search
top


Cum să creşti un liliac

Cine poate, oase cară.

Verduşka este din Chişineu. Tatăl ei, un rus cu bumaga oficială, a fost luat prizonier de nevastă-sa, o româncă ochioasă, care vorbea ruseşte numai prin semne. In timpul Marii Revoluţii din Decembrie, un autocar plin cu turişti ruşi a poposit în Capitală şi, perfect conform planului, aveau şi kalaşnikoave în valize. Au coborât să admire frumuseţile patriei şi aşa s-a născut Verduşka.

Verduşka este vecina noastră, adică a mea. Bătrânul care o vizita foarte des am crezut că este Igor, tatăl ei, despre care-mi povestea că prizonieratul lui a durat câţiva ani, după care, românca şi-a găsit un român cu care să se înţeleagă şi la vorbe, nu numai bucătărie şi fuga-n pat. Bătrânul nu era Igor, era “Pisulică”, cel care-i cumpărase Verduşkăi viluţa cu pajişte. Mă pomenesc într-o zi cu Verduşka cu un braţ de arbuşti de liliac pe care-i primise de la un admirator:

– Veşineli dragâ, no iacâ c-am primit nişti pomi şi io n-am săpătoari di şeia cu coadâ şi nu ştiu a mi-i răspândi artistic ca la matăluţă în poiatâ.

– Verduşka, săpătoarea se numeşte cazma, eu nu am liliac în curte şi nici poiată, dar te ajut cu plăcere, mai ales că aşa, în costum de baie şi cu picioarele goale, nu poţi mânui hârleţul câtu-i Prutul.

– Apăi, vino dară şi mă ajutâ că ţi-oi da ci vrei matăluţă. Uiti, un pomişor ca aista, sâ-ţi miroasâ frumos şi sâ-ţi fugâ mintea la mini la primăvarâ.

Ilinca a înregistrat convorbirea şi a dat aprobator din cap, semn că era cu ochii pe mine din balcon. M-am înarmat până în dinţi cu mănuşi, hârleţ, îngrăşământ, iar pentru orice eventualitate, mi-am luat şi nişte ocheade mici şi fără vinovăţie evidentă.. În timp ce săpam, Verduşka turuia despre trecutele ei experienţe. I-a plăcut de Tibi pentru că avea  o huruialâ di motor di pasutdicai şi vara mergea fără coperiş, di n-aveau vremi ciorili sâ si slobozască di vitezâ şi băga dânsul. Di Ionel i-o plăcut pentru c-o suia pi târtâneţâ şi sâ duşiau la păduri sâ culegâ florişeli şi pentru că era mult norod pi acolo, chiar asta şi făşiau. Ionel avea şi lotcâ cu motor şi o duşia prin cotloane numai di el ştiuti undi nu era nici ţipenie di om şi aşa-şi scotea pârlela di la păduri, mânca-li-ar ciorili di florişeli şi di norod care si holba spri noi.

Era nostimă Verduşka, dar eu mă încleştasem foarte tare de coada hârleţului, iar ochii îmi erau numai după râme, pentru că dacă i-aş fi ridicat, aş fi atins cu genele costumul de baie al Verduşkăi, atât de aproape şedea ca să-mi ţină pomişorul drept. Noaptea am visat numai râme în costum de baie. Noooo, Verduşka n-ar fi avut nicio şansă, s-ar fi lovit de voinţa mea, mai ales cu Ilinca în balcon… S-a oferit să mă ajute şi la mine în curte , dar s-a răzgândit când a văzut că Ilinca a coborât din balcon în costum de baie, gata de sădit. Ispititoare ca întotdeauna, era cu un pahar de ţuică de Glasgow şi mi-a dat ea să beau ţinându-mi ţoiul până s-a dat peste cap, eu fiind murdar pe mâini, dar cu o necesitate stringentă de a-mi mai alunga din aburii vecinătăţii. M-a scos la tablă şi m-a luat peste picior:

-Haidi sâ-ţi dau şieva ci di la Vera n-o sâ pupi nişiodatâ!

Prost să fii să nu profiţi de atari circumstanţe! Am ieşit mai târziu să sădim pomişorii.

De câte ori apărea soarele, apărea şi Verduşka cu un pled întins pe gazon, în renumitul ei costum de baie şi cu căştile pe urechi. Asculta numai muzică drăcească după salturile pe care le făceau unele părţi componente. Vera zice că se pregăteşte de mare, iar Ilinca zice că aiurea, se pregăteşte de mine. Cum se brodeşte de mă apucă tunsul gazonului când îi ea întinsă la plajă, apăi nu ştiu! Mi-a făcut un semn să opresc un pic maşina şi să mă roage să-i tund şi ei bucăţica de pajişte. M-am uitat, Ilinca era în balcon, deci puteam să trec la acţiune. Am dat câteva ture în jurul Verduşkăi, care nu s-a sculat de pe pled, ceea ce în ochii unui cunoscător nu era tuns de gazon, ci dat de târcoale în toată regula. Am simţit un laser în ochi. Era semnul Ilicăi să opresc maşina şi să vin, te rog, până sus la ea. A vrut să-mi arate unde o rosese ieri un pantof şi că s-o ung c-o alifie că “au, ce ustură!”.

Degeaba şi-a scos Verduşka sutienul, liliacul a crescut şi mare şi des şi repede şi n-o mai văd. Am văzut-o însă pe Ilinca cum turna, în fiecare seară, câte o găleată de apă la rădăcină şi nu aveam explicaţie. Acum am…

 

40 Responsesto “Cum să creşti un liliac”

 1. oachi says:

  Nu știu di undi li mai scoțî, da` tari am mai râs ! Atâtia ispiti … ti cred cî noaptia numa râmi visăzi …..:) 🙂 🙂
  oachi´s last blog post ..O REVELATIE DE-A MEA …

 2. Odille says:

  @ODLM, delicios text, felicitari!

  Dupa cum vad Verduska deschide multe fronturi si ia cu asalt multe obiective. Parca, parca si tu te-ai preda, norocul este ca aveti balcon si ca Ilinca este vigilenta. 🙂

  Am o nedumerire, de unde stii ca Verduska nu poarta sutienel? Daca liliacul este asa de inalt inseamna ca cineva se straduieste sa vada “lumina” printre crengute. 🙂

  Sunt sigura ca daca va fi cazul, Ilinca va cobori cortina de fier. 🙂

  O Duminica frumoasa!

 3. @Oachi- eu nu scot nimică, Verduşka îi şia care sloboadi trenţâli di pi dânsa.

 4. @Odille- la nedumerirea ta îţi pot spune că de pe balcon. Acolo mi se înfăţişează răsăritul Verduşkăi şi parcă aud din dormitor pocnetul moşului şi babei sutienului. Ilinca a ascuns cheia de la balcon, dar de pe casă nu mă poate da jos cu nicio jordie.

 5. Odille says:

  🙂 @ODLM,
  “Cine poate, oase cară.”

  Catelusul a ramas numai cu “caratul”, ca de “ros”, poate numai in vis si numai sus pe casa! 🙂

 6. Alm says:

  Am citit odata si n-am putut comenta de lacrimi :)) Un pic de mila ODLM , fata de bietul suflet uscat de dorul vecinului . :))

  Vajnica femeie! cea care-si tine barbatul din scurt iar el e pe deplin convins ca sta singur in pripon de buna voie . ;))
  Nu da cu rosii , pastreaza-le ptr salata .

  Si daca tot veni vb , vis a vis de sublima Verduska , nu-i asa ca-i valabila vorba romaneasca care parafrazata ar spune ca partea feminina a latratoarelor pana nu iese la vedere in costum de baie , partea masculina n-o repereaza decat la nivel de naluca ?
  Am intrebat asa si eu , ca tot ploua afara si am amanat plimbarea .
  Alm´s last blog post ..Life in picture- Azi

 7. Odille says:

  Dragilor, va intilnesc mai tirziu. Sa va gasesc voiosi si vorbareti.

  🙂

 8. @Odille- Căţeluşului îi place sus pe casă, sus pe casă lângă horn. În ţara asta văduvită de plăceri, se mai găseşte câte un os de ros.

 9. @Alm- partea masculină a mea a reperat-o pe Verduşka când se dezbrăca în faţa oglinzii cu geamul deschis, deci, în costum de baie, era deja prea îmbrăcată pentru ceea ce memorasem eu.

 10. Odille says:

  @ODLM,

  “Alm- partea masculină a mea a reperat-o pe Verduşka când se dezbrăca în faţa oglinzii cu geamul deschis, deci, în costum de baie, era deja prea îmbrăcată pentru ceea ce memorasem eu.”

  Offf… ODLM! 🙂 Naivitatea barbatilor!
  Verduska te reperase pe tine si apoi a urmat dezbracarea in fata oglinzii. Dragut este ca tu ai crezut ca ai surprins-o! 🙂 🙂

  Cum crezi tu ca a cucerit pe Pisulica, Tibi, Ionel, etc? Cu skills! 🙂

 11. @Odille- Verduşka umbla dezgolită prin cerdac dinainte de a o repera eu. Să ştii că întâmplător mă aflam pe casă ca să recuperez pisica ei, când i s-a agăţat rochiţa de uşă şi mie mi-a căzut clanţa a uimire. Pe casă nu poţi fi naiv, altfel cazi în nas şi în ispită.

 12. oneway says:

  Tare mult mi-a mai inseninat dupa-amiaza scrierea ta. Chiar daca aici cerul a fost plin de nori ce s-au dezlantuit intr-o ploaie teribila, ca sa spuna ca toamna si-a intrat in drepturi si ca nu mai e cazul sa mai speram la prea multe raze de soare.
  Face tare bine Ilinca sa supravegheze zarea. Verduska “nu” e greu de stapanit, trebuie doar inteligenta de Ilinca si inaltimea unui balcon pentru a accepta sau refuza arbusti care infloresc si miros doar odata pe an, in rest, fac frunze care se ofilesc si cad…

 13. Odille says:

  @ODLM, i-as sugera Ilincai sa telefoneze la primarie si sa-i roage sa o imbrace pe Verduska. Te inteleg, dragul de tine, esti asa de rusinat incit te-ai refugiat sus de tot pe casa si nu vrei sa te mai dai jos. Poate cu pompierii? 🙂 🙂

 14. Odille says:

  Sau cu pompieritele. 🙂

 15. @Odille- pompieriţoaiele sunt nişte başoalde de m-ar da jos de pe casă cu horn cu tot.

 16. Dunia says:

  Totusi e riscant ca “bucatica ei de pajiste” sa fie umbrita de liliac, asa poate culege floricelele cu cinci petale si le poate folosi drept metoda de a-si indeplini dorintele, scuipandu-le de trei ori inainte de a le lipi de interiorul costumului de baie. Daca esti printre dorintele ei, ai sa ne povestesti cum sa tai un liliac.
  Dunia´s last blog post ..Draga prietene,

 17. @Dunia- care costum de baie? Acum are liliac şi aleargă goală pe pajişte ca-ntr-un tablou de Rubens. Nu tai lilacul că mă taie Ilinca de la porţie. Iarna, când îi cad frunzele şi rămâne cu nişte crăcane dezgolite, Verduşka dă blăniţa jos şi se spală cu zăpadă, da’ n-o prind decât după ce văd înregistrarea video. Ne e frică şi-i urmărim orice mişcare, mai ales eu.

 18. Alm says:

  ODLM, sa inteleg ca vilutele voastre sunt destul de invecinate , insa are dreptate >Odille , ori se uitase Verduska in oglinda desbracata si facea experimente fizice de reflectie a luminii , ori domnia ta vede cum se ramnifica radacinile de pir la 20 cm in pamant .
  Alm´s last blog post ..Jurnal de drum lung – partea adoua

 19. Alm says:

  Tare-i bine sa avem o sinceritate de barbat asa povestitor intre noi , abia ne putem explica diferite fenomene aparent intamplatoare la intersectia privirii unuia , cu diferite parti ansamblate bine , ale unor detinatoare nebasoldite .;) :))
  Alm´s last blog post ..Jurnal de drum lung – partea adoua

 20. Odille says:

  @ODLM, inteleg ca Verduska stringe toate frunzele de aur de la Pisulica @ Co si le depoziteaza la banca.
  Pentru noi Pisulici nu are nevoie de rochite, numai de costum natur. 🙂

 21. Dunia says:

  of …ce greu e de tine, dar las’ ca Judecata lui ODLM e sanatoasa si nu se transforma el asa usor in Big Brother
  Dunia´s last blog post ..Draga prietene,

 22. Odille says:

  Vorbind despre Pompierite, in Canada, s-au organizat citeva femei si au facut plingere, cum ca ele sunt discriminate, pt ca neputind sa treaca testele, nu pot sa obtina post de pompierite.
  Dupa cum am inteles trebuie sa ai o anumita inaltime, greutate si sa treci niste teste de efosrt fizic.
  S-a facut mare tam-tam, ca sunt discriminate, pina cind s-au trezit din letargie si canadienii si au declarat ca in caz de foc, ei vor sa fie siguri ca pompierul ii poate lua in brate si alerga cu ei pe scari, si nu vor sa fie tiriti si balanganiti pe scari de pompierite.
  Si s-a incheiat plingerea. 🙂

 23. @Alm- “viluţili noastri sunt lichiti şi hotaru iaca-l treşi cu chişioru. Nu-i şagă cî di ghini îi ghini, numa şi aburşi olecuţâ pârlezu’ şi dai di mine” îmi zice Vera când mă vede că mă uit în oglindă, ferească Domnul direct la ea!.

 24. @Odille- n-or fi toate frunzele de aur, mai sunt şi de platină cu diamănţele. Verduşka are nuri pentru toate modelele. În niciun caz nu-i fotogenică cu trei frunze de viţă şi-o privire ingenuă.

 25. @Dunia- judecata mea e sănătoasă, dar mai am şi alte părţi componente sănătoase care se bat cap în cap. Unul, nu ca mine, ar prefera să aibă judecata strâmbă şi atitudinea dreaptă, dar nu toţi sunt loiali unei idei măreţe…

 26. @Odille- mie mi-e indiferent. Eu pot să car o pompieriţă pe scări cu condiţia să mă lase să mi-o aleg. Dacă nu găsesc pe plac, îmi aduc eu găletuşă cu nisip, cască şi lopăţică şi-mi aleg una din mulţime. La noi, din 8 fete de pe trecerea de pietoni, 7 sunt frumoase de s-ar urca cu tine în maşină.

 27. Marilena says:

  Vrei sa-i transmiti, te rog, Ilincai toata simpatia mea?
  🙂

 28. @Marilena- mulţumesc. Peste simpatia transmisă de mine într-o doză zilnică, o voi adăuga şi pe a ta.

 29. Odille says:

  Dragilor, noi am sarbatorit astazi “Ziua Muncii” si ca urmare avem weekend lung. S-a racit, insa, brusc, de la vreo 28-30 de grade, astazi avem 15. Suntem ca niste cozonaci care au stat frumos in cuptor, dar inainte de a fi copti, buni si aromati, au fost scosi si asezati la frigider.
  Un pic ne-a pierit voiosia si mergind la o plimbare, am constatat cu mirare ca nu mai cinta nicio pasare.
  Sper sa fie numai o pacaleala si sa mai vina vara, macar un pic.

 30. Odille says:

  @ODLM, inteleg ca fetele se pot urca la tine in masina, in orice numar. Daca imi aduc aminte, tie iti este teama numai de iepurase? 🙂

 31. @Odille- o iepuraşă admite maşina mea, dar numai pe bancheta din spate, cu centura pusă, eu cu căştile pe urechi şi legat de volan, altfel le dau jos la prima.

 32. @Odille- noi suntem în “Zilele Nemuncii” pe care le sărbătorim în zilele lucrătoare. Este ora 22:45 şi avem, culmea, 22,45 grade. Mă uit pe termometru şi o văd pe Verduşka cum se dezbracă pentru a merge la club de fiţe. Eu am interdicţie la club de când au sărit toate nălucile pe mine pentru un lap dance. Eu sunt cam greu şi le-am cam rupt lap-ul…

 33. oachi says:

  ”….mie mi-e indiferent. Eu pot să car o pompieriţă pe scări cu condiţia să mă lase să mi-o aleg” :)) :)) :))
  De fapt, dacă ai avea emoticoane mai diverse, aici aș pune din ăla care se rostogolește de râs …
  Parcă te și vedeam cum vine pompierița să te salvezi și hop o iei in brațe și fugi cu ea pe scări … în sus, bineînțeles ….
  oachi´s last blog post ..O REVELATIE DE-A MEA …

 34. oachi says:

  Odille, si la mine e vara doar intre 11,00am si 17,00pm … in restul programului e toamna …deja padurile isi schimba culorile de la o zi la alta …
  oachi´s last blog post ..O REVELATIE DE-A MEA …

 35. oachi says:

  Odlm, poate ne povestești vreodata si cum ai rupt tu lap-ul fetelor la club, hm ?!?
  oachi´s last blog post ..O REVELATIE DE-A MEA …

 36. Odille says:

  @ODLM, ce iepurase periculoase aveti voi in Romania! Oare si marinarii se leaga de vapoare cind aud iepurasele, sau asta este o slabiciune numai a ta? 🙂

 37. Odille says:

  @Oachi, eu inca mai cred in vara. Se spune ca atunci cind crezi cu adevarat, se si indeplineste. Acum testez! 🙂

 38. @Oachi- vreau să-mi cruţ coloana, aşa că o iau în braţe, dar o debarasez de harnaşament şi de lopăţica aia grea de pompieriţă. O las nudă şi zic că am găsit-o la duş. E verosimil…
  Intră un pompier spărgând uşa de la o casă în flăcări şi dă peste o nimfă goală. “Eşti a treia femeie însărcinată pe care o salvez azi”. “Nu sunt însărcinată”-zice ea. “Nici eu nu te-am salvat încă”-zice el.
  Şi tot aşa se tocmesc până se stinge focul pompierului, al nimfei goale şi al casei.

 39. @Oachi- e simplu. Eu eram cam zbănţuit şi deodată s-a franjurat lap-ul la club…

 40. @Odille- n-aş putea spune că este o slăbiciune a mea să leg iepuraşele. Le las slobode şi el vin singure înapoi.

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: