search
top


Ratona

Ea, la începuturi...

Este femeia cu codiţă. Până nu-şi vâră ea codiţa inelată în ceea ce ai făcut, ce gândeşti şi de ce nu gândeşti, de ce nu pui cămaşa asta la puloverul ălălalt pe care ţi l-a luat  în călătoria de la Londra când altceva nu avea în minte decât pe Big Ben şi pe tine (tu, un pic în dezavantaj), până atunci spuneam, se simte incomodă şi fără participare, doar asistentă. Ori, această postură nu face parte din firea ei curioasă în a-ţi descoperi noi valenţe, ceea ce nu-i chiar deşuchiat dacă stai să te analizezi prin prisma ei de vedere. Incontestabil că ai calităţi nemaiîntâlnite, eşti mândru, eşti doxă de carte, ai charmul la rever, orice provocare este musculiţă beţivă nesemnificativă, priveşti cu detaşare un şef de orice natură. Dar destul cu caracterizarea mea care nu face obiectul acestui articol, ci al celora care mă preamăresc necontenit zi şi noapte, în funcţie de fusul orar!

Nu visează să ajungă fotomodel şi, deşi are toate însuşirile, nu se lasă dezvăluită din prima. Are o voce fină, caldă, încotoşmănată în registrul tonurilor medii şi nu-ţi toarnă vorbe mari, dar dacă-ţi spune “te iubesc” să fii convins că aşa simte şi nimic n-o poate întoarce din feelingul ei decât tot o Ratonă ca ea. Şi pe tine la fel… Dacă simţi o vrăbiuţă de răceală cu o uşoară tuse în vocea ei, e bine să te duci să scoţi pledul şi perna şi să-ţi pregăteşti canapeaua pentru la noapte, pentru că nu-ţi va tolera indecizia: te duci sau nu să-i cumperi cizmele alea cu catarama aurită şi calapod italienesc? Cataramă ar face-o, sau măcar ar trimite şoferul.

Se face remarcată prin simpla prezenţă fizică, iar prin cea comportamentală câteva secunde mai târziu. Ceea ce-ţi atrage atenţia din prima oacheadă sunt degetele albe, fine, lungi, cât să-ţi poată deschide capacele borcanelor din cămara sufletului. Serios intrată acolo, se instalează în rândul întâi şi asistă interactiv la viaţa ta alături de ea: rai sau în drum spre, ea fiind piesa decidentă. Este fiinţa a cărei periuţă ai vrea s-o găseşti dimineaţa, alături de a ta. În conversaţie, are o politică a paşilor mărunţi şi nu scapă frâiele impulsurilor de moment, conştientă fiind că odată scăpat un porumbel, acesta este neîndoios voiajor şi se va opri exact în presă, dacă este persoană publică, sau la mama soacră care prinde tot ce zboară.

Este deosebit de curioasă încă de la grădi şi doamna educatoare a încercat din răsputeri să-i zădărniceasc pornirea de a afla ce gust are plastilina după ce l-a îndemnat pe un băieţel s-o încerce, dar şi foarte norocoasă când va creşte, pentru că odată ridicat capacul, dacă pisica ascunsă de ea sare surprinsă de lumină şi de motanul din tine, abia atunci eşti pătruns în toată fibra de ceea ce ţi-ai imaginat că va fi trăirea alături de pijamaua cu “kitty, I love you”.

Foarte ospitalieră prin educaţia primită, te va aşeza în capul mesei dacă-i faci o vizită ( bine, nu-l va da pe soţ la o parte; veţi încăpea amândoi acolo şi ea vă va contempla, vă va compara şi ai grijă cum mănânci: furculiţa în stânga, cuţitul în dreapta şi măcar tu să te uiţi la ea, nu în farfurie!). Deşi te afli pentru prima oară la ea, te vei simţi ca şi cum eşti un obişnuit al zilei, al casei şi nu va pregeta să-ţi ofere tot ce are în frigider, chiar şi numai o murătură.

Ai să fii plăcut surprins cât de frumos se poartă chiar şi cu cei pe care-i desconsideră. Este politicoasă, dar până aici! Rupe glezna oricărei tentative de a sări pârleazul cu fapta sau cu vorba. Judecă rapid şi rece şi, în funcţie de sentinţă, te caută în codul ei de bune purtări şi rele tratamente şi, de la sine, survine şi pedeapsa: dispare din raza ta vizuală, fără explicaţii care depăşesc necesarul. Just vanishes…

Cu gesturi ample, graţioase, emană un parfum al vorbelor cu subînţelesuri doar de tine percepute şi realizezi că nu contează ordinea în care sunt spuse, ci faptul că sunt nemijlocit fondante cu miez de brandy îmbătător. Adesea, aparenta ei indiferenţă, îi scoate în evidenţă blândeţea cu care trece peste episoade care cumva au rănit-o, dar nu se mărgineşte numai la a reproşa, îţi aplică şi o pedeapsă de grevă în a parlamenta cu tine până nu-i trimiţi 5,3 mailuri de scuze şi unul cu o istorie a filmului având subtitrări credibile, nu de Animafilm.

Nu-ţi va ascunde doi amanţi, în două şifoniere, din două camere diferite, dacă ştii să fii carismatic şi să-i conferi stabilitate nu neapărat materială cât mai ales sentimentală pentru care ar accepta şi o garsonieră, dar pentru trei camere parcă zarurile ţi-ar fi puţin mai favorabile. Nu 6:6, dar măcar un 3:1, poartă-n casa cu cuibuşor. Nu-ţi iartă prea curând răutatea intenţionată, dar pe cea în care i-ai reproşat că ţine parfumurile tale la ea în dulap şi nu te dai decât sub supraveghere strictă şi cu foaia de parcurs semnată, ei, aici mai putem discuta mâine, azi eşti un urât.

Dacă vrea momentul ei de singurătate, te du fără reproş şi învaţă să-i cunoşti gusturile făcând diferenţa între un refuz politicos şi timiditatea unei acceptări care, în cele mai dulci clipe, va fi corolarul aşteptării tale urmată fireşte de un binemeritat răsfăţ. Cadourile, indiferent de mărimea lor, trebuie să le ambalezi cu ceva sofisticat, dar culori uni, nu purceluşi, nu cocostârci, nu becaţe, iar curiozitatea îi va spori plăcerea (valabilă şi-n dormitor!).

Fiind o pasionată a artei de orice natură, te sfătuiesc să nu purcezi în a-i dedica versuri lătăreţe pentru că detectează imediat diferenţa între un Eminescu şi un iubăreţ simpatic dar şi penibil în aceeaşi măsură. Cu o drăgălăşenie specifică îţi va reteza acestă pornire fiind foarte atentă să nu deschidă o rană mai veche pe care altcineva, înaintea ei, ţi-a creat-o mult mai brutal şi fără ocolişuri de rotunjire.

Petrece timp rezonabil în faţa oglinzii, dar nu pentru a se strânge într-un corset care să-i ruineze serata şi pentru care, la întoarcerea acasă să aduci lada de scule pentru a-l decopcia. Şi asta pentru că are un corp perfect, o chitară clasică pe care n-o struneşti bazându-te pe firea ei serafică, blândă, dar prin ale cărei vene curge sânge de Eva. Fii atent cum te comporţi, pentru că altfel, afli doar ce-ai pierdut!

34 Responsesto “Ratona”

  1. Odille says:

    ODLM, ma gindeam in dimineata aceasta ca daca as mai trai citeva vieti tot nu as putea scrie nici macar una din postarile tale.

    Tipul acesta de femeie imi cam da de furca, desi mi se pare atragator. Ma gindesc ca poate ar fi OK, daca nu ai avea niciun sifonier in casa, pt ca se pare ca ai avea dubii referitor la fidelitatea ei.

    In privinta “grevei in a parlamenta” cu sotul, as spune ca toate Ratonicile, Jaguarele, Hamsteritzele, etc, fac parte din aceeasi bresla, bresla care practica acest tip de greva. Dar daca se termina cu bine, cu fondante roz, albe si bleu, atunci este bine.

  2. Odille says:

    ODLM, m-am uitat din nou la buletinul meteo din Bucuresti. Este mai frig decit la Toronto, si la noi este dimineata.

    Tare mai iubesc rusii Romania, nimic nu vor sa aiba fara sa imparta cu vecinii.

    🙂

    Va doresc sa vina primavara. 🙂

  3. oachi says:

    Nu știu de ce mi s-a părut că o Ratonă ar putea spune (delicat, of course 😉 ) și-așa : ”I wanna write ”I miss you” on a rock and throw it at your face so you know how much it hurts to miss you!”
    E o declarație subtilă, sau cum ? 🙂
    oachi´s last blog post ..MELODIA DE SÂMBĂTĂ

  4. oachi says:

    Odille, se pare că începem să vă semănăm în privința iernii 🙂 ! Care primăvară ???
    Duminică frumoasă !
    oachi´s last blog post ..MELODIA DE SÂMBĂTĂ

  5. lotusull says:

    ODLM, daca scriu acuma ca uneori imi prind parul in codite si sunt curioasa de mor, o sa se abata asupra mea o avalansa de pietre ?
    :):)
    lotusull´s last blog post ..Mă bucur că sunt

  6. 🙂
    ” Fii atent cum te comporţi, pentru că altfel, afli doar ce-ai pierdut!”
    Bianca Dobrescu´s last blog post ..Picturi şi rânduri eşuate

  7. @Odille- “…dacă ştii să fii carismatic şi să-i conferi stabilitate nu neapărat materială cât mai ales sentimentală…” deci, depinde de bărbat dacă i le oferă atunci pot petrece ei mult timp în dulap. Această Ratonă are calităţi condiţionate şi de partener.
    Mulţumesc, dar nu ar trebui să mă scoţi pe mine în evidenţă comparându-mă cu tine. Tu ai alte calităţi pe care eu nu le am
    SmileyCentral.com

  8. @Oachi- Ratona nu aruncă cu roci, dar primeşte cu plăcere pietre preţioase. Să-i fie într-atât de dor?

  9. @Lotusull- părul în codiţe şi curiozitatea se trec la calităţi şi calităţile nu se alungă cu pietre, ci se adoră în tăcere spartă uneori de complimente şi săîrutări.

  10. @Bianca- bun venit. Citatul îmi aparţine. Aş vrea să ştiu şi părerea ta.
    SmileyCentral.com

  11. Odille says:

    ODLM,
    “Mulţumesc, dar nu ar trebui să mă scoţi pe mine în evidenţă comparându-mă cu tine. Tu ai alte calităţi pe care eu nu le am”

    M-ai pus in incurcatura, mai ales dupa felul inegalabil de a te auto-caracterzia 🙂

    “Incontestabil că ai calităţi nemaiîntâlnite, eşti mândru, eşti doxă de carte, ai charmul la rever, orice provocare este musculiţă beţivă nesemnificativă, priveşti cu detaşare un şef de orice natură. ”

    Probabil ca eu stiu sa citesc foarte frumos. 🙂 Tu esti si dragalas, poate ca as spune ca sunt un pic dragalasa? 🙂

  12. Odille says:

    ODLM, oare exista si Femeia Caprioara, Iepurasa, Veverita? 🙂

  13. Odille says:

    Va doresc asa de mult sa vina primavara si sa terminati cu zapada. V-ati dat destul cu saniuta! 🙂

  14. Odille says:

    Dragilor, pe unde sunteti? Am vazut ca este mai caldut la voi.

    O saptamina frumoasa! 🙂

  15. CristinaC says:

    Voiam doar sa iti spun ca un avantaj la roatoana ar fi… hiberneaza. Daca e autentica bine inteles.

  16. Cum vă spuneam, aseară am alungat zăpada în toată curtea şi acum s-a aşternut un nou strat de 25 cm şi va continua să ningă până mâine la ora 14. Anul ăsta a nins şi pentru la anu’…

  17. CristinaC- dacă hibernează la mine în dormitor este chiar o calitate

  18. Odille says:

    Dragilor,

    Happy Valentine’s Day!

    O felicitare pt voi toti. 🙂

    Click pt a o deschide.

    http://www.123greetings.com/events/valentines_day/hugs/hugs24.html

  19. @Odille- mulţumim. Şi tu să ai un Valentine’s Day cum ţi-l doreşti.
    SmileyCentral.com

  20. Dana says:

    hello,

    nu sunt ratona….m-am linistit…sau poate ar trebui sa-i intreb si pe altii.
    o zi faina tuturor si multam fain odlm…mi-am luat portia de ris care merge bine cu cafeluta..ma intorc la galere.

  21. Odille says:

    ODLM, multumesc pt urari.

    O zi frumoasa tuturor!

    🙂

  22. Odille says:

    ODLM, probabil ca esti la lupta cu zapada. Dar ma gindeam cit de fericiti eram atunci cind eram copii si ningea. Abia asteptam sa mergem la sanius si sa se inchida scolile. 🙂

    Cu citeva minute inainte i-am scris lui Oachi si-i spuneam ce bine este ca putem veni pe blog si pt citeva clipe suntem intr-o alta lume.
    Visam impreuna cu Caliope prin gradini cu portocali, ascultam ce fac Hamsterita, Jaguara si Ratona, traim pasiunea unor dansatori minunati.
    Apoi ne putem intoarce sa curatam si zapada. 🙂

  23. CristinaC says:

    Happy Valentine’s Day!

    Eu stiu de fapt ca va fi happy daca va fi… Pacatul e ca eu nu prea sunt obisnuita cu aceasta sarbatoare si alt pacat, mai mare, e ca nici jumatatea mea mai buna nu e… Noroc ca am doi baietii atenti care nu ignora sarbatoarea si au grija de prietenele lor…

    Aici e mult prea comerciala aceasta sarbatoare…

  24. @Dana- dacă te uiţi în curtea ei, la urma urmelor, Ratona nici nu-i chiar aşa de pârdalnică. E bunuţă pe lângă casa omului.

  25. @Odille- am fost toată dimineaţa la luptă cu nămeţii. Şi-n zilele noastre copii sunt fericiţi când ninge. Cei mai amărâţi sunt şoferii şi soţiile lor care nu mai pot ajunge la Mall.
    Sunt mulţumit că găsiţi aici o oază de linişte.
    SmileyCentral.com

  26. Odille says:

    Buna Dimineata Dragilor,

    Am sosit pe aici ca sa vad ce mai faceti si sa va urez o zi minunata.

    Cam frig pe la voi astazi, dar ginditi-va la gradini cu lavanda, poienite cu narcise, livezi de portocali, si se va mai incalzi.
    Va voi vedea mai tirziu.

  27. @Crăieselor- m-a cam absorbit zăpada zilele acestea. V-am cam neglijat şi vă rog să mă scuzaţi.Vă pup pe toate deopotrivă.
    SmileyCentral.com

  28. Odille says:

    ODLM, multumim pt buchetul frumos.
    Mi-a fost teama ca Regina Zapezilor te-a rapit, desi speram ca te vei impotrivi cu toate puterile. 🙂

    http://www.figurines-sculpture.com/snow-queen-figurine.html

    La noi este un pic cam trist zilele acestea. Dupa Valentine’s Day au ramas in magazine imprastiate: inimioare, ursuleti, lenjerie care de care mai inimoasa. Toate vor astepta cuminti pina anul viitor. 🙂

  29. CristinaC says:

    Odille,eu cred ca vor fi cumparate la 30 la suta din pret de unii si daruite la anul…

  30. @Odille- am avut-o pe Crăiasa Zăpezii musafir pe alee. Era rece şi cu dune. M-am încălzit numai alungând-o. După mine, ducă-se-n Africa!
    SmileyCentral.com

  31. Sunt tare emoţionat să aflu până unde a ajuns aprecierea mea. Iată cui am putut a-i atinge sufletul şi bujia:

    dezmembrari auto
    piesedindezmembrari.ro/ x
    piesedindezmembrariauto@yahoo.com
    188.24.20.66
    Submitted on 2012/02/15 at 14:54

    frumos articol!
    Not Spam | Delete Permanently

  32. Odille says:

    Draga ODLM,

    “Sunt tare emoţionat să aflu până unde a ajuns aprecierea mea. Iată cui am putut a-i atinge sufletul şi bujia.”

    Uneori poti sa cauti suflete sensibile toata viata, fara sa le gasesti, alteori iti poposesc pe blog, cind cu gindul nu gindesti.

    Dar ceva l-a atras in mod deosebit, pe vizitator, la Soricica. 🙂

    O zi frumoasa!

  33. Odille says:

    Cristina, nici eu nu am putut sa adopt obiceiurile de aici pt St. Valentine’s Day, dar imi face placere sa am prilej sa trimit urari bune.

    Insa, cu ceva timp in urma am cumparat o pijamaluta roz-bombon cu multe, multe inimioare. 🙂

  34. @Odille- tu vezi ce suflet cu carburator şi-o aripă de Mercedes mi-a poposit pe blog?
    O zi frumoasă

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: