s last blog post ..Peter Murphy – O voce superbă

 5. Da Anca, 20.000 de leghe sub mări. Este cartea care mi-a învolburat copilăria.

 6. @Lotusul- Uite cine vorbeşte! Şi tu te-ai descurcat grozav.

 7. @Indiscreta- ai prea mult talent acumulat în ani încât să te doboare lenea să nu răspunzi la întrebările lepşei de faţă.
  “Ceva-ul” ăla nobil din imagine se cresc greu când sunt deodată.

 8. Ana says:

  ODLM, eu as incredinta biografia ta femeilor si barbatilor care au trecut prin online-ul tau. Apoi i-as da manuscrisul Ilincai, sa taie ce nu e adevarat. Daca ar taia tot, te-as gasi si ti-as spune ca nici macar nu conteaza adevarul “adevarat”, odgoanele cu care ne-ai tras aici sunt de matase si se dezleaga de catre cei legati, numai ca ei vor sa fie tinuti cat mai strans, din motive de pofta de vorba, sete de cuvant si pasiune pentru desert, care e mereu dulce 🙂

 9. Odille says:

  Buna Dimineata Dragilor, la prinz la voi! 🙂

  Am citit si imi dau seama ca nu sunt in stare sa-l completez.
  Mi-ar fi imposibil sa cred ca ar putea cineva sa descrie sentimentele si trairile mele, prima mea iubire. Eu, nu as fi capabila sa i le povestesc cuiva. Numai sufletul meu mi le povesteste mie, din nou si din nou si din nou…… si-l ascult ca si cum nu le-am auzit niciodata.

  Apoi, de ce as vrea sa-mi iau inima si sa o etalez intr-o vitrina? Multe lucruri sunt atit de gingase incit vor ramine pt totdeauna, secretul sufletelor celor doi, nespuse altora.

  Ce carte as dori sa citesc? Fiecare carte frumoasa pe care o citesc, o traiesc. Sufar , ma bucur, sunt incintata de splendoarea unui cuvint, sau a unei fraze. Sufar din nou cind o termin. Iubesc multe carti, pentru mine au insemnat trairi si mi s-ar parea o tradare sa aleg pe una in detrimentul alteia.

  Un alt motiv pt care nu as putea sa-l completez ar fi si faptul ca nu contine o atentionare, precum ca “minoritatile vizibile” sunt favorizate, asa cum scrie pe orice formular, in tara mea de adoptie! 🙂 🙂

 10. carmen says:

  Interesante intrebari dar si mai inspirate raspunsuri. Mi-au facut seara vesela mai ales ca a trebuit azi sa fac o vizita la stomatologie de unde am iesit cam sifonata si cam posomorata. Acum zambetul a revenit cu ajutorul tau.
  Tutuor o seara minunata.

 11. @Ana-Bell- Ilinca nu taie nimic. Ştie că totu-i adevărat, petrecut în mintea mea. Nu-i dau voie nici măcar maioneza s-o taie. O fac eu, pentru că voi văd că n-o faceţi!

 12. @Odille- ai şi tu dreptate în unele privinţe. Formularul nu este obligatoriu. Dacă vrei, spune-mi mie câte ceva şi am să-ţi scriu amintiri numai pentru tine, ca să le citeşti când umbli la cutia cu fotografii.

 13. @Carmen- poate zâmbetul l-am iscat, dar îmi pare rău că durerea persistă.

 14. Odille says:

  Imi pare rau ca sunt cu voi asa de putin.
  Marina, Cristina C, nu veniti un pic la joaca? 🙂

  ODLM, vad ca esti jucaus si pus pe giumbuslucuri ca pisicile care se joaca cu canafiorii. 🙂 M-au amuzat raspunsurile tale.

  Frumoase amintiri trebuie sa ai draga ODLM, daca i-ai ales pe Eminescu si Sadoveanu sa ti le retraiasca. Nu cred ca ai fi indraznit sa-i deranjezi pt un foc de paie.

  Ma bucur pt tine. 🙂

 15. Odille says:

  Acest joc mi-a adus aminte de o intrebare clasica in conversatiile cu canadieni si americani. Nu veti auzi niciodata imigranti care sa puna aceasta intrebare. 🙂

  Imediat dupa 1989, cind eu treceam printr-o stare de euforie, de vise si sperante, crezind ca ma voi putea reintoarce in Romania, la o masa, mi-a fost pusa si mie aceasta intrebare: “Daca ai putea sa ai dinner cu oricine din lume , care ar fi persoana aleasa de tine?”.
  Mi s-a parut si un pic caraghioasa, si am fost si derutata. La un dinner conform regulilor de bune maniere nu poti sa vorbesti decit despre sailing, gradinarit, vacante, sau viata la cottage. Ori eu aveam milioane de intrebari. Asa ca am ezitat. Domnul de linga mine m-a intrebat daca nu as vrea sa am dinner cu papa.
  M-am gindit rapid si mi-am dat seama ca desi aveam o admiratie extraordinara pt papa si pt contributia lui la caderea comunismului, eu as fi vrut sa ma intilnesc la o cafea cu Gorbachev. Pt mine a fost un miracol ca un presedinte rus sa accepte sa renunte la controlul asupra unor state satelite, cind in toata istoria ei, Rusia a dus o politica expansionista.
  As fi vrut sa inteleg cum a gindit Gorbachev, ca urmare i-am raspuns ca as fi optat pt o cafea cu Gorbachev.
  Numai ca domnul fiind si catolic, s-a simtit un pic ofensat. Restul serii a fost cortina de fier. 🙂

 16. Odille says:

  @ODLM, pe blogul dailycotcodac, o postare despre Simona Catrina:

  “Recomandări de seară: Simona Catrina despre adulterul civilizat”

  http://www.dailycotcodac.ro/2011/01/recomandari-de-seara-simona-catrina-despre-adulterul-civilizat/#more-11000

 17. @Odille- mă bucur că este popularizată Simona. Merită cu prisosinţă!

 18. ulicica says:

  De ce aveam eu impresia ca ai gard viu, americanesc, verde si jucaus cu privirea vecinilor?
  ulicica´s last blog post ..Leapsa

 19. @Uli- să ştii că-i tare viu. Îmi cântă cântece de dor şi-l tund de doua ori pe an când îi cresc cosiţele.

 20. ulicica says:

  Daca nu-s cantece de jale, e bine atunci 🙂 Gazon, gard viu, tare ma tem ca-i frumos pe la tine pe-acasa. Regatul Ilincai e o oaza de verdeata cu accente de tehnologie avansata.
  ulicica´s last blog post ..Leapsa

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: