Feb 9, 2011
Teleenciclopedia
Ani de zile am ascultat saptamanal genericul muzical al acestei emisiuni (candva singura ce putea fi urmarita !) si nu stiam cui apartinea. La sfarsitul mesajului este o adresa. Introduceti-o in calculator si ascultati integral lucrarea muzicala din care face parte. Merita ! Din pacate nu este inclusa in programul concertelor, desi ar merita. Este accesibila si celor mai putin obisnuiti cu muzica simfonica si ascultand astfel de bucati muzicale, poate, cine stie, vor dori sa asculte si asemenea muzica ….
Nestiuta poveste a melodiei de la ”Teleenciclopedia”
|
Există o listă a cîtorva melodii pe care nu este, subliniem, nu este român care să nu le cunoască, să nu le fi auzit de nenumărate ori în viață. Unele dintre aceste melodii, însă, ascund povești mai mult decît spectaculoase, care sunt, pînă azi, neștiute de către publicul larg. Azi, vă vom dezvălui, probabil în premieră, una dintre ele: povestea melodiei de generic de la ”Teleenciclopedia”.
Pe lista celor mai cunoscute melodii autohtone se află, evident, imnul de stat, cel actual, ”Deșteaptă-te, române” sau cel anterior, ”Tricolorul”, pe care românii din ultima jumătate de secol le-au auzit de atîtea ori difuzate la radio sau TV. Punctează, însă, foarte bine la capitolul notorietate melodiile care au constituit genericele muzicale ale unor emisiuni de mare succes, difuzate perioade foarte lungi de timp, e vorba de Telecinemateca și Teleenciclopedia. Muzica Telecinematecii, filmul de miercuri seara al românilor, în comunism, îi aparținea marelui Charlie Chaplin, din coloana sonoră a filmului ”Contesa din Hong Kong ” și se numea ”This is my song”. În ceea ce privește Teleenciclopedia, însă, aici lucrurile sunt nițel mai complicate. Numărul românilor care au avut ocazia să asculte această piesă superbă în forma ei completă, de cca.7 minute durată, este extrem de redus, iar pe seama ei circulă veritabile legende, destul de paralele cu realitatea. Se înșeală chiar și Wikipedia.
Se știe că melodia a fost compusă în anii 50 de Nicolae Kirculescu (1903-1985), talentat autor de muzică de teatru și film, de romanțe, de operete șamd. Din nefericire, deși e una dintre cele mai frumoase piese compuse vreodată de un român, piesa nu a beneficiat decît de o singură editare pe disc de vinil, înainte de 1989, și apoi pe CD, în anii 90. De ani de zile, internauții se chestionează între ei în legătură cu posibilitatea de a-și procura înregistrarea în cauză, dar puțini sunt fericiții care o dețin. În plus, nici măcar numele corect al melodiei nu e deplin cunoscut, asta pentru că ea se cheamă ”Moment muzical”, dar, dintr-o eroare umană, pe discul Electrecord a fost trecută drept ”Patru studii de concert pentru pian”, o cu totul altă lucrare, ceea ce produce pînă azi confuzie între melomani. Se mai spune că melodia, în forma prezentă pe genericul Teleenciclopediei a fost înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, pe atunci student, împreună cu orchestra Radio, condusă de Iosif Conta. În același an a fost lansată și ”Teleenciclopedia” la TVR, devenită azi cea mai longevivă emisiune din istoria României.
Numai că lucrurile au stat altfel, în realitate. O dezvăluie, pentru Inpolitics, însuși maestrul Dan Grigore: ”Genericul Teleenciclopediei a fost creat, inițial, în 1965, după o înregistrare realizată chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian. Numai că la montaj, cînd s-a operat scurtarea înregistrării pentru a se suprapune cu genericul emisiunii, s-a tăiat defectuos, astfel că a rezultat o bucată din care lipsea o pătrime și zgîria auzul. La vremea respectivă nici măcar nu auzisem de Kirculescu, dar melodia lui mutilată o auzeam în fiecare săptămînă. După mai bine de un deceniu, nu am mai rezistat și i-am semnalat acest neajuns realizatoarei Luminița Constantinescu, de la Televiziune, dar a apărut o altă problemă: montajul nu putea fi refăcut, pentru că înregistrarea originală se pierduse. Luminița mi-a propus atunci să facem o nouă înregistrare a melodiei, cu mine la pian. Am acceptat să fac asta, și chiar pe gratis, pentru că soția marelui compozitor îmi spusese că nu au de unde să mă plătească. Am făcut înregistrarea la sfîrșitul anilor 80, cu Iosif Conta la pupitru și din ea s-a realizat noul generic al emisiunii. Ulterior, melodia a fost editată pe un disc Electrecord și apoi pe CD, fără ca eu să primesc vreun ban. De altfel, a fost prima și ultima dată cînd am interpretat acea bucată muzicală superbă, în viața mea. După revoluție, cei de la TVR au făcut o manevră, dacă putem spune astfel, aplicînd un soi de blurare electronică a melodiei de la Teleenciclopedia, pentru a crea impresia că e o altă înregistrare, probabil pentru a evita plata drepturilor de autor, în condițiile noii legislații a copyrightului. Nu m-au păcălit, era imposibil să nu îmi recunosc propria interpretare, dar nu am mai avut cînd să ridic problema drepturilor de autor pentru că, ulterior, au decis să înlocuiască înregistrarea cu totul, preferînd o interpretare (Petre Mărgineanu n.n.) pe bază de instrumente electronice”. Dan Grigore crede că e păcat că această bucată deosebită nu a fost mai bine promovată, iar românii nu o cunosc decît parțial, prin fragmentul difuzat săptămînal la TVR. În schimb, s-au gîndit să o ”valorifice” lăutarii rromi, existînd o înregistrare caricaturală realizată acum cîțiva ani de un taraf celebru. Mai jos, puteți asculta superba melodie cu ajutorul site-ului Trilulilu, unul dintre puținele care o pot oferi, spre delectare, publicului larg:
http://www.trilulilu.ro/skadi/8490e24c9dba90
Sau pe youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=WhVO_SR4bOM
Nicolae Kirculescu – Moment muzical, melodia genericului emisiunii Teleenciclopedia.
Inregistrarea din 1965, realizata la cererea TVR pentru genericul emisiunii Teleenciclopedia. Orchestra Radiodifuziunii Române, condusa de Iosif Conta, cu Dan Grigore la pian (pe atunci student)
mersic frumos, n-ai idee de cate ori m-am intrebat cui apartine, cum suna intreaga bucata…
simf´s last blog post ..Schimb confort urban pe libertate rurală 95 Inventar
@ODLM, iti multumesc ca ne-ai oferit aceasta postare frumoasa si interesanta.
Va doresc o vacanta frumoasa si sa veniti inapoi relaxati si voiosi.
🙂
@ODLM, apreciez mult grija ta ca noi sa ne simtim bine si in siguranta pe blogul tau.
Pentru mine atmosfera blogului este extrem de importanta.
Am citit pe dailycotcodac, cu putin timp in urma, un schimb de comentarii care mi-a placut. Citiva comentatori permanenti intrebau ce s-a intimplat cu “Toader”, iar raspunsul unuia dintre proprietarii blogului a fost ca “Toader” a fost eliminat pt ca spunea “prostii” si ei doresc sa asigure un bun mers si o placuta atmosfera.
Va doresc tuturor o zi frumoasa, intr-o atmosfera placuta.
ODLM, drum bun!
Dragilor,
Pe unde sunteti, va faceti bagajele? 🙂
Noi nu plecam in vacanta, numai ODLM, pe noi ne lasa acasa! 🙂
Poate odata si odata, vom merge intr-un weekend, in grup ? Daca vom fi cuminti si vom comenta frumos. 🙂
Oricum daca ODLM ar fi mers tot la Sinaia, la Hotel Regal, nu mai au pt 10 februarie, decit 4 apartamente libere. M-am interesat. 🙂
ODLM, multumesc frumos, chiar nu stiam toate aceste lucruri.
Odille, eu mi-am sters mucegaiul de pe pereti si doar in vis plec in vacanta 🙂
lotusul´s last blog post ..Curajul de-a spune
Prezent!
Am ajuns is eu la Ana cea cu mere si Omul cu cuvinte frumoase si melodii cu amintiri.
Omule… tu pleci in business trip?
In ce tara? Vrem si noi… sa plecam undeva, mai ales eu as vrea la mare la soare…
Lotusul, eu te vad pe o veranda admirind ciresii infloriti, asa cum ai spus tu pe blog.
Ce putere are gindul! Suntem liberi sa plecam in orice vacanta dorim si cind dorim.
Cristina C si Lotusul, in clipa in care am citit mesajul lui ODLM, cu plecarea, nu am stiut daca sa plec cu gindul in orasul meu favorit, sau sa visez un sezlong la malul marii, la umbra palmierilor. 🙂
@Odille şi Lotusul- tare-mi place că sunteţi cu amintirile aproape de Teleenciclopedia. Melodia asta mă răscoleşte deşi orânduirea din jur îmi era potrivnică.
Să vă găsesc cu bine!
@CristinaC- da, este un business de plăcere în Elveţia şi Franţa că tot ne sunt ele prietene şi vecine între ele…
ODLM, eu cind amintirile navalesc, asa cum face aceasta melodie, intii vreau sa ma ascund, apoi imi fac curaj si sufletul se lasa rascolit.
Sa veniti cu bine!
ODLM, daca cumva ajungeti la Paris, te rog, daca poti, sa te uiti la tot ce este frumos si pt mine. Si daca ai timp sa te uiti la rochite in vitrine ar fi si mai bine.
Si la prajituri facute cu unt.
Multumesc! 🙂
Julius de la dailycotcodac va fi in seara aceasta la Antena 2, la ora 23.30. A fost si pe 7 Februarie.
Este o zarva pe blog, parca ar fi un stol imens de vrabii jucase. 🙂
Sunt deliciosi.
@Odille- ajung numai la Paris, din toată Franţa aia. Am să mă uit la rochiţe cu unt
@ODLM, OF, Paris! Voi iesi un pic de pe blog sa-mi regrupez gindurile.
Ce oras drag tuturor! Minunat!
Multumesc pt rochitele cu unt. Poate vezi si bleu. Rochite, nu unt. 🙂
Si dupa ce te uiti la rochitele in care unii nu incap dupa ce manaca prajituri cu unt, tragi o fuga la ski in Elvetia. Sa stii ca la Zurich exista o strada cu vitrine si rochte superbe… si preturile sunt la fel de mari ca si bucuria ta cand le vezi: Bahnhofstrasse.Enjoy!
Superba melodia, superbe si imaginile!
Multumesc! O secventa muzicala deosebita, de care se leaga inconfundabil si vocea lui Pittis sau a Luciei Muresan, fara de care cred ca emisiunea n-ar fi avut atata succes…
Oachi´s last blog post ..MEDICAMENT – !
Drum bun, Odlm, sa iti priasca “evadarea” si sa nu-ti fuga ochii prea tare dupa zane-cadane :)… desi ca la noi n-ai sa gasesti, care sa stie sa lege-dezlege cu o fondanta …
Sa o ai ca Valentina tot pe Ilinca ta, de-a dreapta, sau de-a stanga, cum preferi 🙂 !
Odille, te rog sa nu mai pomenesti de dulciuri la ore din astea ! Nici n-ai zis tu bine “parjituri cu unt” ca am si fugit ghici unde ? M-a lipit direct de o dulceata de cirese amare, atat de buuunaa …Sa ma mustre constiinta nu alta !
Oachi´s last blog post ..MEDICAMENT – !
Oachi, aluzia la dulceata de cirese amare ma va trimite miine prin magazine rusesti, cu speranta de a gasi un borcan uitat pe raft. 🙂
Si nu ma va mustra constiinta niciun pic. 🙂
Noi nu avem aici cirese amare, sau eu nu am gasit.
Daca te hotarasti sa vii in Canada, sa nu uiti borcanele cu dulceata de cirese amare. 🙂
@oachi- şi iar şi iar mă bucur şi pentru tine că savurezi şi melodia şi cireşele, fie ele şi amare!
Franţuzoaicele sunt costelive, iar elveţiencele de abia se târăsc cu buzunarele pline cu arginţi. Tot mai bune sunt zânele-românele, care au de toatele cât să ne ducă pe noi. De năsucul nostru scump…
@CristinaC- am să sar peste Zurich acum. Stau numai în Geneva, după care, pffuii la Paris, dar nu se poate să nu dau peste rochiţe, iar dacă nu eu, atunci cine? Menţionez ca “cine” e cu mine.
Odille, o sa pun deoparte pentru tine un borcan cu dulceata de cirese negre de la mama, ca mama e neintrecuta si tare maiastra … ori vin eu, ori vii tu … cred ca mai degraba tu 🙂 !
Odlm, o sa vrem poze cu “cine” si rochite :)…
Pentru doamnele si domnisoarele care vor in vacanta, le ofer cateva imagini si muzici sa poata visa, cum ma visez si eu intr-un hamac de cateva zile-ce fac eu de cateva zile ?!? visez aiurea:
http://www.youtube.com/watch?v=ShbNBQaqBhg&feature=related
Oachi´s last blog post ..MEDICAMENT – !
Oachi, imaginile sunt de vis. Iti multumesc.
Am fost intr-o vacanta in Bahamas si ceea ce m-a fermecat a fost culoarea apei.
Dimineata nu ma puteam desprinde din balcon de atita frumusete. Diferite nuante de turcoaz amestecate cu nuante de albastru, pina la albastru inchis. Frumusetea ma coplesea.
Sigur ca la un moment dat m-am gindit ca mi-as fi dorit o rochie lunga in acest amestec de culori. Dar asta este o alta poveste. 🙂
Păi cu atâtea ape azurii care bat în geam, cu dulceaţe de cireaşe amare, cu Bahamasuri, muzici, eu nu mă mai culc pentru că peste o oră trebuie să mă scol la avion. Noapte bună dulcelor cireşe.
Superb!
Discuţia -dincolo- a plecat de la o compoziţie de-a mea. Nu mă aşteptam să ajung la povestea de faţă. 🙂
Mulţumesc. E un final perfect, după Vltava lui Smetana şi Titan-ul lui Mahler. Încercările mele care doar cochetează cu muzica clasică sunt mult prea insipide.
Nu că încercările din celălalt gen în care mă mai joc ar fi altfel…
Nu m-am indoit nicio clipa 🙂 de aceea ma strambam 😛
De cand am vazut ca-l cheama Nicolae am stiut ca e om de valoare 🙂
si de onoare 😛
@Doru- mă bucur de bucuria ta. Care-i compoziţia ta “de dincolo”?
@Alice- mai avem puţin şi vine şi Moş Nicolae cu daruri palpabile.
Asta e: http://www.youtube.com/watch?v=00aiHxAGJTE. Iar una dintre cele care cochetează cu muzica clasică ar fi asta: http://www.youtube.com/watch?v=07Zll5NqYvs
Mă rog, sunt variantele “hard”, adică ceea ce a ieşit la “prima mână”. Întotdeauna le păstrez, pentru a-mi urmări progresul, eventual pentru a reveni la ele în cazul în care mă împotmolesc, ţinând cont de faptul că nu sunt profesionist şi învăţ din mers. 🙂
Recomand însă a se asculta la căşti, cu volum moderat. Nu sunt trecute prin masa de mixaj, prin urmare nu se aude chiar cum ar trebui.
@Doru- Blue Splendor l-am văzut de la Simona. Este înălţător. Le sourire… este mişcător. Foarte frumoase piese. Felicitări pentru asemenea compoziţii. Mulţumesc pentru desfătarea sufletului.
Le-am ascultat şi prin boxe şi încă o dată prin căşti.
Sper ca nu e cu subinteles, MM . Pe mine una m-ai uimit. Cu adevarat.
@Calina- cine să fie cu subînţeles?
Eh… mulţumesc, Omuledelamunte! Eşti foarte amabil. E mult, foarte mult de muncă la ele (de acum încolo, pentru că munca de până acum a trecut, nu se mai pune). Dar dacă ţi-au plăcut, îţi promit că în curând îţi voi da aici un fragment dintr-o sonată proaspătă. Probabil sâmbătă ori duminică.
@Doru- aştept sâmbăta şi duminica 🙂
Doru… superb!
Mai vrem compozitii!
Felicitari!
Omuldelamunte şi Cristina, vă mulţumesc pentru încurajări. Deja am promis spre sfârşitul săptămânii un fragment. Până atunci v-o ofer pe asta -în cazul în care nu aţi gasit-o deja: http://www.youtube.com/watch?v=qLymdLVdZ4c. Dacă nu mă înşeală memoria, a fost prima piesă în care m-am jucat cu o orchestră simfonică. 🙂
A venit şi duminică, mă ţin de promisiune. Aici e scheletul partiturii de pian. Audibilă…
Trebuie doar să o trimit la o analiză serioasă, să nu care cumva să fi scăpat incpnştient ceva din ce am mai ascultat de-a lungul vieţii. Orice observaţie în acest sens e binevenită de oriunde ar veni ea.
http://www.youtube.com/watch?v=0WsYcSMkF8w
Hmmm… cred că nu trebuia să apară aşa, cu preview, ci doar link-ul…
@Doru- mulţumesc pentru piesa trimisă. Cred că s-ar potrivi foarte bine pentru un balet modern. Are şi părţi lente, odihnitoare, dar şi porţiuni dinamice de virtuozitate. Felicitări
@Doru- setările mele de pe platforma Word Press sunt de asemenea natură ca link-urile cu imagini să fie redate automat ca videoclip.
Wow! Balet??? E un nivel la care nici cu gândul nu gândesc! 😀
Mulţumesc pentru încurajări. 🙂