Zmeia

 

După plată, palmă lată

Zmeia, of, ce puternic caracter! Laserul industrial din privirea ei te poate fierbe până la ţesutul adipos pentru gafa de acasă, iar pentru cea dintr-un anturaj oarecare, interesează-te în prealabil dacă au urgenţe la Ortopedie. Energia care-i răzbate din mişcări, transformată în watts, ar putea menţine un bec cu incandescenţă aprins şi ziua, când tot omul econom îl stinge, dar pe ea, pas de-o mai decuplează! Nu epatează prin haine sofisticate, poşetă geantă de voiaj cu calabalâc inutil, umbrelă de soare cu franjuri, pantofi cu platforme cât podiumul lui Sarko, cercei ţurţuri de vreme caldă brusc, centură de piele sugrumată, brăţară Grivei. O rochie simplă, vaporoasă, fâră mâneci inutile, strânsă cu un cordonaş cât să-i sublinieze talia şi implicit continuarea, va furniza fiori atât holteilor care-o privesc şi după ce-a trecut, cât şi celor însoţiţi de gura lumii slobodă, fata ploii şleampătă.

Spirit rebel şi retras, radical şi roz în zilele cu soţ, dacă ar graseia, acestea nu şi-ar avea locul între calităţile ei, dar nu graseiază, deşi ţi-ar fi plăcut, nu fi meschin! Este foarte capricioasă şi repede schimbătoare. Dacă ar fi să fabrice bărbatul ideal, ar lua câte un milimetru din trăsăturile şi purtările bărbaţilor de pe glob, de la mine ar lua un metru-doi, dar, gata, de ajuns cu însuşirile mele care fac obiectul unei analize în curs… Are o răbdare matusalemică şi ar putea urmări perioade lungi transferul omului de la stadiul de măgar la cel de bărbat şi, cu un ochi critic, tot ar mai avea de cizelat, umblând cu penseta pe la arivismul, lăudăroşenia, egoismul din firea lui, impregnate până şi obiectelor din preajmă-i.

La o împrejurare anume, poate intra cu fadroma pe tărâmul tău sentimental şi te va curăţa meticulos de rădăcini ale regretelor, mustăţi de nerealizări, amintiri cu igrasie, făcând loc unei construcţii noi, cu fundaţia începută de la zero absolut,  acolo unde îngheaţă până şi rudele de gradul trei ale unor simţăminte pentru alta, dacă cumva îndrăzneşti…

Ar călători pe te miri unde şi din prinosul ei ar fi gata să le dea şi necăjiţilor tigri tamili din Sri Lanka, dar şi s-ar duce cu tabul la Siliştea Glodeanu. Ca o amintire a orelor de fitness, deşi ca înfăţişare este delicată pe la încheieturi, nu s-ar feri să mânuiască şi o lopată de zăpadă, doar să-i vadă la lumină pe cei în nevoie. În Italia s-ar duce pentru barcarole şi o salată cu ulei de măsline presate mecanic la rece, în schimb, la Innsbruck s-ar duce pentru zăpada presată la cald. Se împacă greu cu ideea de învinsă şi mi ţi l-ar face clătită pe cel care o depăşeşte pe autostradă, sau pe cea care urcă pe podium în locul ei, deşi toţi ştim că dacă n-ar fi vorba bună pusă telefonic, ea ar fi cea care să merite să conducă. Orice: maşină, colectiv, pluton de curtezani aiuriţi de charmul ca o mantie invizibilă cu efect vădit. Este conştientă că motivul venirii ei pe această lume este îndeplinirea idealurilor şi cununa laurilor victoriei. A ştiut de mică ce-a vrut şi mai cu seamă calea de a ajunge, dacă nu acum, mai încolo, spre locul pe podium. Posturile de subordonare nu sunt făcute pentru ea, dar le acceptă atâta timp cât este conştientă că sunt trepte pentru o urcare nemijlocită în top.

Atitudinea faţă de persoanele mai în vârstă sau faţă de cei de la care poate învăţa ceva este condescendentă, însă fără false menajamente, dacă-i cazi pe mână, îţi spune exact ce gândeşte într-o cascadă a cuvintelor aşa cum îi vin şi dacă ar fi înzestrată cu echipament de foc pe nări, te-ar pârli ca pe şorici. Când iubeşte o face cu toată inima, iar în intimitate trăieşte momentul gheizer islandez. Cu siguranţă cruciaţii care mureau în bătălii, plecau din cele lumeşti cu regretul cel mare pentru că lăsau în urmă o Zmeie care le-a îndulcit viaţa până a fi străpunşi de lance.

Să presupunem că faci imprudenţa să-i spui, când stai cu ea la un brandy şi o havană, că ai avut un client care astăzi ţi-a reproşat că ceea ce i-a prezentat un salariat de-al tău nu-şi justifică banii şi că asta ar fi putut face şi un tomberonist mai spălăţel. Aici ia foc şi o stăpâneşti anevoie să nu-i dea telefon şi să-l facă cu ou, acceto balsamico şi uleiul de măsline păstrat din călătoria pomenită mai sus, pe acel cofraj al impertinenţei care s-a vrut a face pe isteţul cu soţul/iubitul/ prietenul ei. Şi p’ăsta tot Ortopedia l-ar paşte. Las’ că vede el mâine! Potoleşte-o, mângâi-o, ţine-o la piept! Ai puterea asta şi ea apreciază ocrotirea ta ca pe o dovadă indubitabilă. V-am spus că iubeşte cu pasiune pe cine are şansa să-i aprindă flama şi să ştie s-o păstreze cu vorbe drăgăstoase? V-am spus, nu v-am spus, dar aşa este: pasională până la fibră.

Te studiază la lupă, se gândeşte, se râzgândeşte, până te trece prin toţi dinţii furcilor şi afli verdictul după ani buni, când până şi Curtea Supremă l-ar da mai repede. Cum e să fii la Curtea ei Supremă? E-n plină dezbatere, dar trebuie să recunoşti că este înduioşată şi de zbaterea ta din prostovol.