search
top


Nuntă de cocoși

Așa dansează cecenii di pisti Prut. Se strâng tovărășește în cerc populat. Cea mai îndrăzneață pereche ridică două degete și pohtește ghinișor pi mijloc. Începe un dans al sălbăticiunilor, serios, cu pompă conform rasei: ea învârte doar mâinile pe după cireș, grațios, mlădiindu-se ca un arac înțepenit în vremi, târșește coturnii cu toc și străbate cercul de-a lungul circumferinței. Este invidiată de babe și-și etalează părul lung și vopsit în 3D. Nu-i carnea aceea macră, fibră regală, văzută la canadience, ci Creatorul a împănat-o ca pentru un gulaș la așternut. Sunt pe lume și alte gusturi, nu trebuie neapărat să nu le placi pe toate. Am devenit vegetarian. Nu am voie să mă uit. Nici măcar peste umăr.

Primul bărbat are o lipsă crasă de coordonare. Mișcările sunt haotice ca ale unui cocoș strămutat în altă poiată. Pus ca piston într-o drujbă, ar tăia vreo trei crăci deodată. Alimentat cu vodcă, chiar ar reuși vreo șase concomitent. Ceilalți băieți de pe margine sunt cu ochii la el cât pepenele și-l încurajează cu aplauze de parcă l-ar fi luat pe Do de sus din emisiunea “Te vreau lângă mine”. Al doilea dansator aduce nițel cu Cataramă al nostru care este repudiat din partid și primit înapoi în ring, pe fereastră.
Fetele sunt într-o mișcare de translație ca pe o șină de ghidaj cimentată în pardoseală. Ele nu impresionează deloc gașca de ceceni care vrea republică separatistă. Mireasa este ostracizată pe segmentul vestic al
cercului și stă înțepenită de parcă ar avea conexpanduri în poalele rochiei. Mirele i-a dat voie să surâdă amar cât este la o bere cu băieții.
Dansul este un fel de “Periniță” răsucită: bărbații îi invită tot pe bărbați să continue dansul, iar fata intră din proprie inițiativă. Ăstora le trebuie și lor un referendum degeaba. Pretutindeni fata are propria inițiativă precum Elena din Troia, “cea mai frumosă dintre muritoare” (baliverne mitologice! Sunt unele în ziua de azi pentru care aș întreține conflagrații mondiale permanente) care a iscat războiul troian și calul troian. Nu-i de mirare că pictorul a ales 5 fete superbe de la care a cules cele mai frumoase trăsături și forme și a întrupat-o pe Elena. De unde? Din Troia, evident!

Fetele parcă-s de’o sursă. Lasă impresia că s-ar fi născut dintr-o mamă eroină, frumușică la vremea ei, devenită colhoznică fruntașă. Nu înțeleg astfel de dansuri fără a simți căldura și parfumul corpului partenerei. În ultimă instanță, chiar și ale iubitei. Ce, ele nu trebuie să simtă fiorul? Oare numai cele care nu sunt de-ale casei să nască încleștări ceva peste limita dinamicității?
Ce-i ciudățenia asta ca fetele să le mulțumească înclinând ușure din cap, pe când ei să iasă în aplauze și să desemneze un succesor uitându-se cu spatele cămășii la parteneră? Și totuși, trăiesc destul de aproape de noi, europeni cu numele.

Nu este neapărat necesar să urmăriți tot clipul. Aceeași penibilitate persistă, chiar capătă și unele tușe accentuate pe alocuri. Vezi nașul mare cu mov, cu soacra mică și înaltă cât podul peste Prut.

Leave a Reply

CommentLuv badge
top
%d bloggers like this: