search
top


Aripă

Am facut armata. La români. In prima zi, laşi hainele tale si le iei pe ale lor, ale seriei trecute, mai trecute sau celei mai trecute. Nu te ajuta nimeni,chiar daca zbieri “noi vrem pământ”… tot te tund, si nuuu cu creastă. Mai aşa, a la Bendeac. Aveau aştia o ură pe noi, că dacă legea ar fi fost un dram mai permisiva, ne-ar fi smuls fir cu fir, cu patentu’.
Am avut noroc, nu pot să neg. In zona geostrategica unde am facut eu armata, era ceaţă în fiecare dimineaţă. La înviorarea de 6:15 mă ascundeam între lemne şi mai moţăiam până mă trezea Aripă,camaradul meu de arme şi poker. L-am poreclit aşa pentru că el fâlfâia tot timpul. Când povestea ceva (numai de cadâne; în armată, este singurul subiect care stârneşte interesul,restul vorbelor sunt un fundal în surdină, care se imperecheză armonios cu ce gandeşti tu: “ce-o face ea acum?”) ,povestea zic, cu mâinile trosnindu-le de pereţi, rastel, falca mea, a ta, a tuturora.
Micul dejun cu branză topită, margarină, marmeladă, un ceai cu bromură şi te simţi ca nou. Bufet românesc. Pe cel suedez l-am savurat intr-o alta etapă a vietii.
Adunarea in careu (de aşi), ne facea bou’ prezenţa si ne citea ordinea de zi. Era aceeaşi in fiecare zi. Nuş la ce se mai obosea !? In fine, era oboseala lui, pentru că noi toţi dormeam in front.
Eu învaţasem de la părinţi că in viaţa trebuie sa păşeşti cu dreptul. De cate ori ma duceam la teză, la mărirea notei la 10 plus, la dentist, la ea acasă, la filme ruseşti, ei bine, eu păşeam cu dreptul.
Cand auzeam ” cu stângu-nainte, marş!” , venele-mi erau invadate de zeamă de ghioagă si mă aplecam invariabil sa-mi leg şireturile la bocanci, numa’ sa scap de pornitu’ cu stângu’. Băi, nici la o javra nu urli aşa… De ce-o trebui ca-n armata s-o porneşti cu stangu’ , când toţi o ţineam pe dreapta? Zic şi eu, poate încurcă la mers…Puşca vorbesc.
Aveam dormitoare de 60 de paturi. Eu am nimerit într-unul cu 59 de tonalitaţi de sforăituri. A mea nu mă deranja. Când în sfarşit adormeam toţi, se trezea Aripă să strige “gazeeee”, comandă la care erai obligat să-ţi pui masca pe figură. De cele mai multe ori, era chiar necesar. Aripă era năimit de  ‘lent (bronzatul din imaginea de mai sus) să facă astfel de experimente. Aveam alternativ “gaze” sau “alarmă”. Repertoriu foarte restrâns,dar cu consecinte distrugătoare de somn, de vise, de poluţii.
Aripă si-a luat-o la plecare: în valiza aia a lui de lemn i-am pus 10 carămizi numa’ bune de dus acasă.

Oricine-i calcă pragul, Aripă se făleşte cu căramizile mele din bufet. Cu vitrină…

2 Responsesto “Aripă”

  1. Jojo says:

    Uuuuuh, un gentilhomme cu armata…

  2. Jinx says:

    Da, avea dreptate doamna cu sange albastru, scrii fain.

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: