search
top


Rafael

Un fel de răţoi şi un fel de Rafael

Rafael are acum “patu ani ş-o zi”. Părinţii lui sunt despărţiţi de câteva ţări. Ea este în Italia şi el în Irlanda şi n-au mai dat pe acasă de trei ani şi o zi. În ziua în care Rafael a împlinit un an, pentru că nu a scos niciun sunet, părinţii l-au lăsat în grija bunicii  şi s-au răspândit. Este vecinul meu şi eu sunt grijuliu cu vecinii. La doi ani, pentru că nu scotea vorbe, l-am încărcat în maşină şi l-am prezentat unui logoped:

-Rafael, dânsul este d-l logoped, D-l logoped, dânsul este Rafael.

Rafael râde tot timpul. I-am citit într-o zi “Romeo şi Julieta” în original. Mărturisesc că eu aveam unele ezitări în a pătrunde sensul anumitor fraze, în schimb, Rafael era cu gura până la urechi, ceea ce dovedea că  el pricepea comedia cu mine recitând “Romeo şi Ofelia”. Singura cărticică cu care-l dovedeam şi adormea până să ajungă pe pernă, era “Capitalul” de Marx. Când mă zărea cu cartea în mână, îşi lua perna şi pe Ati- un păpuşoi cândva alb- şi asculta atent cum burgezo-moşierimea exploata pe ţărani ziua şi pe fiicele acestora, seara. Uneori, adormeam eu înainte şi venea mamaia lui şi-mi lua cartea din mâini. Eu fără “Capital” sunt ca o bancă fără şipci şi profit.

D-l logoped l-a ciupit un pic de popou pe Rafael şi urmare a acestei intervenţii s-a auzit un “au” de copil. În acel moment, am fost poftit afară unde mă aştepta Ilinca, pentru că ea nu suporta să vadă sânge. A apărut şi d-l doctor cu Rafael de mână şi au trecut pe lângă noi ca şi cum nu ne cunoşteau. Nedumerit la început, Rafael s-a smuls din mâna doctorului şi a ţâşnit către mine:

– D-l Jamboon!

Acestea au fost primele lui cuvinte, chiar dacă pe mine m-a chemat ca pe câinele meu. Ne-am îmbrăţişat pe hol, doctori cu mine, cu Rafael, cu Ilinca. Mai târziu, am aflat de la Rafael că doctorul i-a spus că-l duce într-o colivie şi o asistentă o să-i dea să mănânce printre gratii şi o să iasă de acolo numai când va vorbi. L-a întrebat ce-i place să mănânce, dar Rafael n-a scos nicio vorbă. I-a arătat tot felul de animale şi plante dintr-o carte şi numai când a ajuns la salcâm a pus degeţelul pe el. Rafael mânâncă  flori de salcâm până face miere. Se urcă în copac şi rade tot de pe aria lui de acoperire. Abia atunci intru eu în acţiune cu aria mea mult mai mare. In van îl rog să lăsăm ceva şi pentru albinuţe. I-am explicat cum este viaţa în stup, ierarhia creată benevol, strategia de atac şi apărare. A înţeles că regina este Ilinca, dar pentru trântor nu aveam exemplu. Pe taică-su nu-l cunoştea, pe mine, ca vecin, nu puteam să mă situez într-o atari poziţie pentru că sunt ca un sfredel şi nu sunt eu în măsură în a-mi face autocritica. Îi las pe alţii să mi-o facă. De exemplu, Ilinca, astăzi, pentru că nu i-am luat flori. Erau închise ţigăncile.

Pentru furt.

Rafael are raţe conduse de un răţoi de 7 ani. În ultimii doi ani răţoiul şi-a blestemat creasta. Atâtea are de pătimit, că atunci când Rafael apare, răţoiul dispare. Ieri, răţoiul se plimba cu o pungă pe cap şi nu mai nimerea curtea. Când l-am observat şi i-am luat-o de pe cap, crestatul m-a fugărit pe mine, binefăcătorul lui. Într-o zi, Rafael l-a înşfăcat şi l-a dus în casă pe patul lui. I-a pus un ou de găină ca să-i facă o surpriză bunică-sii, numai că răţoiul l-a spart. Pentru curăţirea locului, Rafael a luat furtunul de gradină, l-a băgat pe geam şi i-a dat drumul. Bunică-sa n-a reacţionat când a călcat în apă, visându-se probabil la băi la Sovata. Mult după aceea a realizat că Bucureştiul nu este staţiune balneară conform instrucţiunilor Ministerului Turismului.

Rafael era deja la mine în casă şi nu l-am scos decât după ce tsunami s-a potolit. Bun prilej pentru a merge la mall spre a căuta hăinuţe şi pentru el şi pentru Ilinca, a cărei poşetă, într-o săptămână, ieşise deja din modă. Eu alegeam ceva, Ilinca altceva, dar Rafael venea cu ce-i plăcea lui. Singurul compromis a fost o pelerină galbenă, până în pământ, cu glugă şi cizme de cauciuc pentru când stropea grădina, grătarul meu, musafirii, Ilinca coafată.

9 Responsesto “Rafael”

 1. Musiu, toate astea au pornit de la o imagine? Mintea cuiva toarce zgomotos pe aici 😀
  Cu acest articol mi-am inceput bine ziua.
  .-= d-ra Terra Radu´s last blog ..Show… The Yippity Yo Cooking Show! =-.

 2. Imaginea este pentru a-ţi imagina, dar mintea nu este pentru a minţi.
  Mai spre vară, am îngheţată la cupă pentru de dimineaţă.

 3. all blacks says:

  eu unde am disparut?!

 4. Postarea “Avizier” am şters-o pentru că nu mai era de actualitate şi odată cu ea a dispărut şi comentul tău “spor…” Nu este şters definitiv, dacă vrei îl introduc, dar trebuie să reactivez şi postarea.Mulţumesc pentru vizite.

 5. Vegetal Ink says:

  Barbie are are nevoie de reanimare. Esti pt gura la gura ? Îi mai dai o sansa ?
  http://www.youtube.com/watch?v=SzKdRf4bS1Y

 6. Celţii, ori dau luptători tenebroşi cu barbă lungă, ori dau ravisante ca Zeta Jones şi Kathrine Jenkins. Popor al extremelor, acceptabil pentru sufletul meu când tenebros când ravisant.
  Mulţumesc pentru link.

 7. un trecator says:

  daca ai unde, ti-o livrez eu 🙂

 8. Am găsit-o.Mulţumesc. I-am dat download, dar se descarcă automat în Quick Player şi n-o mai găsesc nicăirea. Atunci o descarc cu “save link as…” şi mi se duce în downloads de unde o iau şi seara şi dimineaţa. Mulţumesc mult pentru ajutor.

Leave a Reply

CommentLuv badge

top
%d bloggers like this: