search
top


Aviem di tăti

 

Orice pompă de adâncime trebuie atârnată şi strecurată biiinişor prin tubulatură, până ajunge la 2-3 m sub nivelul pânzei freatice. Atârnarea şi strecurarea biiiinişoare se fac cu o şufă din sârmă trefilată şi împletită precum cosiţele Ilenei Cosânzeana şi despletite cu ardoare de Făt Frumos. Ei, uite aşa un Făt Frumos şi subţire şi-a băgat coada în şufa mea, a despletit-o şi a rămas mofluz, cu un capăt liber în mână. Nu ştiu, n-am fost acolo, doar îmi imaginez ce s-a întâmplat şi am luat notă de  consecinţe. Norocul meu a fost că pompa este italiană, se odihneşte într-un dolce far niente pe fundul puţului pentru că a barbotat vârtos, dacă n-o mai barbota şi acum când vorbim. Peste 2000 de ani, când strămoşul meu o va descoperi şi o va întoarce pe toate părţile întrebându-se cum o astfel de unealtă din epoca inoxului poate pompa apă când pentru el este aşa de uşor să scoată apă din piatră seacă doar frecând uşor degetele şi concentrându-se intens asupra cuvântului “apă”, care nu ştiu cum se spune în chinezeşte. Radiază acum din mine bucuria gândului că povestea lui Făt Frumos din Puţ va dăinui peste două milenii şi ceva. Explicaţia despletirii timpurii, am uitat să spun, este faptul că pe colacul şufei era atârnat firav un bileţel pe care scria “Made in China”, ceea ce în traducere literară înseamnă “nu-l folosi la nimic, man!”

Este chinezească şi este de grădină şi curte. Denumirea ei comercială este mătură. Măi, pot afirma că e 48% bună. A chelit. Mai prezintă păr doar pe 52% din corp, restul a rămas un retevei pleşuv cu care dădeam după nuci. M-am retras din încercare deoarece nucile sunt atât de abile încât scapă printre peri.

Aspiratorul cordless pentru firimituri este o marcă cunoscută, dar dacă dezlipeşti la un colţ firma, apare terminaţia  “…hina” ceea ce mă duce cu gândul la obiditul muncitor chinez Liu-Ţiu-Tai. Aspiratorul se încarcă,iar Ilinca a făcut imprudenţa să-l îndrepte ameninţător spre câteva frimituri rămase între supă şi felul doi, care se mănâncă fără pâine, doar cu un pahar de vin roş şi o privire semnificativă ochi în ochi, când băieţii sunt la club. Complexul echipament a suflat cu toate forţele sale, împrăştiind firimiturile pe jos şi atrăgându-mi o privire dojenitoare spre neîndemânatica mea. A fost rândul neîndemânaticului de mine. Aceeaşi suflantă s-a declanşat. Ilinca se uita triumfătoare la ochii mei holbaţi. L-am desfăcut în piese. Firul roşu era lipit la borna albastră, iar firul maro la borna roşie făcând ca motoraşul electric să se învărtească invers, exact cum face Ilinca când o rog să nu mai spele vasele. Mi le lasă mie…

Miloasă cum o ştiţi, Ilinca mi-a făcut într-o zi o surpriză cu o trusă de scule cumpărată de la un tataie, care scârbit de traiul îndestulat de la ţară, venise la oraş ca să câştige din comerţul cu chinezării. M-a tentat ca în aceeaşi după-amiază, să încerc o şurubelniţă cap-cruce, roşie, cu coadă scurtă, pentru şuruburi necesare în locuri mai puţin accesibile. Greşeala mea a fost că am cumpărat şuruburi nemţeşti, încăpăţânate în a-şi menţine intact lăcaşul crestat în formă de cruce. Şurubelniţa din oţel-telemea s-a şfichiuit la primul şurub întâlnit, atât de pudică s-a dovedit a fi. Toată trusa s-a dovedit a fi din acelaşi oţel. Ilinca a lăsat privirea în jos. Ca să le dovedească totuşi utilitatea, mândria a inspirat-o să folosească cutia trusei pentru merceria cu moş şi babă, foarfece pentru tăiat tiparul şi, concomitent, faţa de masă cu răpirea din sălai, aţe curcubeice, ace de la cel pitic până la cel pentru cojocul meu. După o săptămână a aruncat-o pe şesatche pentru că nu putea s-o sufere, motivul oficial fiind ” nu se asortează cu nicio rochie de-a mea”.

De ziua mea, am primit de la Verdushka, adusă tocmai de la Tighina, un ceas de perete fabricat de acelaşi Liu-Ţiu-Tai. La setare, ascultă comenzile, îl pun în perete, dar nu-i prieşte niciun punct cardinal. Ora îi sare pe fusul Beijingului, anul îi sare înainte, are 13 luni şi rămâne constant pe sâmbătă. Singurul indiciu ca lumea este poziţia Pământului care se exprimă printr-o săgeată cu vârful în jos şi care clipeşte o dată pe zi. Îl ţin mai mult pentru valoarea lui sentimentală. L-am aninat în curte, în chioşcul în care-mi ţin şi pianul, iar de câte ori trece prin dreptul lui, Verdushka se uită la el ca la poarta nouă.

Tot Aghiuţă m-a împins ca să cumpăr o pereche de cizme de cauciuc. Când spăl aleea, sau maşina, sau un măr, apa sare pe picioarele mele sub formă lichidă şi rece. Intru în casă, scâncesc puţin mai tare ca s-o înduplec pe Ilinca să se intereseze care-i cauza. “Vai, vai, copil neastâmpărat, iar te-ai jucat la apă. Vină dară să-ţi schimb spiel-hosen-ul şi şoseţelele !” După aşa un tratament, chiar îmi pare rău că le-am cumpărat. Ca să intru în ele, a trebuit să caut numărul 48 chinezesc. Abia acasă am simţit mirosul lor. Este un amestec suav de creatinină, crinolină, aspacardină, petrol lampant şi bujori de mlaştină. Cu graţia pe care o ştiţi deja, Ilinca s-a înmănuşat cu cele de menaj, a pus masca de gripă aviară şi, prin pod, a urcat cu ele pe acoperiş, chiar lângă instalaţia solară pe care am vrea s-o cumpărăm. Zice că să nu le iau de acolo o lună, până le trece mirosul. Mi-a interzis accesul în pod şi a înghiţit cheia.

Caneaua din curte n-a mai văzut furtun de o lună, în aşteptarea cizmelor. Picură de-a surda şi mă stresează în intervalul când mă scol de pe pernă şi până ajung iarăşi acolo. Ghici din ce ţară provine picătura!

Am constatat că singurul lucru chinezesc în care mă pot încrede pe deplin, este dolarul american.

16 Responsesto “Aviem di tăti”

  1. simf says:

    picatura este made in china.
    simf´s last blog post ..Maşa şi duşmanul

  2. Stefana says:

    Noroc ca azi ploua. Se pare ca si in zilele urmatoare, asa ca obectele alea din cauciuc vor face cunostinta cu apa. Dar mirosul nu le va trece 😀

  3. @Simf- ai un strop de zâmbet şi din partea mea 🙂

  4. @Stefana- obiectele acelea de cauciuc vor face cunoştinţă cu apa, pe casă. Încă nu am voie să umblu la ele 😉

  5. indiscreta says:

    Ai un pian in curte cu un chiosc in el?!

  6. @Indiscreta- de fapt, nu este pian, este chinezesc şi nu am chioşc, este o laviţă pe care stă pisica şi miaună când o fac pe sonatul lunii. 🙂

  7. CristinaC says:

    In curand totul o sa fie made in China…
    Am patit-o si eu cu o surubelnita… s-a rupt in timpul insurubari si sa stii ca eu nu sunt puternica.

  8. @Cristina C- ai văzut poza aia cu drapelul american înfipt pe Lună?. Se face un close up şi apare într-un colţ “made in China” 🙂

  9. arcadia says:

    Bre, nu vreau să-ți schilodesc speranța taman în preg de uichend, da’ să știi că mirosul ciubotelor o să pălească prin anul 2059, în jurul Bobotezei, dac-o fi ger și-ți va fi înghețat nasul. Până atunci, lasă-le pe casă, poate îmbie vreun guguștiuc la cuibărit, ceea ce le-ar putea adăuga un damf mai autohton, așa…
    arcadia´s last blog post ..Jurnal de Bucureşti (I)

  10. Alm says:

    pana citesc eu tot ce-ai ai scris cat timp nu am gasit capetele de la firul de internet ca sa le innod ……vine craciunul . Eram cat pe ce sa cred azi ca netul nostru este chinezesc , dar uite ca , pana la urma fu nemtesc cu usoare urme ausland-ere.
    Alm´s last blog post ..Afara-i vopsit gardul …..inauntru…..

  11. @Arcadia- Păi mi-au spus că în 2060 expiră. Tre’ să-mi iau altele cu termen de expirare 2300, poate până atunci s-or apuca şi românii să facă unele cu miros de ţuică.

  12. @Alm- bine ai revenit şi cu tonusul ridicat, aşa cum ar trebui să fii când vrei să lupţi alături de un pui drag.

  13. oachi says:

    Aveti grija cu ce va mai procopsiti de la minunatul si inventivul popor chinez prieten, numai usi sa nu va luati 😉 !

    Ia luati aminte aici :

    http://www.crimetime.ro/international/usa-made-in-china-bucuria-hotilor-o-fetita-o-face-praf-cu-un-deschizator-de-conserve-vezi-video.html
    oachi´s last blog post ..EQUILIBRIUM

  14. oachi says:

    Congres pentru cea mai avansata tehnologie din lume:
    – Americanii iau un fir de par si il taie (crapa) in patru parti.
    – Rusii iau o parte si ii dau filet interior si exterior.
    – Chinezii il iau si scriu pe el ‘Made in China‘!
    oachi´s last blog post ..EQUILIBRIUM

  15. @Oachi- foarte educativ clipul cu uşa chinezească. Am încercat să deschid o conservă chinezească de peşte. M-am tăiat la mână prin mănuşi de sudură, aşa de tare a fost tabla. Nu am reuşit decât la un colţ şi am aruncat-o. Pisica se învârte pe lângă ea şi moarte-şi face că nu poate să golească conţinutul 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: